Kategóriák
Egyéb kategória

Életbe vágó kérdés: napközis tea

Kép innen
Ezt a levelet kaptam és bízva az olvasókban felteszem ide is, hátha tudjátok A TITKOT.
Hogyan is készül a napközis tea (teja)? 
Szerintem a citrompótló, a legolcsóbb Garzontea keverék és a brutális mennyiségű cukor a titok. 
Szerintetek?
szia Eszter,

nagyon fontos kerdessel fordulok hozzad.

most jottunk haza 2 het taborbol, ahol naponta ketszer hihetetlen mennyisegu teat ittunk meg. azota probalom reprodukalni a konyhasok receptje alapjan, es mar nagyon kozel jarok hozza, de meg mindig nem ugyanolyan. a neten rokonlelku orulterkre talaltam, akik szinten probaljak elkesziteni a regi “ovis” teat, tobb-kevesebb sikerrel.
szerinted is csak 50 literrel lehet elerni azt az izt? a neten van aki azt irta, a muanyag kancso es pohar a titka :)

koszi!

27 hozzászólás a(z) “Életbe vágó kérdés: napközis tea” című bejegyzéshez

Jajjj a napközis tea,lehet nosztalgiázni DE a gyerekek fogzománcát 8.-ikra teljesen szét marja ez a "fantasztikus"ízű valami.Ugye nem baj, ha ünneprontó vagyok és nagyon-nagyon haragszunk a tea miatt(fogorvosi harag ez),látjuk naponta a -tényleg szörnyen romboló-hatását.
DE hozzáteszem, mindenki azt iszik -eszik és etet-itat a gyerekével a mit csak akar és tud, nem akarom osztani az igét de a mai gyerekek és felnőttek fogai is jobban és jóval több károsító anyagnak vannak kitéve mint az elődöké.És éljen a nosztalgia, éljenek az emlékek,nagyon is jó visszagondolni, de sajna az éremnek sok-sok oldala van….na és a rengeteg cukor, ami fölpörgeti őket, sok gyerek lehet nem is hiperaktív csak agyon van tömve ezekkel, és a jó öreg tea doppingszer, mint tudjuk,na mit mondjak még?Be is fejezem, nem akarok hangulatrontó lenni.

Azt hiszem, az ovis tea annyira etalonná vált, hogy azóta más teát nem is tudok meginni. Otthon eszembe sem jutna főzni, mert az egész művelet egyszerűen Mission Impossible. Lehet, hogy a konyhás nénik üres vízből is képesek ovis teát főzni a 20-50-100literes edényeikben az alumínium merőkanál szakszerű használatával. A műanyag kancsó és pohár rásegítene, s adná a végső csapást: Fűszert és Lelket hozzá.
De azért ti próbálkozhattok otthon, ha én nem is 🙂 Mézet semmiképp ne használjatok. Ovis teában testidegen a méz! Biztos finom lenne tőle, de nem ovis tea készülne… fehér (nem barna) cukor csakis az üdvözítő. Teafű: a Garzonra szavaznék, bár elgondolkodtattatok az Earl gray-en. De csakis olcsó verzió legyen! Citrompótló, Olymposlé kérdés: sztem mindegy.
Háztartási keksz illik mellé, jól beletömködve a pohárba, levet felőle leisszuk, kézzel belenyúlkálva a trutyis kekszet kiesszük.
Jó étvágyat ovis úttörők!
Köszi a témát, Eszter! 🙂

Mi menzás teának hívjuk és 1 liter vízbe egy filter és 8 teáskanál cukor és 8 teáskanál olympos citromlé. Aki megkóstolja egyből mondja jé ez a menzás tea 🙂 Persze a teát nem csak ebben a variációban isszuk, igazi teakedvelőknek ez felér egy gyilkossággal tudom, de mégis szeretem 😛
Egyszer gimiben az igazgató átvitt minket a menzára egy doboz teával ( 20 filter) hogy főzzenek a konyhások nekünk teát, nem tudom hogy csinálták de egy jó méteres átmérőjű óriás kondérnyi lett belőle.

A párom családja -részben én is- közétkeztetésben dolgozik, és valóban citrompótlóval működik a tea. A tea maga pedig konzum tea. Ez zacskós, nagy kiszerelésű “teafű”. És a cukor persze. Nálunk már nincs műanyag bögre, de az íz ugyanaz, mint gyeekkoromban. Bár én senkinek nem javaslom a citrompótlót:( Nekünk is le kéne állni róla.

Kedves Eszter és Többiek!

Anyukám élelmezésvezető volt konyhán, ma telefonon megkérdeztem tőle:
nagy kiszerelésben vették a teafüvet (öt kilós zacsi) és a forrásban levő kondérba rakták a füvet, kicsit ázott miután elzárták, majd citrompótlót raktak bele cukorral. A citrompótló olyan nagy tabletta volt, mint a szőlőcukor és azt is nagy kiszerelésben vették.
Így csinálták mindenütt menzán.

Egyszerű:) a legolcsóbb tea, és ahány citrompótló, ennyi evőkanál cukor,sajnos, csak annyit tudok, hogy az én kannámban ez hat kanál cukor, hat citrompótló. De egy kanál cukor, egy kanál citromlé is ugyanazt tudja:)
És azért így issza, aki issza, mert így szereti.

Ami nekünk bevált: Twinings Earl Grey!!

Nem tudom otthon kapható -e, de gondolom igen. Már önmagában lefőzve is szinte ovis tea illat lengi be a konyhát…mmmmm!

De persze az élménymaximalizáláshoz elengedhetetlen az Olympos citromlé és a sooook cukor! 🙂

Háromszor is ellenőriztem, hogy jól látom-e a poszt dátumát.
Ez a poszt ugyanis nekem hatalmas deja vu.
Ezt én valahol valamikor valamelyik blogban már olvastam, és noha világ életemben utáltam a teát, kíváncsiságból és nosztalgiából elolvastam a kommenteket is.
De fogalmam sincs, hol lehetett.
Ha jól emlékszem ott is a citrompótló, sok cukor, legolcsóbb fekete te körül látszott kialakulni a konszezus.

Anyósom otthon klasszikus earl grey tea, olympos citromlé, nagyobb adag cukor és egy 25 éve csak erre használt, állandóan teletöltött, hetente kb csak egyszer elmosott kerámiakancsó segítségével remekül visszahozza az ízt. Szerintem az is számít, hogy ne rögtön igyuk, amint elkészült, hanem álljon és hűljön egy kicsit.

Anyósom tizen évig dolgozott bölcsöde konyháján, most már tizen éve korházi konyhán. Ő otthon is képes visszaadni azt az ízt. Holnap megkérdezem tőle a titkot, de abban biztos vagyok, hogy olcsó citromlevet használnak és nem citrompótlót.

Az edény, amiben főzik vagy tárolják, is hozzáad az ízvilághoz. Évek, esetleg évtizedek óta abban a kondérban készül vagy abban áll és várja a kiszolgálást, annak jellegzetes íze kell hogy legyen. És cukor, cukor, cukor…

Vélemény, hozzászólás?