Kategóriák
Egyéb kategória

Gorgonzola felfújt

Nem vagyok a gyakori felfújt gyártók közé tartozó háziasszony, de a sajtos változatot nagyon szeretem. Eleinte féltem tőle, hogy összeesik, biztosan nem fog tetszeni a vendégeknek, de mára túltettem magam ezen a fóbián. A szuflé valóban összeesik, de nem csak nekem, mindenkinek. A kulcs a gyors asztalra kerülés. Szerencsére a kétharmad munkát általában előre el lehet készíteni, így csak a tojás fehérjét kell akkor felverni, amikor a vendégek már megérkezetek, és utána lehet sütni. Megéri a munkát, mindenki csillogó szemmel lát neki.
Mire megsült, már mindenkinek kanállal a kezében az asztalnál kell ülnie, és egy pillanat alatt előttük a tányérka. Mire összeesne, már a fele el is tűnt, észre se vettek semmit 🙂 Hozzávalók:
6 tojás szétválasztva
5 dkg vaj
3 ek liszt
5 dl tej
20 dkg gorgonzola
5 dkg parmezán
1 csokor petrezselyem
3 gerezd fokhagyma
Só (ha szükséges), bors
A szuflé forma kikenéséhez vaj, zsemlemorzsa
A vajból, lisztből, tejből besamel mártást készítek. Lehúzom a lángról, és belekeverem a tojások sárgáját. Óvatosan visszatolom a lángra, és úgy keverem, hogy nehogy összeugorjon a tojás. Belemorzsolom a gorgonzolát, és belereszelem a parmezánt. Lehúzom a lángról, majd beledobom az apróra vágott fokhagymát, és a petrezselymet. Felverem a tojás fehérjét, és részletekben keverem a masszához, vigyázva, ne törjön. Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt formába töltöm, vigyázva, hogy a forma 2/3-nál több ne kerüljön bele. 200C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütöm a tetejét. Hat nagyobb adag lett belőle.

4 hozzászólás a(z) “Gorgonzola felfújt” című bejegyzéshez

Egyik barátnőm szerint a tojásfehérjébe (kész habba) pici ételkeményítőt kell keverni, az segít megtartani a felfújtat, bár még nem próbáltam ki sk. Viszont ez a gorgonzolás felkeltette az érdeklődésemet!

Vélemény, hozzászólás?