Kategóriák
Egyéb kategória

Egyiptomi csirke

Nem tudom, hogy vagytok vele kedves olvasók, de ősszel, amikor megtelik a kamra, csak gyönyörködni szeretek a teli polcokban, de sajnálom felhasználni a sok télire elrakott finomságot. 
Jaj, ez nagyon szép kép, kár, hogy nincs is kamrám, és az eltett ételek a lakás, a szüleim háza, és a lépcsőház különböző pontjain pihennek, legeltetni nem tudom rajtuk a szemem.
A tényen semmit se változtat, amire eddig nagyon vigyáztam, hogy kitartson tavaszig, azt már érdemes elkezdeni mind-mind felhasználni, mert bizony akkor is közeledik a tavasz, ha a hőmérő még nem ezt mutatja, és csak február közepe van.
Nemrégiben olvastam ezt az egyiptomi csirke receptet, kicsit aktuálpolitikai is,  ami eredetileg egész csirkéből készül, friss, és aszalt sárgabarackból, de az én sárgabarack lekváromba úgy se tettem cukrot nyáron, így akár helyettesítheti a frisset, és faszénen sütött paprikán is van itthon, igaz az se friss, hanem ecetes lében van marinálva. 
Igazi finom, nyárízű ebédünk lett, próbáljátok ki!
Hozzávalók:
4 egész csirkecomb
2 poréhagyma
4 db sült, megpucolt, majd ecetes lében eltett paprika (arab üzletben, vagy Lidlben kapható)
2 dl sárgabarack lekvár
10 szem aszalt sárgabarack
4 ek olívaolaj
4 sóban eltett citrom (arab üzletben kapható)
1 kk római kömény
1 kk koriander mag
esetleg cukor vagy méz
A pórét felkarikáztam, és az olajon megfonnyasztottam egy széles, mély serpenyőben. Besóztam a combokat, és a hagymára tettem, kicsit megpirítottam mindkét oldalát. A sóban eltett citrom belsejét kikapartam, a héjat vékonyra vágtam. Szintén felaprítottam a paprikát és az aszalt sárgabarackot is. Mindent a húsra szórtam, és felöntöttem a lekvárral, majd annyi vízzel, hogy ellepje. A koriandert és a római köményt egy száraz serpenyőben illatosra pirítottam, és ezt is az ételhez kevertem. Lefedtem, és egyszer pótolva a vizet puhára főztem. Levettem a fedőt, és hagytam a levet elpárologni, amíg sűrű, ragacsos, igen intenzív ízű szaft maradt az alján. Egy picit utána sóztam, de cukrozni már nem kellett. 
Rizzsel, vagy nagy puha lepénykenyérrel érdemes.

4 hozzászólás a(z) “Egyiptomi csirke” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?