Kategóriák
Egyéb kategória

Diótorta whiskyvel

Születésnapra sütöttem ezt a tortát, unokatesóm ugyanis 40 éves lett.
Valami férfias tortában gondolkodtam, rózsaszín eper-joghurt kis pillangókkal nem illett volna az alkalomra. Dió, csokoládé, vanília, tejszín és whisky került bele. Gyorsan elkészül, jól be kell csupán hűteni, és lehet is enni belőle.
A krémtől kicsit féltem, ugyanis a főzött vaníliakrémet vegyítettem tejszínhabbal, de működik a dolog, teljesen homogén lett. Az ötletet a Dívány krémes tesztje alkalmával loptam, akkor ettem olyan krémest, ami nem a kalsszik főzött krémmel volt töltve, hanem “könnyítettek” az állagán egy kevés tejszínhabbal. Igaz, hogy így már nem az eredeti krémes, de nagyon finom volt!
Hozzávalók a tortához:
8 db tojás fehérje
15 dkg 70% kakaó tartalmú étcsokoládé
20 dkg dió
20 dkg cukor
1 csipet szerecsendió
1 csipet fahéj
1 csipet só

kb. 1 dl whisky

A tojások fehérjét kemény habbá vertem a cukor felével és a sóval.
A csokoládét és a diót késes robotgépben felaprítottam. Volt benne pár nagyobb darab is, de ez egyáltalán nem probléma! Elkevertem a maradék cukorral és a fűszerekkel.
Végül két részletben összekevertem a habot a diós csokoládéval.
170 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt sült meg.
Hagytam teljesen kihűlni, majd kettévágtam. Mindkét részét meglocsoltam whiskyvel.

Hozzávalók a krémhez:
8 tojás sárgája
3 dl tej
1 ek keményítő
4 ek cukor
5 dl tejszín
1 rúd vanília kikapart belseje

A tojások sárgáját elkevertem a tejjel és a cukor felével. Belekevertem a keményítőt és vaníliát is. Nagyon alacsony lángon sűrű krémmé főztem. Teljesen lehűtöttem.
A tejszínt felvertem a maradék cukorral, majd kanalanként lassú fokozaton, de géppel belekevertem a vaníliakrémet. Teljesen homogén, könnyű krém lett.
Megtöltöttem vele a tortát.

17 hozzászólás a(z) “Diótorta whiskyvel” című bejegyzéshez

Szia Eszter!
Bocs h teljesen off leszek de nem tudtam hova írjak ezzel kapcsolatban.
Megcsináltam a diótortát whiskeyvel,és…nos a színeiben hasonlit a tiédre de kb ez az egyetlen,nekem ennél jóval folyósabb a krém,pedig a vaníliás alap tök jól sikerült és nem si 5 hanem csak 4dl tejszínt vertem fel.
A másik kérdésem h mit ronthattam el h a tortalap vmi eszméletlen módon törik és ragad.Tűpróbával sütöttem,semmi gond nem volt úgy tűnt,teljesen ki is hűtőttem,szóval el nem tudom képzelni mi lehet a baj vele.
Jelen pillanatban a hűtőben van,úgy néz ki mint egy tiramisu…kicsit le vagyok kenődve:(mit bénázhattam?

És még vmi:)
Nem gondoltál még arra h így karácsony előtt tartasz egy moszkauer készítő gyorstalpalót?
Olyat ahova mindanki viszi a maga kis motyóját de te leszel a dolog szellemi vezetője?
Lécci,lécci:)

Kati

ps:bocs h az előbb 2x írtam csak nem tűnt fel h nem azonnal jelenik meg a komment:)

Vélemény, hozzászólás?