Kategóriák
Egyéb kategória

Fűszeres tönkölykifli

Kaptam egy adag nagyon finom házi tehénsajtot, és valahogy úgy éreztem ez a sajt kiflit kíván, méghozzá valamilyen teljes kiőrlésű lisztből készültet. Nem tudom miért jutott eszembe, mert kiflit leginkább simalisztből szoktam sütni, de mivel volt itthon hozzá minden, gyorsan bedagasztottam.
Ez lett a vacsora: langyos kifli, érlelt tehénsajt, vörösbor.
Egyszer gyerekkoromban egy Nemere regényben olvastam, ahogy a regényhősök meleg kiflit, házi sajtot, és bort vacsoráztak. Ott a világtól elzárva éltek családok, de a történetre nem emlékszem, csak erre a vacsorára 🙂
Hozzávalók:
40 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg tönköly sima liszt
1 kk sikér
3 dl langyos víz
0,5 dl extraszűz olívaolaj
1 dkg friss élesztő
1 kk őrölt kömény
1 kk durvára őrölt bors
1 kk őrölt koriander mag
1 kk méz
Alaposan kidagasztottam a tésztát, letakartam, és hagytam duplájára kelni, ez kb. másfél órát vett igénybe. Tíz részre osztottam, kifliket formáztam belőle, és 240 fokra előmelegített sütőben tizenöt perc alatt szép pirosra sütöttem.
A képen már Gábornak csomagolom uzsonnára, és körözött van benne.

14 hozzászólás a(z) “Fűszeres tönkölykifli” című bejegyzéshez

Tudsz esetleg javasolni beszerzési forrást? Lehet,hogy jobb,mint amit én használok?

Nálunk a faluban van egy termelő, szintén bio a tönkölybúzája, mert tudom,hogy nem permetezi. Van egy otthoni,kis kézimalma, azon darálja le, nála veszem a lisztet.

Na, végre megjavult a sütőm, úgyhogy ezzel a kiflivel szeretném felavatni az új fűtőszálat benne. :))

Lenne egy kérdésem: amikor megformáztad a kifliket, hagytad még kelni a tepsin, vagy rögtön mentek a sütőbe?

Eszter, ez a kifli tökéletes!!!
Hú, már viszem is a receptet! Köszi!

Fiatalabb koromban nagy Nemere rajongó voltam, megvan van 40 könyve.
Erre a történetre nem emlékszem, de az biztos, hogy volt izlésük a szereplőknek!
Ettől finomabb vacsi nem is kell!
:))

Vélemény, hozzászólás?