Kategóriák
Egyéb kategória

Pálinka vs. whisky

 Az utóbbi pár évben lettem pálinkaivó, és ez nem véletlen.

Nekem nem jönnek be hatvanfokos vastag pohárból jéghidegen bedobott féldecik, még a gondolatuktól is kiráz a hideg, persze már megkaptam ezerszer, hogy ez azért van, mert nem ittam még soha a Sanyi bácsi, vagy a Jani bácsi, vagy a felsőszomszéd, esetleg a Kék Zoli sógorának a pálinkájából.  Ittam viszont a Feri bácsi borpárlatából, ami hatvan fokos volt, és Feri bácsi különben is az édesapám, szóval elfogódottnak kellett volna lennem, Erzsi néni aki meg az édesanyám, az üvegtechnikus, úgyhogy nagyon komoly kis lepárlóüzem működött a nyolcvanas években a belvárosi konyhánkban, mégse szerettem, pedig mások esküdtek rá. Kóstoltam isteninek kikiáltott gönci barackot, de attól is csak lebénult a nyelvem és kiégett a gyomrom, ráadásul hiába mondtam mindig, hogy én csak „gyerekadagot kérek” vagyis nem fél decit, ha egyszer a pohár fél decis, akkor azt tele is töltik, ha kell ha nem.
 
 
Aztán pár éve elhívtak egy „pálinkakóstoló tanfolyamra”, amitől annyira megrémültem, hogy a férjemet is magammal vittem. Tényleg azt hittem, féldeciket kell majd sorjában meginni, és én majd a második után az asztal alatt találom magam. Teljesen kimaradt nekem az a pár év, amikor Magyarországon a pálinka erősségét elkezdte felváltani a gyümölcs. Nem volt a kezemben még pálinka kóstoló pohár sem, és soha nem éreztem még a gyümölcsöt visszaköszönni a pohárból, arról nem is beszélve, hogy mennyire megkönnyebbültem, amikor kiderült, hogy két centilitert is lehet venni kóstolni!
 
Rájöttem, a pálinka igazi világszám!
 
Aztán találkoztam jópár lelkes pálinkakészítővel, akik tényleg hisznek a pálinkájukban, és nem csak a pr szöveget nyomják, ha kóstolásról van szó. Sőt, már pálinkakurzuson is részt vettem, amitől persze pálinka szakértővé nem váltam, de legalább meg tudom indokolni, hogy ha valamelyik pálinka nem tetszik, akkor azzal mi a bajom.
 
Úgyhogy mióta jobbnál-jobb valódi gyümölcspálinkákhoz jutok hozzá, nekünk is van itthon.
 
És akkor most azt hallom egy ismerősömtől, hogy ő nem ad a pálinka palackjáért (0,5l) ötezer forintot amikor egy 10 éves skót whisky (0,7l) tízezer forint.
 
Tudod te miből készül a whisky?
Árpából.
Igen, Á R P Á B Ó L !
És a pálinka?
Gyümölcsből. És?!
Mi az, hogy és???
 
Nos, a gyümölcs a szívügyem. Mert a gyümölccsel nagyon sokat kell dolgozni. Nem terem minden évben ugyanúgy, van olyan, amikor még tavasszal a virágzás alatt elfagy a termés fele. Aztán jön a jégeső, vagy az aszály, vagy valami váratlan gyümölcskórság. Márpedig a jó pálinkák jó gyümölcsből készülnek. Nem a fa alól kármentésként összegyűjtött lehullott gyümölcsből, hanem olyanból, amit megennénk, vagy lekvárt főznénk belőle. És a gyümölcs drága. Tényleg az!
 
 
Szilvából, vagy barackból tíz kiló gyümölcs szükséges egy liter pálinkához, de mondjuk somból 45 kiló. És 45 kiló somot leszedni nem tízperces mulatság. Ebből könnyen kiszámolható, hogy adóval, üveggel, a lefőzés díjával, stb. nem lehet 3000 forint alatt kihozni fél liter pálinkát a kereskedelemben.
 
Nem akarom a whiskyt lebecsülni, de be kell látni, hogy a világ legjobb marketingjével rendelkező ital, ami eszméletlen hasznot termel. Ehhez képest a pálinka csak szerényen maga a gyümölcs. Nem véletlenül tartották a XVI. századig gyógyszernek, és különben is, tudtátok, hogy a pálinka védőszentje szent Miklós?
 
Hohohoho!
 
Na, mitől olyan vidám a mikulás?
 
 
 
 
 
Pár érdekesség a pálinkáról
 
Érdekes anekdota az uniós tárgyalásokról, hogy amikor a pálinka szó használatáért küzdött az uniós testület előtt a román és a magyar delegáció vezetője, a következő esemény zajlott le. Arra a kérdésre, hogy ki hogyan tudja megindokolni saját álláspontját, azaz hogy országa nyelvében ered a szó és országának volna kizárólagos joga ezt használni, a magyar külügyminisztérium képviselője felütötte a román nyelv értelmező kéziszótárát, ahol palincă címszó alatt a következő magyarázat volt olvasható: „A palincă magyar eredetű, gyümölcsből erjesztéssel és lepárlással készülő szeszes ital.” Az európai uniós testület ezzel a kérdést eldöntöttnek tekintette, hiszen ha maguk a románok is magyar eredetűnek nevezik az italt, akkor az tényleg csak magyar lehet. Így Magyarország megkapta a kizárólagos szóhasználat jogát.
Mátyás korában már különbséget tettek a gyümölcsből és a gabonából készült párlatok között. Ez utóbbiakat crematum, crematura névvel illették. A pálinka szó a 17. századtól terjed el a magyar nyelvben, ám ekkor a gabonapárlatra használták. Az 1799-től kialakult kisüzemek, szesz-, pálinka- és likőrgyárak termelése elvezetett a pálinkafőzés központi szabályozásához. 1836-ban a földesúri előjog gyakorlatát törvényerőre emelték, majd bevezették a pálinkaadót. 1850-től a szesz állami monopólium lett. 1851-ben Magyarország területén 105129 főzdét írtak össze. Az állam az 1920-as években jelentősen korlátozta a szesz előállítását. 1920-ban 260, 1970-ben 1070, 1982-ben 815 pálinkafőzde működött Magyarországon. Közben olyan intézkedések kapcsolódtak a főzéshez, mint a szesztilalom a Tanácsköztársaság idején, a feles főzés – a termés fele a gazdáé, fele az államé – 1952-1970 között.
Forrásom a wiki
 
És ami a legfontosabb:
 
Pálinkát csak Magyarországon termett gyümölcsből, törkölypálinkát pedig csak itt termett szőlő törkölyéből lehet előállítani. További feltétel a magyarországi cefrézés, párlás, érlelés és palackozás is. Egyik fajta pálinka készítésénél sem lehet semmiféle cukrot felhasználni.
Úgyhogy legyen otthon jóféle pálinka, igyátok étkezés után szobahőmérsékleten, és persze mértékkel.
 
Barackpálinka adományt bárkitől elfogadok, akár a facebookon is!

 

127 hozzászólás a(z) “Pálinka vs. whisky” című bejegyzéshez

leszögezem, én is szeretem a pálinkát, de addig ne hasonlítsd össze a whiskykkel, amíg nem kóstoltál meg legalább 20 prémium fajtát belőlük is, mert addig ez a cikk vakon elfogult üres fecsegés…

Kedves Eszter!

Egyszer egy whisky (whiskey) kóstolóra is el kellene menned, és kicsit tanulmányozni a whiskykészítést, s akkor talán nem mondanád, hogy a whisky csak marketing.
Persze. Whiskyből is ugyanúgy van szar is, mint pálinkából, vagy konyakból, vagy bármi másból.

Akkor en is csatlakoznek a whisky-t vedok csapatahoz. Teljesen mindegy mi mibol keszul, a whisky igen jo ital, megha latszolag egyszeru alapanyagbol is keszult. (az azert nem veletlen, hogy jo whisky igen keves helyen keszul). Szoval go single malt, go.

A magyar palinka se rossz, de sokkal inkabb alkalmi ital szamomra, nem szivesen innek minden este palikat, de egy pohar single malt estenkent az nalam tradicio. Raadasul palinkabol csak a meglehetosen draga, premium palinka az ihato, es meg azok kozott is oriasi a kulonbseg. A jo palinka sokkal ritkabb mint a jo whisky. Egy single malt nemigen lehet rossz, en legalabbos nemigen talalkoztam meg ilyennel, maximum azt mondom, hogy pl. a laphroaig nekem mar tul tozeges.

Hasonloan a vodka is latszolag egyszeru ital, de egy minosegi vodka megse rossz, szigoruan melyhutve, hideg poharban, vagy persze koktel alapanyagnak.

Kedves Eszter,
A pálinkát lehet szeretni, mert jó, de balgaság lebecsülni máshol készült italokat mert azok mások. Képzeld el, hogy pl. a blogod címe “spicy eszter” from scotland… és ugyanezekkel az érvekkel répázod a pálinkát… 🙂

Nincs semmi baj a whisky-vel, annyi az egesz hogy a jo whisky 150-200 dollartol kezdodik, akarcsak a jo konyak.

Ami viszont igaz, hogy igazan jo palinkat mar lehet venni 10.000HUF-ert is.

En ha valaszthatok, inkabb a palinkat valasztom, de ez szemelyes izles kerdese szerintem.
Illetve szerintem a nemet/osztrak palinkak (amit persze nem hivhatunk palinkanak, nevezzuk fruit brandy-nek) kozt is vannak igen jok.
Csak kezeljuk helyen a dolgokat.

ez nagyon fájdalmasra sikerült.

biztos azt gondolta, a szerző, hogy az aktuális nemzeti ital hype közepette el tudja adni a tudatlanságát. szerencsére látom, hogy nem igazán sikerült neki.

az ital kultúra, és a pálinka vs viszki meccs ebből a szempontból 1:10 -re áll.

tény hogy sokkal jobb minőségű és változatosabb ízvilágú viszkiket lehet inni mint azt barmely egségsugarú pálinkafogyasztó gondolná.

majd ha 25 éves, hárshordóban érlelt aszútörkölyt vesz a tehetős magyar reprezentetív ajándékba 30000ft-ert, akkor esetleg visszaterhetünk a kérdésre.

@Halál Bika:

Vegul a palinkahoz (fruit brandy-hez) gyumolcs kell es megfelelo berendezes.

valoszinu a legjobb berendezes @made in germany@, gyumolcs meg van mindenutt, nalunk van a palinkanak hagyomanya, illetve mostansag trendy.
De hulyeseg lenne azt allitani, hogy mashol nem tudnak gyumolcsbol parlatot kesziteni, es az ne lenne feltetlen finom.

Bar iz alapjan nehany fozde (pl. Bestillo v. Marton es lanyai) nehany termeke nalam ott van a top-on, persze az en izlesem nem feltetlen tukrozi a vilag izleset.

@gono:

Ez meg akar ki is alakulhat, felteve ha a fogyasztok izlese nem megy el a mezes-gyumolcsagyas iranyba, mert peldaul azok a “palinkak” nalam nem nyeroek.

Teny, hogy palinkaban igazi premium szegmens nem letezik, vannak igazan jo minoseguek, es idovel lehet lesz premium szegmens is, franc tudja…

PELLE párlat. Érdemes megkóstolni. Nekem eddig minden whiskyt vert. Elképesztő a fickó, hogy mennyire figyel a minőségre. Szerintem ő a prémium kategória. Van vele egy zseniális videó, megkeresem mindjárt.

@seahawks:

Nem üres fecsegés. A whiskyk nem említhetőek egy lapon a jó pálinkákkal, mert a pálinkák az illat- és a zamatanyagaikat egyenesen a gyümölcsből nyerik és az értő lepárlás során belekerülnek a párlatba is. Míg a whisky egyfelől a malátázás során, majd a hordós érlelés során “szedi össze” az íz- és aromaanyagait.

Amiben előnye van a whiskyknek az pont az “értő” lepárlás, tehát külön kezelik, és/vagy megyefelelő arányban keverik a különféle párlatokat, (nem mindent egybe, mint a sógor vegyes kisbüdösében, ill. a nagyon erős marketing.

A whiskyk inkább az égetett szeszek B csoportjába tartoznak, amibe a rum vagy éppen a vodka is, míg a pálinkáknak inkább a calvados vagy a grappa az ellenfél.

Úgy látom, hogy egyáltalán nem egyedül vagyok, aki a whiskyt védi. Ha bemégy egy üzletbe ma és veszel egy palack kommersz (Johnnie Walker, Balantine’s, vagy mondhatok akár Jim Beam-ot is) whiskyt, akkor az pont olyan, mint amilyet tavaly vettél, vagy amilyet övőre fogsz venni, mert a minőségét sokan és gondosan őrzik.

Ha ma veszel egy üveg bármilyen pálinkát és ízlik, akkor biztos lehetsz benne, hogy jövőre már másmilyen lesz az íze, vagy jobb lesz, vagy rosszabb, de ugyanolyan biztosan nem! Ez pedig gond, egy állandóan változó minőségű terméket elég nehéz megszerettetni a külföldi fogyasztókkal.

Magyarként természetesen kedvelem és fogyasztom is a pálinkát, de tudom, hogy sosem lesz belőle világszám…

@Andrejko:
> Nincs semmi baj a whisky-vel, annyi az egesz hogy a jo whisky 150-200 dollartol kezdodik, akarcsak a jo konyak.

?? mar akar 50$-ert lehet venni egy uveg 12 eves glenlivet-et, amivel az egvilagon semmi baj nincs, prima ital. egy normal repuloteri duty free boltban szinte nincs is whisky 200$ feletti aron.

a konyak mas teszta (en speciel utalom), de ott valoban ara van a jo konyaknak.

a whisky-palinka vitahoz meg annyit, hogy a whisky minosege garantalt. ha veszel egy uveg whisky-t es 2 ev mulva egy ugyanolyat a minoseg ott lesz. ez a blended whisky-knel vilagos, de meg a single malt-okra is igaz. palinkanal abszolut nincs ez igy, egy adott gyarto adott termeke lehet abszolut jo es tokeletesen ihatatlan egy ev mulva. a palinka mindig lutri.

@Pierr Kardán: igen, mert a főzőmesterek nem dolgoznak folyamatosan azon, hogy a rengeteg összevásárolt barackpálinka mindig ugyanolyan ízűre legyen összekeverve, mint ahogy ezt teszik mondjuk a skót főzőmesterek.
Szerintem pont ez a szépsége, ugyanúgy, mint a bornál. Én szeretem, hogy az évjáratok nem ugyanolyanok.

“állandóan változó minőségű terméket elég nehéz megszerettetni a külföldi fogyasztókkal”
Tökéletesen igazad van ebben, de az a helyzet, és ez nagyon fontso, hogy Magyarországon nem terem annyi gyümölcs, amennyiből annyi pálinkát tudnának főzni, hogy azt még külföldön is értékesítsék.

Egyelőre amit lefőznek az el is fogy minden évben.

@Pierr Kardán:

az nem feltetlen bar hogy palinkabol egyes evjaratok kulonboznek

Azert ha vmi szarabb palinkat veszel (peldaul a Rezangyal barmelyik termeke) ott sincs gondolom nagy kulonbseg, foleg ha vmi agyas v. mezes cucc, mert ezek ugyis elnyomjak a palinka valodi izet.

En amikor a jobb gyartoktol veszek v. kostolok, inkabb meg erdekel is, hogy valtozott-e az ize, illetve ha igen hogyan.

Annyit fűznék hozzá személyes tapasztalatomból, akik igazán nagy whisky fogyasztók(nem hétvégi), ugyan úgy fogyasszák a pálinkát is. Jó pálinkát pedig nem csak 10 000 Ft-tól lehet kapni nem is beszélve a házi pálinkáról.Az meg, hogy alkalmi ital lenne vitatkoznék. A nagymamám 96 éves és mindennap bevereti a fél liter vörösbort és a kispáleszt.Ebben mi is követjük Őt, hasonló kondiban, hasonló kort szeretnénk mi is megélni. A karácsonyi vásárokon is “kötelezően” fogyasztandó a forralt bor és a pálinkák.Síelésről nem is beszélve. Nem emlékszem, hogy síeltem valaha is olyan társaságban, akik nem tolták a páleszt.Vasárnapi családi ebéd előtt is “kötelezően” fogyasztandó. Most, hogy ezeket leírtam, rájöttem, valójában whisky az alkalmi ital, amit nem köthetünk semmilyen programhoz, vagy eseményhez, max. a hétvégi ivászathoz.

@altimus:

Borból is létezik ilyen, létezik rá technológia, de ezt az uniformizáltságot nem tartom előnynek. Ezek a borok Big Mac-jei.

Az évjáratok különbözőek, naposabbak, esősebbek, fagyosabbak, miért kellene minden évjáratnak ugyanolyannak lennie? Borban tök természetes, hogy vannak kiemelkedő évjáratok, amit már jóformán a tőkén eladnak. Pálinkánál miért ne lehetne ez így?

Szóval van még mit tanulunk, van hova fejlődnünk …

látszik, hogy van még hova fejlődnie kis hazánknak gasztro szempontból.. nyilván van prémium whisky, na de ne hasonlítsuk már össze az igazi, gondosan válogatott, nemes gyümölcsből készülő pálinkával.. néhányan legalább kultúráltan fogalmazták meg az ellenvéleményüket, de a többi.. hát elég szomorú.
ez a kedvencem: “.. utálom a pálinkát,abba semmi jó nincs főleg íze nincs neki” WTF??? amúgy néha észnél vagy????

@r1234:

Nezd, amig nem ittal igazi premium whiskey-t, addig ne mondj iteletet. En is utaltam a cognac-ot, amig egyszer meg nem kostoltam az igazi premium minoseget.

Viszont palinkak eseten, szerintem egyelore nem lehet premium szegmensrol beszelni, egyszeruen meg nem alakult ki. Ez persze nem von le semmit abbol, hogy vannak nagyon jo palinkak.

“Szódával jobb, mint a whisky,
teában jobb, mint a rum.”

VIII. Edward angol trónörökös 1935-ben mondta ezt a magyar barackpálinkáról, amit ő csak “báráck”-ként emlegetett.

Szódát azért ne tegyetek bele! 😀

tavaly karácsonykor kaptam és kóstoltam egy 18 éves Bunnahabhain-t. nem tudom, az annak számít? 🙂 egyébként nagyon finom volt. össze se lehet hasonlítani egy kommersz márkával (pl. JW) de a pálinka szerintem sokkal finomabb. úgyhogy nem hiszem, hogy ízlésről kellene vitatkozni, inkább a fenti hozzászólók némelyikének stílusáról..

@scsaba1: a minosegi elteres ami a termes minosegebol adodik termeszetes. ami nem termeszetes az az, hogy mo-on ha talalsz egy jo termeket es megveszed, megszokod akkor az fel ev mulva lehet, hogy egy ocska valami lesz. nem egy dologgal jartam mar igy.

szoval a palinka, az elkeszites modja es az alapanyag miatt joval nagyobb variabilitasu valami mint pl. a whisky, vagy nekem legalabbis igy tunik.

lehet, hogy az evek ota fogyasztott whisky fajtaim is valtoznak, de nem erzem ezt, talan egy szakerto ott is tudna kulonbseget tenni en nem tudok. fajtak kozott termeszetesen igen.

A kommentek jó részét olvasva felmerül bennem a kérdés: miért is tekinti valaki magyarnak magát (ill. miért illeti meg a jelző) – íme egy felfutóban levő hungarikum, ami jóhírünket és nemzeti büszkeségünket erősíthetné.
Ehelyett pedig egyesek “fikázzák” és igyekeznek rossz hírét kelteni.
Nem szereted, semmi gond: csak hallgass!!

Én sem szeretem Jedlik Ányost, vagy pl.Kodály kórusműveit – de a világért sem jutna eszembe leszólni őket (ad abszurdum-és nem mellesleg- lehet, hogy saját szegénységem bizonyítanám vele, ha tenném..): büszke vagyok, hogy öregbíttetik általuk nemzetünk jó híre…szerintem ez így lenne normális – no persze csak ha egy normális világban, s azon belül egy normális országban élnénk (nem utolsó sorban normálisnak mondható értékrenddel bíró emberekkel..)

Én szeretem mind a kettőt, bár inkább ír whisky párti vagyok ami állítólag a kezdő whiskys számára tökéletes, de én meg is maradnék annak, a “jó házi pálinka” egy nagy marhaság, az én tapasztalatom alapján, (van persze jó házi) csak nagyon ritka, viszont 7000 ft környékén már nagyon finomat lehet kapni, csak az bolti egyesek szerint ami biztos nem jó. El kell menni kóstolásra, be lehet fizetni a helyszínen, én megtettem, és jutányos áron kóstolhattam igen drága fajtákat, nagyszerűek, tényleg érződik a gyümölcs, és az erőssége sem zavaró, a legtöbb egyébként nem is erős, ugyanis az íz a fontos. Valami régi szoci hagyomány, hogy a jó pálinka 50 fok felett kezdődik, a lényeg, hogy gyorsan “üssön” és egyben le kell húzni fél decit, különben búúúzi vagy, ellenben nem kell egyben lehúzni, nem kell fél decit inni egyszerre. Ahogy a tulaj-mester mondta minden jó pálinka alapja a kitűnő minőségű gyümölcs, ezután jön a technológia része, ahol a legtöbb házi elbukik és tehnokol ízű förmedvény lesz belőle, amit a legtöbb ember dicsér.

Nem becsülöm le a jó whiskey-t, de ha összehasonlításra kerül a sor, akkor a pálinkára szavazok. Fontos azonban, hogy jó minőséget a jó minőséghez…

Én jobban szeretem a gyümölcs semmihez sem hasonlítható aromáját, mint a hordó és egyéb anyagok hozadékait (melyek ettől mások számára még lehetnek finomak). Ezért aztán a konyak és a feljebb már említett német “pálinkák” szerepelnek az itallapomon, viszki nem, csak ha nincs más.

Hőmérséklet:
Jó pálinka jellemzője, hogy finomabb szobahőmérsékleten (mint egy vörösbor), mint hűtve. Rossz pálinka esetén ez fordított.

A minőséget hiányolóknak: Nálunk nincs meg az a folytonosság, ami a whiskey-t évekig érlelő termelőknél más országokban megadatott. (Tudjuk az okait.) Éveknek kell eltellnie, hogy a pálinkákból is megjelenjen a legfelső minőségi kategória. Valami elindult, és a már kapható és megtalálható jó minőségű pálinka igéretes a jövőre nézve.

A whiskey PR pedig valóban működ. Gondoljatok csak arra, hogy az Európai kontinensen (2 szigetet kivéve) nem készítenek whiskey-t. Kiváló égetett szeszeket azonban igen.

Ez mind nagyon szép amiket itt olvasok. Még védőszentje is van az italnak, berosálok 🙂
Csak azt nem értem hol az a rengeteg habzószájú aktivista aki meg akarja védeni a (könnyű/illegális)drogoktól a zemberiséget ilyenkor?
Az alkohol ha pálinka, ha whisky az egyik legkártékonyabb és legkeményebb függőséget okozó szer. Talán érdemes lett volna megemlíteni, csak a tisztánlátás végett, hátha valami tájékozatlan olvasó kedvet kap hozzá…

A pálinka marketingje sikeresebb és eredményesebb,mint a boré.

Vajon miért?

Valószinüleg több pénz van benne.
Ugyanakkor a tömény alkohol sokkal egészségtelenebb,mint a bor.

Amikor az alkoholizmusról beszélnek mindíg a bort említik,pedig igazából a tömény italokkal van a baj.

@altimus:

Igen, erre mondtam, hogy van még mit tanulnunk, van még mit fejlődnünk, egyébként ez nem csak a pálinkára igaz, de azt elvárni, hogy minden évben “ugyanolyan” egy bizonyos főzde pálinkája, azt nem lehet, mert lényegi dolgokban különbözik a gabonapárlatoktól. Eleve vegyük például a sárgabarackot. Egy rahedli fajtája van Magyarkajszitól a Kécskei rózsáig. Cukortartalom ill. íz- és aromaanyagok szempontjából mindegyik fajta különbözik egymástól. Más íze van egy lisztesebb rózsabaracknak, és más íze van egy illatos, puha Ceglédi bíborkajszinak. Szintén nem mindegy a érettsége. Mind a sav-, mind cukor-, mind az aromanyagok mennyisége, egymáshoz viszonyított aránya nagyot tud változni egy hét alatt is. (Érthetően: nem mindegy, hogy fél- vagy kényszerérett gyümölcsöt cefrézel, vagy éppen olyat, mi már félig megrohadt) A termőhely úgyszintén módosítja az aromáját a gyümölcsnek. Más íze van ugyanannak a fajtának a kiskunsági homokon, és más íze van agyagos-, vagy éppen vulkanikus talajon. Mivel a pálinka az elsődleges íz- és zamatanyagait magából a gyümölcsből nyeri (ezért sem lehet egy lapon említeni semmiféle gabonaszesszel), így érthető, hogy a gyümölcs minősége mennyire meghatározó.

De a pálinkában irtózatos potenciál van. Nem számolva az 40 éves szocializmust, hihetetlen, hogy még csak most fedezzük fel magunknak újra. Ha a főzdék is felnőnének a feladathoz, akkor megfelelő marketinggel, “hájppal”, mítoszteremtéssel nagyot lehetne vele szakítani.

@isssti: Én nem vagyok teljesen biztos benne, hogy a pálinka magyar ital. Eddig akármerre jártam Európában, minden népnek volt pálinkája, csak esetleg másképp hívták. És minőségben is nagyon ott voltak. Emiatt nehezen értelmezhető a következő deklaráció:

“Pálinkát csak Magyarországon termett gyümölcsből, törkölypálinkát pedig csak itt termett szőlő törkölyéből lehet előállítani. További feltétel a magyarországi cefrézés, párlás, érlelés és palackozás is.”

Ennek mintájára mondhatnánk azt is, hogy viszkit (nem whisky-t!) csak magyar árpából és a magyar állam területén lehet előállítani.

@Andrejko:

Ezt pont úgyanígy látom, emiatt aztán meggyőződésem, hogy a hazai fizetésekhez méretezetten a pálinkából inkább elérhető az exzta minőség, mint whiskeyből…. bár nekem két fél pálinka után már bármelyik whiskey jó.

@roki: errol szo nincs, a jo palinka igen draga dolog, tipikusan kisebb is a kiszerelese mint a standard whisky-nek, ami altalaban 0.7l, duty free-ben pedig 1l. a palinka meg 0.35, 0.5l szokott lenni, ugyhogy az ar osszehasonlitasnal ezt se felejtsuk el.

ha azt mondod atlag palinka (de azert minosegi) vs. Johnny Walker, Balantines akkor szerintem az arakban a standard blended whiskey messze versenykepes.

a minosegi kezmuves palinka vs single malt is hasonloan osszevetheto.

de az, hogy a single malt premium kategorias ital lett es a pozicionalasa olyan amilyen nyilvan nem keves munka es ebben sok evtizedes megbizhato termeles van. ha lesz mo-on hasonlo palinka fronton akkor lehet a sikerben remenykedni. kerdes mit is jelent ez? marad a palinka hungarikum, amit az itteni emberek isznak, plusz a mo-on megfordulo turistak vagy esetleg el lehet terjeszteni a vilagban az kerdeses. ehhez igen sok penz, munka es minoseg kell. de nem nagyon latom pl. azt, hogy az elkovetkezo evekben a repuloteri duty free uzletek kirakataban megjelenik a palinka mint allando termek. ez illuzio.

amugy az elmult evtizedben az armagnac pl. attorest ert el, nem emlekszem, hogy 10 evvel ezelott ennyi lett volna, ma a standard kinalat resze. hasonloan a tequila is bevonult a kanonba es a szokasos 3-4 fele tequila a vilag minden duty free boltjaban megtalalhato (megjegyzem jogosan, igen jo ital az is).

@gono: Alapvető probléma, hogy míg a whiskyknek asznál sőt kell az érlelés – meg a faszénen átszűrés, stb, stb, hogy iható legyen – addig a pálinkánál a hosszú érlelés a gyümölcsösség rovására megy.

Tehát az érlelt pálinkák köre sokkal szűkebb lesz majd, mint az érlelt whiskyké. De például a szilvapálinának jót tesz az érlelés, lesznek is 10-15 év múlva atomjó érlelt szilvapáleszek, amik a legtöbb jó whiskyt le fogják alázni:) Már most is van amúgy jó, pld. Békesi Pálinkafőzde.

Az almapálinka hasonlóképp (a la Calvados).

Ha tőzeglápot akarok rágcsálni akkor viszkit iszom, ha gyümölcsös napsugarat akkor pálinkát. Nyugi bele, a skótok is pálinkát innának ha megteremne náluk bármi lefőzhető a gabonán kívül. Szinglimáltot én is szeretem, de egy jó birspálinkát előbbre tartok. Szerintem nem összemérhető a kettő téma. Germánék snapszát meg hagyjuk, lelketlen jószág az.

Ez az egész így tök hülyeség!
Egy igazán jó pálinka, whiskey, malaga, aszú, konyak, madeira, pezsgő, portói (stb….) a maga nemében mindegyik különleges! Semmi értelmét nem látom összehasonlítani őket. Mint ahogy annak sem, hogy az az igazi magyar aki a pálinkát tolja. Tisztára mint, hogy kinek erősebb az apukája.

@eichler: igy van sokfele jo ital van es kesz.

a klasszikus skot,ir,japan whisky minosege (nem tudom miert) sokkal konzisztensebbnek tunik nekem mint a palinkae. ott max azt mondom, hogy pl. es a single malt nekem nem izlik. azt nem mondom, hogy rossz. (vagy csak nagyon ritkan :)). a bourbonokat ne keverjuk ide, az mas teszta.

ezzel szemben a legtobb (kommersz)palinkara azt mondom, hogy brrr de rossz, es a kezmuves palinkak egy reszere mondom azt, hogy ez jo, es igen kis reszere azt, hogy ez igen, ez tenyleg finom.

de olyan palinkaval meg nem talalkoztam ami jobban izlett volna egy finom single malt-nal. de ez lehet, hogy egyeni izles dolga.

a jo palinka premium aras termek, es az arat nem is igen lehet csokkenteni a nagy gyumolcsszukseglet miatt. hogy be lehet-e torni a vilagpiacra a palinkaval? en nem hiszem, de ne legyen igazam. ugyhogy palinkafozdek elore, hajra!

@karikaV43: Ha a kijelentésedet úgy kell érteni, hogy te nem érzékeled a pálinka ízét, illatát, aromáját akkor minden valószínüség szerint az ízlelő és szagló szerveidnek valami súlyos, veleszületett vagy szerzett károsodása van.

Mivel a whisky ízét érzed ezért a fenti nem valószínü.

De végül is merjünk nagy baromságokat mondani! Attól a whisky vagy akár a pálinka, kinek kinek ízlése szerint, is jobban csúszik.

-Miről megy itt az értekezés, vagy a szószaporítás? Csak nem az intelligens öngyilkosság különböző verzióiról? Hajrá, fogyasszunk csak minél többet az emlegetett nedűkből, egyszer úgyis le kell tenni a kanalat….

@altimus: Itt feljebb egy rajongó elmondta, hogy mi minden befolyásolja egy jó pálinka ízét. Márpedig ha ez igaz, akkor a pálinka tömegtermelésre (márpedig a világpiachoz az kell) alkalmatlan. Megmarad “kézműves” terméknek. Ami nem baj, de ettől sem több, sem kevesebb nem lesz a többi tradícionális szeszesitalnál.

A marketingje szerintem a pálinkának is jó (legalábbis itthon), élő példa ez a bejegyzés:

Néha már már az érzésem az ilyenektől, mintha az emberiség legnagyobb kulturális teljesítménye az lenne, hogy minden
szerves anyagból képesek vagyunk alkoholos italt gyártani.

A kulturált ember pedig definíciószerűen az, aki ezekből minél többfélét és minél drágábbakat fogyasztott már életében…
Lassan szégyellheti magát az, aki nem iszik (kulturáltan;).

Azért azt gondolom, hogy nem korrekt egy kiforrott technológiával készült, 30 évig érlelt Single Malt whisky és egy maximum pár évet érlelt pálinkát összehasonlítani.

A pálinkafőzdék még csak most kezdenek rájönni arra, hogy a prémium minőségben is rejlik üzlet. Hol beszélhetnénk még a harmincéves, szakszerű érlelésről?

Ugyanakkor VANNAK szenvedélyes gyűjtők, akiknek van 25-50 éves szilvapálinkája, 30 éves törkölye, amit már annak idején is nagy gonddal erjesztettek/főztek.

A minap a 25 éves szilvát kóstoltuk egy szintén 25 éves prémium SM whiskyvel és a két ital meglepően hasonló karaktert mutatott.

Ugyanakkor van valami a pálinkában, ami miatt komoly sportolás után is frissen, kipihenten ébredek, míg az akármilyen űberprémium whiskyről ez nem mondható el.

Hát, ez aztán egy nagy post.

Én szerintem meg a tepertőspogácsa sokkal jobb, mint a rozskenyér, mert abban tepertő is van.

Kb. ilyen szintű érvelést látok itt. Mintha a pálinka kizárná a viszkit, vagy fodítva. Így aztán felettébb értelmes ember, aki összahsonlítja akettőt.

Én sajnálom, hogy a borsznobok mellett megjelennek a pálinkasznobok is. És az őket kielégítő termékcsaládok, design üvegekkel, trendekkel, márkaboltokkal, visszaköszönő gyümölcsös ízekkel, stb. Hogy az egyik kommentet idézzem, “egy felfutóban levő hungarikum”. Persze pénzt kell csinálni, ez OK. Ettől függetlenül ez nekem művi. A pálinka az pálinka, amit az ember legurít. A viszki mellett pedig egy + a részemről.

A pálinka remek ital. Volna. Ha a produktumára oly büszke derékmagyarember képes volna legalább kétszer egymás után ugyanazt a minőséget összehozni, vagy legalább idehaza nem volna lutri valamilyen pálinkát rendelni, mert minden második szemét és ihatatlan. Másrészt viszont nyilván ebből is minőséget kell választani, hogy az ember élményhez jusson, de akkor mi kifogásolni való van egy felsőközép kategóriás single malt-on? Ha csak az nem, hogy megint egy kárpát medencei üres, mondvacsinált melldöngetésnek vagyunk tanúi, mindenfajta ismeret és körültekintés nélkül, ahogy ma már szinte elvárt. Inkább vakon megkóstolok egy középkategóriás scotch-ot, mint egy isten tudja miféle pálinkát, amiről csak könnybe lábadt szemmel lehet regélni, hogy micsoda csodája a világnak. Bár az lenne, és nem a magyar mohóságának, lustaságának, igénytelenségének egy kiváló fokmérője, hogy mivé képes zülleszteni az ő kebeldagasztó büszkeségét. Nem az alapanyagot kellene összehasonlítani, hanem hogy például miféle körülmények között főznek évszázadok óta egy üzemben whiskyt, és hogyan legtöbb esetben pálinkát.

Jó whisky vagy jó pálinka? Mindkettő! 🙂 Egy jó single malt is jól esik mindig, ugyan úgy, ahogy egy gyümölcsös frissítő pálinka. Miért kéne választani vagy különbséget tenni, mikor mindkettő örömet okoz. 🙂

Ugyan az megy itt is mint egy politikai blogon. Fidesz vs MSZP. Mindkettő szar, nem kell egymás torkának esni.

Itt se essenek egymásnak a szeszelők, mert mindkét itókát szívesen isszuk 🙂

@isssti: én csak azt nem értem, hogy miért nem szereted szegény Jedlik Ányost…:)

egyébként meg ez szerintem sem egy ilyen vagy-vagy kérdés – a maga helyén mindkét ital jó. mondjuk én is inkább whiskys vagyok, pl a Bushmills szerintem egészen kiváló.

no meg lehet, hogy a pálinkát már nem csak húzóra lehet inni, de a whiskyhez nekem mégis inkább hozzátartozik a lassú kortyolgatás…

Ahogy többen írtátok is, a jó pálinka drága – oké, a whisky is, de 3k alatt már nyugodtan lehet egészen finomakat is kapni – pl. Lauder’s vagy Teacher’s.

@EMU:

Márpedig az alapanyag is számít, nem csak cefrézés, a főzés, ill. az érlelés. Sőt az számít csak igazán a jó pálinkánál. Ettől több a gabonapárlatoktól. Ezért is (de nem csak ezért) ingadozik a minősége.

Szó nincs itt kelet-európai melldöngetésről. Inkább csak sajnálkozásról (legalább is a részemről), hogy mennyire nem vagyunk képesek élni a lehetőségeinkkel, adottságainkkal, bár látok pozitív változást, de nem hiszem, hogy ez ki tud teljesedni a jelen viszonyok között, pedig okosan csinálva hatalmas pénz lenne benne. Mert a pálinka csodálatos dolog.

Ittam mar draga skot whiskeyt, nem izlett.
Ittam baratom hazi 50 fokos palinkajabol, volt mar neki szilva, sargabarack, korte, vajkorte, mindegyik fa a sajat kertjeben terem. Gondos ember, rengeteg idot aldoz ra, es nagyon finom illatu es izu, amit maganak es baratainak keszit belole. Sosincs technokolos utoize…
Havonta kb egy-ket alkalommal talalkozunk, ilyenkor szoktam inni belole. Max 1-2 feldecit, mert utalom az alkoholt, nem szeretem az izet, de ennek a palinkanak az ize es illata ra tud venni arra, hogy igyak belole.
Whiskeyt nem szeretek inni, annak tulsagosan fustos alkohol ize van csak.
Nem szeretem az alkohol izet.

@scsaba1: A pálinka egyik legnagyobb problémája szerintem (főleg nemzetközi szinten), hogy bár maga az eljárás hagyományos, a “márkái” messze nem. Egy Jamesont 1780-óta készítenek, ez már maga bizalmat ébreszt. Az, hogy JóskaPista 1szer, vagy 3. éve jó pálinkát főz drágáért, még nem győz meg egy külföldit sem. Ezért nem ártana valami olyan minőségi tanusítás, hogy az ipari higítót ne lehessen pálinkának nevezni, még ha úgy is készült. Ugyanez igaz az aszúra is! 500 Ft-ért azt sem engedném ráírni, hogy Tokaj. Hamár hungaricum…

@isssti: Bocs, nem akartam Neked esni. Csak felfutó hungarikumról beszéltél, én pedig a pálinka hungarikum voltát kérdőjeleztem meg. Lehet vele nem egyetérteni, de ahhoz be kéne bizonyítani, hogy amit Németországban, Elzászban, Olaszországban, Bulgáriában vagy Albániában lehet inni, és ugyanúgy néz ki, mint a pálnika, ugyanolyan íze van és ugyanúgy készül, az valójában whisky, vagy éppen vodka.

kár volt összehasonlítani a kettőt, mindkettő teljesen különböző ital. mintha csak – és pont csak – a whisky ellenében lehetne jó pálinkát csinálni. nem értem a logikát.

a poszt indexen kint lévő címe “A pálinka világszám, a whiskynek csak a marketingje az” viszont valószínűleg úgy hülyeség, ahogy van, részben mert a pálinka – sajnos még – nem világszám, másrészt mert a whisky viszont igen.

@scsaba1: Nem mondtam, hogy az alapanyag nem számít, úgyhogy nem tudom, mivel állt szándékodban vitatkozni. Amúgy azt meg nem eteted be nekem, hogy a gabona standard minőségben terem, csak a gyümölcs nem. Másrészt ha jól emlékszem, évi 2,5 millió literes (arra emlékszem, hogy döbbenetes szám volt) pálinka túltermelés van hazánkban. Ha ebben Te hatalmas pénzt látsz, akkor valami nagy titok tudója lehetsz, mert jelen pillanatban, nem bírják eladni a termelést, se itthon, se külföldön. Úgy néz ki, arról letehetünk, hogy a világ egy felcsúti parasztsrác felhívására egyszerre csak füstölt szalonna zabáló és égetett szesz ivó lesz a kedvünkért vezényszóra, úgyhogy ha csak nem üzemanyagnak adjuk el a felesleget, a magyar pálinka előállításából komolyabb haszon nem lesz soha a büdös életben. Ahogy pedig ehhez is áll a magyar termelő, az meg eleve kritikán aluli, többszáz éves whisky üzemek stabil, kifinomult minőségével kellene felvenni például a versenyt, hogy piachoz juthasson a pálinka, erre sansz sincs ezzel a mentalitással és hozzáértéssel, ami itt általánosságban folyik. Azt én sem vitatom, hogy csodálatos dolog a pálinka, én azt vitatom, hogy egy többszáz éves hagyományokat ápoló, beállt, kikristályosodott, kifinomodott, ellenőrzött, magával szemben komoly minőségi elvárásokat támasztó, önmérséklettel és alázattal bíró iparággal(!!!) ez a hazai ügyeskedő, gányoló, taknyoló termelőszektor vagy mi egyáltalán egy lapon említhető.

8 liter barackpálinkám lett az idén! Most először főzettem barackból, mert eddig csak szilvából volt megfelelő mennyiség, de az is kb. csak 2-3 évente. Abból is van még kb. 20 liter különböző évjáratú. Ilyenkor mézes-ágyast szoktam belőle készíteni…! 😀

@r1234: képzeld észnél vagyok és van a borospincémben vagy hét üveg különböző pálinka még narancs is,de mind ihatatlan.Az alkeszek tolják mert nekik mindegy. Én csak azt eszem és iszom meg ami számomra finom és élvezetet nyújt.Na a pálinka nem az.Viszont legalább 20féle bort vagy egyéb italt tudnék mondani ami ízlik. A pálesz nem és nincs íze csak bitang erős és ennyi.

@Nekem inkább a pinot-k: ne legyél már ilyen kis buta! Ha a magyar gyártású Portói bort kötelesek vagyunk portugízernek, vagy kékfrankos (mittudoménminek) hívni, akkor fel kéne fogni: ez nem a hasonmás-hamisítvány eredetihez való közelítésének mértékéről szól – pálinka hungarikum és passz!
Röhej, hogy ezt pont egy magyar fórumon kell bizonygatni..
Vagy akkor térjünk rá a kínai Rolexek kitűnő minőségére: az is szép, “mutassa a időt” és még orrodat is tisztíccsa!
Capitó?
Meggyőztelek, végre leesett a tetanusz?!

@isssti: Ne haragudj, de úgy érzem, hogy abszolúte nem értesz. Azt az italt, amit mi pálinkának hívunk, Európa számos más országában is régóta ismerik, főzik, isszák, és nem rosszabb minőségben, mint mi. A “pálinka” szó lehet hungarikum, de maga az ital nem biztos, hogy az. Nem tudom ezt másképp megfogalmazni. Esetleg ajánlom a wikipédiát:

en.wikipedia.org/wiki/Rakia

@Fuszeres Eszter: Nekem a legfőbb gondom amikor egy dolgot egy másik rovására akarnak népszerűsíteni. Legalább ne a kiváló maltokat ekézd kérlek. A pálinkákat és a whiskyket is szoktam kóstolgatni, és azt is tudom hogy a single maltok is legalább olyan verítékes munkával készülnek, mint a pálinkák (edradour pl a single-k közül). Most én értem, hogy a pálinka legyen a szívügyünk, de ne már egy másik kiváló italcsoport (Single malt-ok, mert ez lett becélozva és nem a gagyi blendek)kárára népszerüsítsük.
Bennem ez szült némi ellenérzést a bejegyzéssel kapcsolatba.
Amúgy az hogy skót whisky

@This_is_Sparta: Ezt senki nem vitatta, sőt kiváló agárdi pálinkákat fogyasztottam én is. De azt gondolom, hogy amíg a magyarországi kocsmákban, vendéglőkben, éttermekben nem lehet olyan általánosságban a reprezentáns minőséggel találkozni, mint mondjuk Angliában, Skóciában, vagy az íreknél az egyszerű, de tökéletes whisky-jeikkel, addig ez önámítás, olyan mint a kiváló magyar élelmiszer legendája, amit valamikor már mindenki kóstolt egyszer, de piacon nem kapni, boltban nem árulják, zarándokolni kell fülesek alapján egy kurva normálisan megfüstölt sonkáért, meg egy viszonylag az eredeti recepttel köszönő viszonyban lévő csabai kolbászért, mert az ország a nagy büszkesége mellett csupa szarral van elárasztva, mert leginkább annak az előállításához van meg a szakértelme és elhivatottsága, és messze nem csak a multik meg a komcsik hibájából. Harangozol itt a folyamatosan magas minőségről, meg kemény munkáról, frázisokat én is tudok pufogtatni, de attól még ennek nyoma nincs. Mondj már egy hazai élelmiszeripari produktumot, ami stabilan magas minőségben van jelen a piacon és elérhető, nem pedig valami fantomizált városi legenda, mint a kiváló magyar szalámi.

@eichler:

Igen. Ennek történelmi okai is vannak, a Kárpát-medence elég “huzatos” hely volt akár az elmúlt 100 évben is. Egyszerűen nem tudott teljesen felépülni még egyetlen nemzetközileg ismert brand sem. Ez az egész pálinka-kultusz csak most kezd kibontakozni, mostanság jöttek létre/jönnek létre azok a pálinkaházak, kifőzdék akik vihetik valamire. MOst válik el, hogy ki áll rá inkább a tömegterelésre, ki indul el inkább a kézműves vonalon. Most kellene ezt nagyon okosan csinálni.

Azt sem hiszem, hogy ezt a minőség tanúsítást központilag kellene szabályozni, mert véletlenül kiöntődik a gyerek is a vízzel együtt.

@EMU:

Ezt írtad egészen pontosan:
” Nem az alapanyagot kellene összehasonlítani, hanem hogy például miféle körülmények között főznek évszázadok óta egy üzemben whiskyt, és hogyan legtöbb esetben pálinkát.”

Erre írtam, hogy de igen, mert… Azért vegyél már a kezedbe egy marék érett kajszit és egy marék árpát. Ha nem érzed, hogy a kajszinál hány ponton lehet elcsúszni, amíg a cefrébe kerül, akkor sajnálom… Ha nem érzed, hogy mennyiben különbözik a beltartalmuk, akkor megint nincs miről beszélnünk.

Az zorbánozásod meg rohadtul a témába vág egy gasztroblogon… Inkább rólad szegénységi bizonyítvány.

Megfelelő marketing nélkül nem tudod eladni a világ legfinomabb sörét vagy vodkáját sem. Még most is túl sokára épül fel így brand köré a szükséges hype. A hazai fogyasztás jelenleg nem vesz fel ennyit. Viszont nem rövid távon kellene gondolkodni, hanem 10-20 éves távlatokban. Az utolsó mondatoddal részben egyet tudok érteni, ezért írtam, hogy van még mit tanulnunk, van hova felnőnünk. Több alázatot, távlati gondolkodást, tudatos márkaépítést, közös marketing…

Szóval ebből még nagyon sok minden lehet, csak nem kellene elbaltázni.

@Pipas: ittam,a pincémben van hét féle.Mire érezném a gyümölcsöt addigra leég az összes ízlelő bimbóm. Gasztronómiába főleg ízlelésbe elég jó vagyok jó pálinkát még nem ittam csak erőset,köszi de nem kérek belőle.

@toroloco: szerintem,ha végig olvasod mit írtál rájössz,hogy az összefüggéstelen és baromság.Illatról senki nem írt vagy én biztos nem.Illata van az íze pocsék vagy ihatatlan,mindegy kifőzi kóstoltam már rengeteg félét amit nagyon dicsértek.Nekem nem ízlik és nem is iszom,bárki jön hozzám megtudom kínálni sok félével.

@Nekem inkább a pinot-k: Ne haragudj, de erre nem tudok és nem is akarok mit válaszolni – csak az keserít el kicsit, hogy ezt egy magyar ember szájából kell halljam..
Illetve mégis teszek még 1 próbát, bár nyilván semmi értelme.

Portóit is sok helyen kotyvasztanak – még az is lehet, hogy elfogadható minőségben: ettől még nem nevezhetik annak, megtisztelve ezáltal az eredeti, védett márkát.

Tokaji bort is gyártanak sok helyen -és gondolom számodra elfogadható módon – de ettől még(szerencsére) senki -talán rajtad kívül- nem fogja azt mondani, hogy “a világ számos helyén készítik ugyanezt a nedűt, ugyanígy, seckojedno..Merthogy k..ra nem seckojedno..

@This_is_Sparta: Ha van egy jó fahordód, akkor tedd el a páleszt pár évre mindenféle ágy nélkül abba a hordóba. Amikor csapra vered, sokal kevesebb lesz, színesebb, gazdagodik a fa ízeivel, illataival. Ha korábban már borhoz használt hordóba rakod, akkor a bor színével, illatával is gazdagodik. Régebben eperfa hordókat használtak erre sok helyen. Így érlelik a whiskyket is egyébként. Tekintettel az eperfa hordó hagyományaira, a két ital nincs is olyan messze egymástól.

@isssti: ez a magyarkodás nagyon gagyi.Egy égetett szesz mitől lenne más németbe mint itthon.Ott a barack körte vagy mi? A lepárlás meg ugyan az. Ráadásul nem a németek szoktak tőlünk technológiát nyúlni,inkább fordítva. A németnek előbb hiszem el,hogy a főzéshez nem használ csak fáról szedett gyümölcsöt a magyarnak akkor is nehezen,ha végig tudnám nézni a folyamatot. Érdekes whiskeyt sok helyen készítenek és a scotch és egyéb helyi speckó dolgok vannak levédve. Van japán,amcsi,ír,skót és ugye meglepően talán a legjobb kanadai whiskey. Miért ne lehetne pálinka máshol is más néven. Nem tudom ki a kolléga,de ez nem orbánozás.Amit te csinálsz az nagy magyarkodás ami szánalmas.

@isssti: érdekes megállapítás. Mi magyarok képesek vagyunk azt hinni mindent mi találtunk ki. Pedig a történelem során sokszor voltunk akár évszázados lemaradásban is nyugat-európához képest.Előttük viszont sosem jártunk. Biztos vagyok benne,hogy a pálinka főzés nem magyar találmány.

@karikaV43: Szerencsére rajtad kívül ezt a művelt nyugatot is beleértve az egész világ elismeri -márminthogy a pálinka védett eredetű hungarikum: “a” magyar rövidital.
Sajnálom, ha számodra ez egészséges nemzeti büszkeség helyett ellenérzést generál – érdemes lenne elgondolkodnod egy diszkrét “szoftverfrissítésen” ;o)

Csak zárójelben “mi magyarok képesek vagyunk azt hinni hogy” mi találtuk fel a dinamót, gyufát; kicsi néphez képest sok Nobel-díjast és döbbenetesen sok zenei géniuszt adtunk :Liszt-Bartók -Ligeti …messze nem a teljesség igényével… próbálj beletörődni e tényekbe, s ha elfogadsz egy jó tanácsot: tedd ezt inkább jó szívvel és nyitott, örömteli lélekkel – neked is, nekünk többieknek is jobb lesz!
Jó egészséget hozzá!

@karikaV43:

Én meg azt látom, hogy egyre több olyan ember van, mint te, akik szerint a magyarok soha semmit sem találtak ki, soha nem voltunk európai középhatalom, sőt magyarok sem léteznek, mert az évszázadok során szép lassan kihaltak, mi tulajdonképpen elmagyarosodott szlovákok, szerbek, németek és románok vagyunk. Tehát így hungarikumokról sem beszélhetünk, ami meg véletlenül mégis van az biztos, hogy gagyi és szar, esetleg loptuk.

Ez a folyamatos önsorsrontó (ön)gyűlölet nagyon gagyi. Meg hosszútávon csúnya identitászavart okoz.

@isssti: tévedésbe vagy,de mindegy.Nézd meg amit feltaláltunk az hol hozott hasznot. Dinamó,karburátor,golyós toll,villany mozdony. Nos ezeket vagy nem itthon fejezték be vagy külföldön becsülték meg. Nagyon jól tudom ire lehetnénk mi magyarok büszkék,de Kodály a legfrissebb ezek közül és ő sem mostanában halt meg.Bartók végrendelete nem tudom ismert-e számodra,de ha nem akkor nézd meg mi van benne és miért húzott el innen. Nagyon is jó szívvel gondolnám azt,hogy mi vagyunk a világ közepe csak sajnos realista vagyok. A magyarság saját magát veri agyon évszázadok óta és nálam Rákóczi a legnagyobb magyar mert képes volt a hazáért a teljes vagyonát feláldozni ami nem kevés volt. Olvad el az életrajzát és utána magyarkodj. Tudod másról műveletlenséget feltételezni úgy hogy nem ismered nem túl intelingens dolog. Egyébként elég nyitott vagyok,de ez kezd olyan kurucinfos lenni.A magyarok szarták a spanyol viaszt is. Szerintem csak reálisan.

@scsaba1: bocs,de jó lenne hol tagadtam bármi hungarikumot is.Nem biztos,hogy minden az amit mi annak kinevezünk. A téliszalámi biztos az azt például sehol nem tudják meg csinálni. Nálunk viszont a disznóvágás is hungarikum,mert a világon csak itt vágnak.Biztos máshol feldolgozva nő a fán.Többen is leírták sőt wikipédiát is linkeltek a pálinka eredetéről. Ezek szerint az autó is hungarikum mert Bánki feltalálta a karburátort?
Szóval vannak hungarikumok csak a pálinka nem biztos,hogy az.Az aszú az és az a kedvenc borom.Bármily meglepő csak a magyar borokat szeretem,pedig végig kóstoltam már az összes európai borvidék borait.Kenyeret viszont nem nagyon tudunk csinálni mert a fricceknek,franciáknak jobban megy.A vaj szintén és a legtöbb tejtermék finomabb arra felé,de mindez hungarikum.Én pont nem vagyok “balsors aki régen tép”,sőt a himnuszt is lecserélném valami pozitívabbra.A téliszalámi nem szar,a villányi borok nagyon jók,a tokaji borok meg még jobbak.A pálinka nem az,de neked lehet az.Nem vitatom el senki ízlését,én szeretem a halat valaki meg sem eszi.Ízlésekről vitatkozni felesleges,ha nem tetszik a szőke hajszín rögtön nem vagyok magyar mert az hungarikum.Mert csak a szlovák,szerb és egyéb népeknek nem tetszik.Érdekes felfogás,mondjam hogy rasszista?

@karikaV43: Csak Kodály témában “kis” kiegészítés: Ligeti, Kurtág – előbbi 1-2 éve távozott közülünk, s a kortárs zene egyik legnagyobbjaként számontartott volt.
Kurtág még él és hasonló a nemzetközi megítélése..inkább nem folytatnám a kiigazító felsorolást – talán könnyen belátható: tévedsz!

Persze lehet Kurucinfózni, meg neonácizni, de szerintem ésszerűbb kicsit visszafogni azokat a bizonyos agarakat..

Persze meg tudom én érteni azt is, ha valaki megcsömörlött a hazától- jelenkori állapotainknak hála – de ez nem lenne szabad eltorzítsa az objektív értékítéletet.
Sőt, ha saját nemzetéről beszél az ember, még néminemű túlzás is bocsánatos bűn kell legyen ..különben -a tiedéhez hasonló gondolkodás mentén haladva nem sok idő kell egy nemzet teljes feloldódásához a mai globalizációs katymaszban.
Igazán ne vedd bántásnak, de mindez a gondolkodás az elmúlt 40év kádári “antinacionalista-internacionalista” agymosásásnak eredménye: kiskortól erre lettünk nevelve és bizony akinél nem volt elég erős az egészséges családi “ellenideológia”, annál mai napig ül és működik az ige; sajnálatos!

A kortárs magyar zenét nem követem. A komolyzene nem igazán áll hozzám közel. A magyar könnyű zene meg igazi hungarikum. Nagyjából 98-99-ig nagy magyar voltam én is,de rájöttem arra milyen is a magyar és ez kiábrándító. Miben tévedtem,hogy Kodály nem mostanában halt meg? A többiről nem írtam semmit. Az előző rendszerben gyerek voltam 89-ben 15 éves. Nekem nem voltak útban a ruszkik és nem is utáltam őket. Agymosás hát a hungarikumot is nevezhetjük annak. Hagyományinak szerint a paprika sem őshonos és máshol is főznek pörköltet vagy paprikást.Az én gondolkodásommal nincs semmi baj,de az ember arra legyen büszke amit elért saját erejéből és egy ócska süllyedő bárkát ne nevezzen gyors naszádnak. Persze az aktuál politikát kár ide keverni,csak te is tévedsz.Azért mert nem értünk egyet még nem vagyok agymosott,sem műveletlen,sem bunkó sem szlovák,szerb,román,székely. Bár lehetnék bármelyik nemzetiségű,de magyar vagyok.Egyébként az igazi hungarikum a “dögöljön meg a szomszéd tehene is” és az a legnagyobb baj.

Hat ismertebb drog összehasonlítása a függőség öt különböző szempontja szerint, súlyosság szerint csökkenő sorrendben.

Megvonás. A tipikus megvonási esetek súlyossága és valószínűsége.

1. Alkohol
2. Heroin
3. Nikotin
4. Kokain
5. Koffein
6. Marihuana

Megerősítés. Gyakorlatilag milyen könnyű rászokni.

1. Kokain
2. Heroin
3. Alkohol
4. Nikotin
5. Marihuana
6. Koffein

Tolerancia. A szükséges dózis növekedése rendszeres fogyasztás esetén, és a szint, amire beáll.

1. Heroin
2. Nikotin
3. Kokain
4. Alkohol
5. Koffein
6. Marihuana

Függőség. Milyen nehéz leszokni, mennyi a visszaesés valószínűsége, a fogyasztók hány százaléka lesz függő, és hogy mennyire ragaszkodnak a drogokhoz a káros hatások ellenére.

1. Nikotin
2. Heroin
3. Kokain
4. Alkohol
5. Koffein
6. Marihuana

Befolyásoltság. Nem kifefejezetten a függőségről szól, de a befolyásoltság pszichés intenzitása jelentőséggel bírhat a drog veszélyessége szempontjából.

1. Alkohol
2. Heroin
3. Kokain
4. Marihuana
5. Nikotin
6. Koffein

Dr. Jack E. Henningfield jelentése az amerikai NIDA megbízásából (National Institute on Drug Abuse – Nemzeti Drogabúzus-kutató Intézet).

drugwarfacts.org/cms/node/28

Hú, látom nem aludtatok sokat éjjel! Van egy nagyon jó hírem három whisky rajongónak! A Nobilis prémium pálinkák felajánl egy-egy Nobilis meggypálinkát nekik és mellé kóstolópoharat is, ami nem hagyományos pálinkás pohár, hanem az “official whisky glass”
ugye, amit pont a single malt whiskyhez használnak.
Mivel nem ismerlek titeket, gyorsan nézek közületek három nicket és írok is egy mailt, hogy miként kaphatjátok meg a kóstolót.
Remélem egy kicsit majd változik a véleményetek!

@r1234: képzeld van néhány kísérletező kedvű haverom.Két éve a Tesco gazdaságos áruház így karácsony táján kénytelen volt eladni vagy 5 mázsa narancsot mert az üzlet zárva tartása alatt tönkre ment volna.Nem rohadt gyümölcs volt,hanem jó ezek valahogy megtudták és főztek belőle pálinkát.Én magam nem kóstoltam,de azt mondják jó lett.Mint tudjuk a narancs is gyümölcs,nem csak a barack meg a szilva.

Nem csoda, hogy egy üveg lepárlóban nem lett finom apuka pálinkája, ahhoz ugyanis, hogy jó minőségű alkohol keletkezzen, szükség van a rézre, mint katalizátor.
A kóstolást érdemes megismételni úgy, hogy semleges vízzel felesbe hígítva, akkor érződik rendesen a gyümölcsössége. Nem szabad sima csapvizet használni, és a víztisztítók közül is kevés alkalmas erre. Például egy jó víztisztító:
viztisztitos.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1101496
Ennek teljesen semleges ízű vize van, és a lehető legkevesebb maradék szennyeződése, vagyis nem befolyásolja a pálinka ízét. Nagyon erős pálinka esetén akár a hétköznapi hígításra is használható, mondjuk 40 fokosra.

@scsaba1: Nem gondolom, hogy szegénységi bizonyítvány citálni azt az illetőt, aki első intézkedési között éppen azt tette lehetővé, hogy ellenőrizetlenül, mindenfajta minőségi követelmény és előírás nélkül lehessen a hazai pálinkatermelést devalválni, felhígítani ismeretlen eredetű, szarabbnál szarabb főzetekkel, amikről egy percig ne legyen kétségünk, hogy megjelennek a forgalomban is. Ugyanis ezek lesznek azok az olcsó, rossz, a pálinka fogalmát abszolút gyengítő termékek, amik azt a pár komolyan vehető főzdének is be fognak tenni, ezt máris sikerült elérni azzal, hogy ellenőrizetlenül főzhet bárki bármilyen pálinkát. Úgyhogy ezt észrevenni nem éppen szegénységi bizonyítványnak gondolnám, az ellenkezője viszont naivitást és szűk látókörűséget feltételez.

@kividoki: azt nem részleteztem, de természtesen a réz is megvolt egy régi kiszuperált fürdőhenger szerepében. Anyu csak a hűtőt meg a csapokat készítette üvegből. Így utólag a legnagyobb baj a túl magas alkoholfok volt, mert utána egy évig érlelték a borpárlatot eperfa hordóban is, amitől valóban gyönyörű színű és illatú, szinte cognac lett.

Továbbá tisztázásra váró kérdés, hogy például az eper gyümölcsnek tekinthető-e a pálinka készítés esetében, ugyanis botanikai értelemben nem az. “…gyümölcsnek vagy termésnek (fructus) a virágzó növényeknek a teljesen kifejlődött és megérett magrejtőjét nevezzük, amely rendesen a … termékenyülés után képződik s a magvakat, ez meg az új individuum csiráját zárja.” Tehát gyümölcs az, ami a magvat zárja. Az eper és málna esetében a magvak kívül vannak, nem zárja őket húsos magrejtő, tehát nem gyümölcs. A narancs az, de az meg nem terem a Kárpát-medencében. Úgyhogy abból sem születhet pálinka. Csupa olyan dolog, amivel a kutya nem foglalkozik, pedig a pálinka presztízsét éppen az alapok tisztázása jelentené. De csodák, nincsenek, itt erre sor nem kerül, csak melldöngetés van a pálinkával kapcsolatban, szakmai iránymutatás alig. Mindenki főzze, ami jól esik, na ez a baj, és ezért tartom falsnak eleve az összehasonlítást a whiskyvel, mert ott egy rendkívül körülírt, leszabályzott, pontos és egzakt produktumról van szó.

Bobby Newmark

Az absztinencia ostobaság. Van egy mondás, miszerint “bort iszik az magyar, nem pediglen vizet”. Az magyar iszik mindezzel együtt sört is, amennyiben sütnivalója is van, mértékkel… (Nézzünk csak be egy-két sörözőbe, idézzük fel pl. a várbeli sör- és borfesztivál történéseit…)

A tömény ital egészen más világ. Gyors szellemi leépülés rövid távon, rozzanttá válás akár néhány hónap alatt. …és akkor mi is van a nőkkel?

Inkább lazább italokat -ragaszkodva a minőséghez- kevesebbet, de maradjanak az imádott nők “testközelben rajtam” még legalább 60 évig.

@EMU: Nem a földieperből főznek pálinkát te jógyerek!
Félrement a fejtegetésed!
Eperfa, érted? Eperfa terméséből, ami pedig megfelel az általad írt kritériumnak!
Nagyanyámmal főztünk fekete eperből.
Tudni kell azt is, hogy régen nagyon sok eperfa volt Magyarországon, de egész Európában is.
A selyemhernyó tenyésztés miatt! Egész falvak éltek ebből, a gyümölccsel pedig nem tudtak mást kezdeni, innen az eperpálinka mítosza és hagyománya. (selyemhernyónak a levél kellett)

Egyébként isteni finom az eperfa termése (így írom már, nehogy félreérthető legyen), van fekete, fehér és piros. Nehogy kijavítson valaki, hogy kezdetben fehér és később piros és a végén fekete, mert igenis van éretten mind a három színű. Valahogy úgy, mint a ribizli. A fekete a legaromásabb, legédesebb. Egyszerűen nem lehet eleget enni belőle. Viszont ha van valami, ami nem piacképes, az ez! Ezért nem ismeri már a fiatalság. Legjobb pálinkaként tartósítani.(Népi megfigyelés, hogy a kacsák lesántulnak tőle.)

@bélabácsi2: Ne engem jógyerekezz, hanem azokat, akik földi eperből főzik, én nem teszem. Helyszíne mondjuk a Tahi fesztivál is lehet, ahol számon kérheted rajtuk, de nagyjából mindenfelé találkozhatsz földi eper pálinkával. Másrészt az eperfa termése sem magrejtő. Amúgy én is szeretem és ismerem mindkettőt, csak pálinka vonatkozásban kérdéseket vetek fel.

Én az egész vitát más aspektus miatt nem értem. Akinek a gyümölcsösség kell, az miért nem eszik gyümölcsöt, iszik gyümölcslevet vagy bort, ha már alkohol kell bele?
Aki pedig 40% vagy több alkoholtartalmú italt iszik, az minek fárasztja magát a mellékízekkel? Gyümölcs, vagy whiskey esetén érlelés, hordó, stb. Hiszen a fő íz mindenképpen az etil-alkohol.
Ezért az egyetlen értelmes töményital a VODKA.
Abból igyatok prémium minőséget és rájöttök, hogy miről szól a TÖMÉNY ALKOHOLOS ital.
Az alkohol minél selymesebbé válásáról, simogatásáról. Minden egyéb mellékíz csak bezavar. Egy igazi jó krumplivodkánál nincs is jobb, finomabb, édesebb töményszesz a világon.

Továbbmegyek, belinkelem miért károssabb a whiskey (ezért okoz kemény másnapot), mint a pálinka, vagy vodka (ez egy rövidebb cikk, de guglizás után van hoszabb is):

medizona.hu/test_es_lelek/20091225_masnaposan_whiskey_vagy_vodka.aspx

Lustáknak kivonatosan:

A szakemberek szerint a másnaposságnál a fokozott fejfájásért a whiskey-előállítás során keletkezett melléktermékek, például a tanninok, az aceton és a furfurál okolhatók: a whiskey 37-szer annyi mellékterméket tartalmaz, mint a vodka.

@frezenstein: Nem tudom, honnan vetted (vették) ezeket az adatokat, de elég nagy marhaság az egész. Csak néhány példa: a heroin elvonása az alkoholénál sokkal keményebb tüneteket okoz. A “szükséges dózis” összehasonlthatatlan a csak pszichés és a testi függőség szerei között. Nikotinnál például nincs dózisemelés, egy fix bagós fix mennyiséget szív.

A függőség terén marhaság a nikotin elsőbbsége (vagy polkorrektség?). A heroinról gyakorlatilag le se lehet szokni, legfeljebb tisztának maradni (de bármikori újrafogyasztáskor a függőség azonnal visszaáll). A tisztán maradók is 5 % alatt vannak. Bagóról azért sokakat láttam leszokni sikerrel. Sőt. A dohányzás bizonyos formái nem okoznak függőséget (én 25 éve pipázok, de úgy, hogy a pipákat haza se hozom, a horgászházban tartom őket, és ott alkalmasint az egész napot végigpöfékelem, de aztán két hétig nem is megyek oda, és nem hiányzik a pipa).

A koffein meg nem is drog – nem okoz eufóriát (a nikotin se, ott a hozzászokás inkább orális automatizmus). Aki egyébként a koffeint a heroinnal bárhogy is összehasonltja, az Akhilleuszt és a teknőst futtatja tényleges versenyben.

Ami a pálinkát illeti: nagyon régóta főzöm magam is, és hol ilyen lesz, hol olyan. De bizonyos fajtákba muszáj cukrot tenni – illetve, ha nem teszünk bele, akkor pl. egy vadcseresznyének szezfoka nem lesz, az almának meg csak ipari módszerekkel lehet kivenni a levét. Ha azonban az almát leeresztem szőlődarálón, aztán felöntöm cukros vízzel, akkor a cukorból csak a szesz lesz, a zamatért tényleg az alma a felelős. Elvégre a cukor az fruktóz-glukóz diszacharid, abból nitrogénes vegyület nem is tud lenni. Tehát nem ront rajta a cukor semmit se.

Mellesleg a töményet nemigen szeretem, csakis téli hidegben, kinti munkához vagy horgászathoz iszom, illetve gyomorrontás esetére. De akkor már inkább Unicum vagy Jagermeister… A saját pálinkára büszke az ember, de inkább mással itatja meg…

Vélemény, hozzászólás?