Kategóriák
Egyéb kategória

Főzzünk együtt a négyszázéves kúriában!

Nagyon boldog vagyok, hogy végre megoszthatom ezt veletek. Szívem csücskében, Tokaj-hegyalján már ilyen is van. A Barta pince és a Fűszeres közös főzőkurzusa.

Ősszel volt a megnyitója a Barta család borászatának Mádon, egy elképesztően gyönyörű régi kúriában. Most szombaton, vagyis december 17-én főzőkurzust tartunk a négyszázéves kúriában, ahol délelőtt kenyeret, kalácsot és péksüteményeket sütünk, délután pedig a kacsát vesszük sorra a mellétől a combjáig. A péksüteményes 7000 forint/fő, a kacsás 10000 ft/fő, a kettő együtt pedig 15000. Természetesen kóstolóval együtt 🙂

Szállás és egyéb programok szervezésében is segítünk ha szükséges, és természetesen lesz gyerekprogram is, ami nem borkóstolás.

Egy borászatban nem lehet másképp, így itt is kóstolni fogjuk a csodálatos mádi Barta borokat, és egy meglepetés borászat is bemutatkozik, hogy igazán jó hangulatú és emlékezetes maradjon a főzés.

A "főzőkurzus" havonta ismétlődik majd, friss információt itt találhattok róla. Karácsonyi ajándéknak is szuper a főzőkurzus utalvány!

A borászat központja a jelenleg felújítás alatt álló mádi Rákóczi-Aspremont kúria. Történelmi múltjában, megjelenésében méltó társa az Öreg Király dűlőben elterülő szőlőbirtoknak. Eredetileg valószínűleg a 16-17 században épült, ekkor még egy egyszintes, egyszerűbb gazdasági épületként funkcionált. Fokozatosan vált egyre jelentősebbé, míg végül főúri kúriává nőtte ki magát és barokk stílusjegyeket kapott. Az épület több felújításon esett át, mire az 1700-as évek elejére elérte mai formáját, mely Rákóczi Juliannának és férjének, Aspremont Ferdinánd Gobert grófnak köszönhető. A házat írásban először az 1755 évi vagyon összeírásban említik, e szerint már elnyerte végleges formáját.

Ezután a kúria egyenes ágon öröklődött és mindvégig megtartotta főúri lakási funkcióját. A ház ősi korának megfelelően méteres vastagságú kőfalakból áll, ám a barokk stílus is visszaköszön a falba vájt kályhafülkék, a különleges módon lerakott parketta, a falfestmények, stukkók képében. Ezek érdekes kontrasztot alkotnak a rusztikus elemekkel.

Gyertek, várunk mindenkit nagy-nagy szeretettel!

Info és jelentkezés: info@bartapince.com címen, illetve a +36 30 4755 484 telefonszámon.

 

Egy hozzászólás a(z) “Főzzünk együtt a négyszázéves kúriában!” című bejegyzéshez

Kedves Eszter!
Megnéztem a programot és nagyon nagyon tetszik de sajnos most nem tudok rajta részt venni:(
Olvastam, hogy minden hónapban lesz főzőkurzus. Mindig te leszel? És ha igen akkor lehet tudni már a következő időpontokat?
Hozzánk nincs túl messze Mád, és nagyon szeretnék egy ilyen kurzuson részt venni.Ritkán adatik ilyen lehetőség:)
Válaszodat előre is köszönöm!
Kitti

Vélemény, hozzászólás?