Kategóriák
Egyéb kategória

Gránátalma szezon

Hát, mi tagadás a gránátalma szezon elég szegényes Magyarországon 🙂
Pedig imádom! És ez valami genetikus dolog lehet, mert Dávid egyik első szava a “gránaalma” volt, és nem tudtam annyira gyorsan enni, amennyire ő.
Szezon van, a Lidl-ben 200 forintért kapható pici, de jóízű, a piacon pedig 700-ért vettem 1,2 kilós gránátalmát, gyönyörű vöröset, édeset, ropogósat.
Húszévesen ezekben a napokban egy gránátalma ligetben ültem, és arra gondoltam, hogy mit fogok csinálni tíz év múlva. Jelentem, semmi sem jött be azokból a tervekből, az élet nagy rendező, sokkal kalandosabb életet rendelt nekem, és ezt egyáltalán nem bánom. A gránátalmát viszont azóta is csoda gyümölcsként kezelem. Két éve, amikor valami csodálatos dolog történt velem, hazafelé a Nyugati aluljárójában megajándékoztam magam egy gyönyörű gránátalmával, azzal ünnepeltem. Ma reggel is kettévágtam egyet, és remélem szerencsét hoz este nekem is, és másoknak is.
Gránátalmás fánk:
Hozzávalók:
2 gránátalma
50 dkg liszt
1 dl tej
1 dl gránátalmából nyert lé
4 dkg élesztő
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 csipet só
4 tojás sárgája
1 ek keményítő
cirom reszelt héja
1 csipet fahéj
A lisztből, tojás sárgájából, puha vajból, cukorból, tejből, gránátalma léből, élesztőből és sóból könnyű tésztát gyúrok. Letakarom, és duplájára dagasztom. 2 cm vastag lappá nyújtom, és fánkokat szaggatok belőle. Újra letakarom, és szép kövérre dagasztom őket.
Forró olajban kisütöm, úgy, hogy a közepét összenyomom. Amikor megfordítom, gyorsan letakarom az edényt, és így sütöm a második oldalát. Így lesz a fánk szalagos.
A maradék gránátalma magokat szintén kipréselem, de egy marékkal félre teszek a díszítéshez.
A levet elkeverem a fahéjjal, citromhéjjal, és keményítővel. beforralom. Ezt a zselét töltöm a fánk mélyedéseibe. Megszóróm porcukorral, és gránátalma magokkal.

10 hozzászólás a(z) “Gránátalma szezon” című bejegyzéshez

Szia Eszter!
Nekem is egyik kedvencem a gránátalma, nagyon szeretek bíbelődni vele, mire kiszedegetem az összes magot 🙂
Lenne egy kérdés, amit továbbadnék neked is, a környezettudatosságról szól, ha van kedved, válaszolj rá, szívesen elolvasnám, hogy mit gondolsz erről 🙂

Epito jellegu kritika a reszemrol:
Ne haragudj, ezek a kepes most… egyszeruen bantjak a szemet. gondolom valami nagyon elenket, kontrasztosat akartal, de hogy ennyire beegett… jaj.
csak csinjan a photoshoppal 😉
agi

Hát az biztos hogy kis hazánkban igen szegényes a gránátalma szezon. Tavaly karácsonyra gránátalmás rizottót szerettem volna. Hetekig jártam a zöldségeseket, kisvárosom létező összes szuper és hipermarketjét…eredmény? semmi….
Majd karácsony előtt 2 nappal szüleim hívtak a gazdaságos hiperből: Van gránátalma!Kell-e?Naná! És az egész poénja az lett , hogy a pénztáros az apró gránátalmákat vöröshagymának nézte és kevesebb mint 30 forintba került a két gránátalma:D
azóta se nagyon láttam…és félek, ha idén karácsonyra ismét szeretnék gránátalmát akkor hasonló kálváriában lenne részem. Vagy ha most megveszem a Lidl-ben és berakom a hütőbe, akkor megmarad karácsonyig?

a recepthez: ekkora mennyiségből kb. hány darab fánk lesz?

Vélemény, hozzászólás?