Kategóriák
Egyéb kategória

Pészahi kókusztorta

Ez a recept a Mazsike újságba készült eredetileg, de szerintem megérdemli, hogy itt legyen. Természetesen nincs benne liszt, vagyis gluténérzékenyek egész évben ehetik.
Lesz még sütemény, mert Zsófi ilyenkor kényszerül születésnapi tortát sütni, és szerintem ez igazi szívás: szülinapi torta akkor, amikor nem szabad semmiféle lisztet használni, hát…
Házi lime, vagy citromfagylalttal tálalva igazi koronája lehet a vacsorának!
Több napig eláll a hűtőben, egyáltalán nem szárad ki, és mindenki szereti. Könnyű, tavaszi íze van, reggelire érdemes egy jó nagy kanál sűrű, lecsepegtetett mézes joghurtot tenni a tetejére.

Hozzávalók:
20 dkg kókuszreszelék
6 tojás szétválasztva
1 kk szódabikarbóna
10 dkg cukor
1 citrom leve és héja
1,5 dl szójatej (ha tejes a menü, akkor joghurt is mehet bele a szójatej helyett)
1 rúd vanília kikapart közepe
csipet só

A kókuszreszelék kétharmadát és a cukrot kávédarálóval lisztté őrlöm. Könnyebben megőrlődik, ha egyszerre tesszük a darálóba a cukrot a kókusszal. A tojások fehérjét habbá verem, a sárgáját a cukros kókuszhoz keverem. Belenyomom a citromlevet és belereszelem a citrom héját és a szódabikarbónát is. Kikaparom a vaníliarúd belsejét és azt is hozzá keverem a sóval együtt. Hozzáöntöm a szójatejet, végül óvatosan beleforgatom a maradék kókuszreszeléket és tojáshabot.
Sütőpapírral bélelt formába simítom, és 160 fokra előmelegített sütőbe tolom. Tűpróbáig sütöm, kb. 30 percig.

7 hozzászólás a(z) “Pészahi kókusztorta” című bejegyzéshez

Maceszlisztet lehet használni, abból is nagyon jó tortát készülnek, igaz nem gluténmentes. Mondjuk vannak olyan ultraortodox csoportok, ahol még a macesz sem érhet vízhez (pedig akkor már nem kovászosodhat), és így nem esznek maceszgombóc levest sem de maradjunk józanok.

Szia Eszter!

Nem tudom, hol szóljak, gondolom itt biztos olvasni fogod:

A szakácskönyvben a peszachi menüben húsételnek sárgarépacimeszt ajánlasz marhával, de az nem jó peszachra, mert a húst mustárral kell bekenni, ami chomec, mivel ecettel készül.

Üdv, fhb

Vélemény, hozzászólás?