Kategóriák
Egyéb kategória

Kacsamáj zsírjában

Péntek este a barátainkkal ünnepeltünk.
A menü úgy alakult (nem én főztem), hogy Nóráék elmentek Mexikóba, és annyira izgalmas ételekről meséltek Katiéknak, hogy mexikói vacsora készült, amiből én is lementettem egy fantasztikus kukoricaleves receptet, amit fel is teszek majd valamelyik nap. Igazi madárlátta leves recept lesz.
Pénteken arra gondoltam, hogy mindenkinek sütök pici kalácsokat, kettőt-kettőt, az biztosan szép lesz az asztalon. Amikor a piacon mászkáltam, megláttam egy gyönyörű kacsamájat a hentesnél.
A hízott kacsa mája is isteni finom, de csak 3500-4000 forint körül van kilója, szemben a 6-8000 forintos libamáj árával. Természetesen nem olyan, mint a libamáj, de nagyon finom. Egyébként sok gyengébb étteremben szeretik azzal átverni a vendéget, hogy libamáj helyett kacsamájat szolgálnak fel, nem is olyan régen futottam bele ilyenbe sajnos.
A kacsamájjal egyébként ugyanúgy lehet bánni, mint a libamájjal, és szerintem különösen finom belőle a pástétom.
Most egyszerűen zsírjában sütöttem.
A vacsora nem volt kóser, a májrecept sem az, azzal kell kezdeni, hogy egy éjszakára tejbe kell áztatni a májat, de még jobb, ha 24 órát ázik. Mivel a máj szinte tiszta zsír, ezért úszik a tej tetején. Fél időben nem árt megfordítani.
Hozzávalók:
50 dkg-os kacsamáj
1 l tej (lehetőleg házi)
1 kg bőrös kacsahájból sütött zsír
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ág rozmaring

bors
Miután a májat kiszedtem a tejből, nagyon megszáradni, közben kisütöm a zsírt. Óvatosan beleteszem a zsírba a májat a négy részre vágott hagymával és a félbevágott fokhagymagerezdekkel együtt. Közepes lángon lefedve 6 percig sütöm.
Óvatosan megfordítom, beledobom a rozmaringot, és fedő nélkül sütöm a májat újabb 6 percig.
Kiveszem a májat, átszűröm a zsírt, és óvatosan visszateszem bele a májat. Felszeletelve, a tányéron sózom, borsozom.
C&V is hasonlóan készíti a libamájat régi családi recept szerint, de ők tesznek bele végén pirospaprikát is. Kipróbáltam, nagyon finom, pontos recept a könyvben!

18 hozzászólás a(z) “Kacsamáj zsírjában” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?