Kategóriák
Egyéb kategória

Együnk piros gyümölcsöket!

Cranberry.jpgNapok óta pirosat kívánok. A gránátalmával kezdődött, majd az ecetben eltett apró chilik következtek, utána amerikai áfonyás kuglófot “kellett” sütnöm, persze olyan sok áfonyával, mintha gyümölcskenyér lenne, majd a tegnapi paradicsomlevessel zártam a sort, legalábbis idáig.
Sokan mondanák, hogy hallgassak a szervezetem jelzéseire, hiszen ha odafigyelek, az mindenképp jó nekem. Nos, megadom magam, ebből baj nem lehet, sőt!
A piros gyümölcsök és zöldségek többek között a likopinnek köszönhetik, hogy jó hatással vannak az egészségünkre. A likopin egy vörös színű karotinoid. Az amerikai áfonya, vagy sok más bogyós gyümölcs színét is ez adja de nagyon sok található belőle a paradicsomban is. Erős antioxidáns, a hatása a β-karotinénak majdnem a duplája, igazoltan képes a szabad gyököket semlegesíteni, így védi a szervezetet a rák kialakulásától. Mivel vízben rosszul oldódik, ezért leginkább zsíros, olajos oldatban, fogyasztva szívódik fel. Jó hír, hogy nem hőérzékeny, vagyis ha a gyümölcs likopintartalmára utazunk, akkor nyugodtan süthetjük, főzhetjük, sőt, mivel ilyenkor általában zsírral keveredik, pl. vajjal egy jó kis süteményben, sokkal jobban hasznosul, mint különben.
A napi likopinszükséglet átlagosan 3 mg, ami nem kevés, de ilyenkor ősszel azért nem reménytelen a helyzet, annyi minden van, ami piros.

0a59cb97876814aabbfd4fb6226da852.jpgLányok, asszonyok, figyelem!

És ha a kellő mennyiségű likopint nem is sikerül magamhoz vennem, csak jól jártam akkor is az amerikai áfonyával, hiszen magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalmának és egy annak a tulajdonságának köszönhetően, hogy bizonyítottan képes teflonszerű bevonatot képezni a húgyhólyag falára, így megakadályozza, hogy arra baktériumok tapadjanak, vagyis megvéd a “felfázástól”. A Tel-avivi kutatók arra jutottak, hogy az amerikai tőzegáfonya baktériumokra kifejtett hatása miatt képes a gyomorfekély és a fogszuvasodás megelőzésére. 

Ha receptre, vagy csak inspirálódni lenne kedvetek, itt mindent megtaláltok az Amerikai áfonyáról.

cranberries-being-poured.jpgFotók: Pinterest.com

(x)

Vélemény, hozzászólás?