Kategóriák
Egyéb kategória

Diós piskóta és egy kis programajánló

Sajnos vége a nyárnak. Hétfőn évnyitó az oviban, kedden már óvoda, de előtte ajánlok még egy kis programot is. Mindenkinek, aki Lipóciában lakik, és azoknak is akik nem.
De előbb egy recept.
Nem tudom hogy van ez, de mindig változik a sütemények divatja. A piskótának egyértelműen leáldozott az utóbbi években, de én akkor is szeretem, főleg hogy nem kézzel és villával kell a tojás fehérjéből habot vernem, hanem létezik robotgép 🙂
A sütit még augusztus elején sütöttem sárgabarackkal, de most a hónap végén ugyanúgy működik szilvával is, sőt!
Hozzávalók 12 formához:
5 tojás szétválasztva
5 ek darált dió
1 kk fahéj
5+2 ek cukor
5 ek simaliszt
csipet só
24 db sárgabarack/szilva
pici olaj és liszt a formák kikenéséhez
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A gyümölcsöket kimagoztam, félbevágtam. Két kanál cukorba belekevertem a fahéjat, és belemártottam fél barackokat.
A tojások sárgáját a cukor felével fehéredésig habosra kevertem. A tojás fehérjét a sóval és a maradék cukorral kemény habbá vertem.
Fakanállal kevertem óvatosan a lisztet, a diót és a tojássárgás masszát a fehérjébe, hogy ne nagyon törjön a hab.
A formákat kikentem olajjal, kiliszteztem, és az aljába tettem egy barackot. Tésztamasszát kanalaztam rá, úgy, hogy a 3/4-ig érjen a formának. A tetejére is tettem egy-egy barackot.
Sütő teljesítményétől függően olyan 20 perc alatt készül el. Tűpróba!
Ezeket a klassz kis felfújt formákat a Kooktában lőttem.

Annak, aki nem szeretne most pénzt költeni konyha kütyükre, ajánlom, hogy nevezzen be a Pozsonyi pikniken most pénteken a pozsonyi kifli sütő versenybe, ahol 30.000 forint értékű Kookta nyereményt lehet nyerni, és egy Fűszer és lélek szakácskönyvet is. A zsűri mi leszünk Krisztával, és előre közlöm, hogy én simán befolyásolható vagyok valamilyen különleges, nem teljesen hagyományos töltelékkel! 🙂 Eredmény hirdetés 18 órakor a színpadon.
És még lesz többek között:
Láng Téka: 16:30 – 17:00 Bächer Iván dedikálja a Lipóciát, majd az üzlet előtt Gerlóczy Marcival karöltve bogrács-csemegével örvendeztetik a kedves egybegyűlteket (várhatóan 19 órától)
Keserédes Csokoládébolt (20% engedmény minden termék árából)16:00 – 18:00 Csokoládé szökőkút az üzletben, gyümölcsös mártogatás a Pozsonyi úton
17:00 – 20:00 A Firkász étterem bográcsban, illetve kerámiaedényekben főzött töltött káposztájával kápráztatja el a kedves vendégeket (borkülönlegességeihez kupont oszt, melyek az étteremben beválthatók)

A Gyerekpikniket a Pozsonyi út – Wallenberg utca sarkán találják.
16:00 – 16:30 Zenezug Kormos Marcsival a legkisebbeknek 16:30 – 17:00 Délutáni mese Rába Rolandtól (Czigány Zoltán Csoda és Kószájából) 17:00 – 17:30 Testharmónia Varázssziget Horváth Évával 17:30 – 18:00 Zsonglőrködés Papp Gergővel

25 hozzászólás a(z) “Diós piskóta és egy kis programajánló” című bejegyzéshez

Verekedtek??!!!!
Jesszusom!
Az ingyenkajának sosincs jó vége,igazad van!
Biztos nagyon jó volt részt venni abban a forgatagban!!!Remélem jövőre is lesz és eljutok oda….az ajánlásod nyomán megkeresem a héten a csokiboltot,úgyis megyek anyagért a méterárú turiba…..

Azt hiszem a szervezők számára a piknik sokkal jobban sikerült a vártnál=rengetegen voltak.
Ha példával élhetnék, akkor azt mondanám, hogy ez egy valódi utcafesztivál volt, az erdőbényei piknik pedig valódi piknik.
Legalább 200 ismerőssel találkoztam a 200 méter hosszú "fesztiválzónában", megittam egy korsó, aztán egy pohár sört is 🙂
A pozsonyi kifli sütő versenyre kb. 30-an sütöttek kiflit, ami elképesztő szám szerintem!
Egyik jobb volt mint a másik, de sajnos csak két nyertes lehett.
Viszont jobb lett volna szerintem, ha egészen a SzentIstván parkig tart a helyszín, sőt a parkba is be lehetett volna menni. Nagyon párás meleg volt az idő, és az asztalok hamar megteltek.
A kiflik zsűrizése után hárman összeverekedtek az ingyen kiflin. Na jó, csak ütögették egymást, de nem akartam hinni a szememnek. 🙁
Én jövőre inkább 20 forintért adnám a pályaműveket, és a bevételből mesekönyveket vennék az ovinak. Annyira elszomorodtam ezen a jeleneten.

Szia, a maceszt mindig is vették az emberek. Száz éve is. Ennek nagyon egyszerű az oka, rabbinak kell felügyelni a készítését. senki nem készíti otthon.
Egyébként egyszerűen víz és liszt, amit vékony lappá nyújtanak, és forró kemencében megsütik. A liszt és a víz nem állhat együtt többet 8 percnél.
Szerintem egyszerűbb megvenni. 🙂

Kedves Eszter! Kérlek, segíts nekem! Egy nagyon kedves ismerősömnek a macesz gyerekkori emléke, és sokat emlegeti. Elhatároztuk, hogy készítünk neki (bár fogalmunk sincs, mi az), hogy örömet szerezzünk. A neten kutatva falba ütköztem. Sok recept van – maceszgombóc, rakott macesz… – de mindegyik úgy kezdődik, hogy hozzávalók: 4 macesz. Most akkor ezt a maceszt nem lehet elkészíteni, csak készen venni? Ha el lehet, esetleg tudsz segíteni recepttel? Köszönöm szépen, Hémangi

Szeretem Lipóciát.Olyan nagyszerű hangulata van!
Oda jártam táncolni,amikor még ott volt a Budapest Tánciskola Stúdiója a Csanádi utcában.Szerettem csak úgy járkálni a környéken.Szeretem az tuti jó anyagboltokat a Visegrádi-Pannónia-Katona József utcákban-és a környékén.Emlékszem egy klassz sarki cukira is,ahol űberfinom moszkauert lehetett kapni.Most ott dolgoztunk a Pannóniában két hónapig,nagyon jó volt ebédszünetekben kolbászolni a környéken.Mintha nem is az elembertelenedett XXI. században lennék.Egyszer olvastam Tőled valamelyik bejegyzésedben:Lipócia az Lipócia….
A piskótát szeretem,de a Zuram nem szereti magában csak ha tocsog a csokoládéban!!!!

Sziasztok!
Én is csak idézek:
Nevezni névvel és címmel emailben lehet, vagy a Pozsonyi Piknik matricával ellátott boltokban található nevezési lapokon. Minden jelentkező tombolajegyet kap ajándékba, így a verseny mellett még a tombolán is nyerhet! Az interneten nevezők tombolajegyüket a Piknikre érkezéskor kapják meg!

E-mail cím:
lang.teka@chello.hu

Gondolom érkezik egy válasz e-mail. De ha mégsem, akkor a Láng Téka tud segíteni, és ha ott annyian lesznek, hogy a közelébe se lehet férközni, akkor szerintem a Kooktába is be lehet adni a Pozsonyi út túloldalán a 16-ban.

Hajrá, hajrá!

Szia Eszter!

Most tévedtem a blogodra és azt hiszem maradnék is 🙂 De jó is a net, olyan klassz helyekre lehet eltalálni 🙂
Jó évkezdést Nektek az oviban! Holnapra pedig kellemes kóstolgatást! De elmennék én is, de sajna elég messze vagyok Pesttől…

Anyukám nagy száma volt a birsalma-sajttal töltött pozsonyikifli. A formája nem volt az igazi, de az íze isteni.
Nem bolondultam meg, hogy mindent kétszer mondok,kétszer mondok, a blogger játszik velem,Mili néni azértis Pozsonyból

A piskótasütéshez elárulok egy titkot: nem feltétlenül kell a tojássárgát külön kikeverni aztán összeóvatoskodni a felvert habbal. Csodálatos lesz úgy is, ha a fehérjét jó keményre felverjük a cukorral, majd hozzáengedjük a sárgákat (és utána a száraz részeket). Nem törik és nem esik össze a hab, és kényelmesebb is így. (MéÉg az olajat is könnyedén felveszi, ha valaki úgy szereti.)

Vélemény, hozzászólás?