Kategóriák
Egyéb kategória

Hivatalos bagett (Baguette)

Bevallom, a baguett-jeimmel eddig is meg voltam elégedve. Egyszerűen mióta Julia Child megmutatta, hogy hogyan is kell a tésztával szétverni az asztalt, elüldözni a szomszédokat, de legalábbis arra késztetni őket, hogy felcsöngessenek, és megkérdezzék, hogy vajon megint lakásfelújítás van-e nálunk, azóta elégedett vagyok a kenyeremmel.
Egy pici problémám volt csupán, hogy az alja kicsit lapos lett. Nem elterült a kenyér, de ott, ahol a sütőlemezzel érintkezett, ott bizony lapos lett.
Régóta vágytam már egy igazi baguette sütőformára, de eddig vagy nem lehetett kapni, vagy egy vagyonba került. De most vettem egyet, méghozzá olcsón, és el vagyok ájulva a különbségtől! Az ára 4400 forint volt.
A férjem szerint a kenyér alján lévő pici pöttyöktől a baguette teljesen hivatalos külsőt kapott, így már senkivel nem tudom majd elhitetni, hogy házilag készült 🙂
Nem csak szabályos kör alakú lett a kenyér, de még az eddiginél is ropogósabbra sült a héja!
Gondolom nem véletlen, hogy iparilag is ilyen lyukacsos formákat használnak, így sokkal nagyobb felületén éri a kenyeret a forró levegő.
Kicsit változtattam a recepten is, és a sütés módján is. 300 fokra melegítettem elő a sütőt, és amikor betettem a kenyeret, azonnal visszavettem 240 fokra. Nekem 15 perc alatt sült meg így a kenyerem, de erre érdemes odafigyelni, mert akkora különbségek vannak még az elektromos sütők között is, hogy másnál 15 perc alatt szinte megég, van akinél meg még bőven lehet sütni további 10 percig.

Hozzávalók 3 db baguetthez:
30 dkg rétesliszt
20 dkg simaliszt
5 gramm élesztő
34 dkg hideg víz (igen, én is tudom, hogy az 3,4 dl, de így könnyebb mérni)
2 kk só

A só kivételével mindent a dagasztógépbe tettem, és a leglassabb fokozaton dagasztottam 15 percig. Ekkor kevertem hozzá a sót, és további öt percig dolgoztattam a gépet. Fóliával letakartam a tálat, és hűvös helyen 2,5 óra alatt hagytam, hogy kétszeresére keljen a tészta.
Lisztezett deszkára borítottam, és háromfelé osztottam. Most csak ötvenszer csaptam oda a gyúródeszkához, majd megformáztam. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a tésztát, mint egy vizes rongyot megfogom az egyik végén, és határozottam rácsapok vele a deszkára. Félbe hajtom, újra rácsapok, félbehatom, újra, stb. Miközben lendítem, a tészta mindig megnyúlik kicsit.
Kicsit megszórtam liszttel a sütőformát, beletettem a meglehetősen vékonyra formázott kenyereket, letakartam konyharuhával, és 19 fokon (napközben, ha nem vagyunk otthon, ennyire van állítva a termosztát) hagytam jól megkelni egy óra alatt. Bevagdostam a tetejét, és a 300 fokra melegített, gőzös sütőbe toltam. Gőz: fél deci vizet gyorsan beöntök a sütő aljába, majd rögtön bezárom az ajtót, hogy a pillanat alatt gőzzé váló víz ne tudjon elpárologni. Mérsékeltem a tüzet 240 foka, és szép pirosra sütöttem a kenyereket.
Egyáltalán nem ragad a formába a kenyér, ettől tartottam egy kicsit. Most nagyon boldog vagyok! 🙂
Akit érint: purimra nagyon jó kis kuglófformát lehet kapni a Kooktában (Budapest, Pozsonyi út 16), nekem régi vágyam volt egy ilyen, még írtam is róla a blogban, erre tessék… Naná, hogy most nem ruháztam be rá, de ami késik, nem múlik!

27 hozzászólás a(z) “Hivatalos bagett (Baguette)” című bejegyzéshez

Furcsa!
Nem tudok mit írni erre, mert nem vagyok szakértő, de próbáld meg egy picit több liszttel keményebbre gyúrni a tésztát.
Minden lisztfüggő, egyszer kellett sütnöm egy nagyon gagyi lisztből, szinte csak frizbi lett, nem kenyér.
És 250 fokon nem sül meg az alja? Ezen azért is csodálkozom, mert a 250 fok már tényleg nagyon forró.

Én is megszórom liszttel (mert nálad olvastam :-), és azt vettem észre, akkor mintha még jobban beleragadna. Nem sérült, nem volt mosogatógépben, nem értem. Lehet, hogy a liszttől is függ? Vagy hogy mennyire lágy a tészta?
Egyébként hadd kérdezzem meg, neked az alja is ropogós lesz? Mert nekem a teteje gyönyörű színt kap és ropog, de az alja fehér marad, és elég "lágy". 250 fokon sül (ennyi a sütőm maximuma), előmelegítettben, gőzben, ahogy írtad.
Köszi, Ed

Szia, Eszter!
Azt kérdezném, neked kijön-e a bagett ebből a formából sütés után? Eleinte nem volt gondom, de pár hete beleragad. Pedig ugyanazt a receptet használom (a tiedet), ugyanúgy mindent, és mégis beleragad. Mit tegyek?
Köszi,
Ed

Orsi, Eszter,
köszi, hogy írtatok! Végül nem volt szükség az éjszakai kelesztésre, de jó tudni, hogy így is működik, mert biztos lesz még helyzet, amikor csak ez a megoldás ment meg 🙂
Üdv,
Ed

Eszter!
Megsütöttem, nagyon nagyon jó lett…
Szeretnék valakinek ajándékba vinni belőle, de úgy, hogy induláskor, reggel sütném ki. Viszont nem szeretnék 4kor felkelni a dagasztás miatt… Szerinted működne az, hogy este bekeverem, és az első (a receptben 2,5 órás) kelési szakaszt a hűtőben töltené, reggelig? A formázás, csapkodás már menne reggel, meg az utána történő kelesztés is, szobahőmérsékleten, s utána frissen kisütném.
Te csináltad már így?
Válaszodat előre is köszönöm:
Orsi

ui: azthiszem, így is, úgyis kipróbálom így (ha Te még nem próbáltad), és majd referálok, hogy miylen lett.

Eszter, százalékot kérhetnél a Kooktától. Tegnap voltam ott, akkor is baguett sütőformát vett valaki, mire mondták az eladók, ez a 4., amit aznap eladtak. Nem értették, miért hirtelen ez a nagy kereslet.:-). Hát természetesen a posztod miatt.
K.

Kicsit haragszom a kooktára. Karácsony előtt voltam náluk, és nagyon szerettem volna valamit, de nem adták el nekem, mert, hogy még nem vették át vagy mi. Ott volt az asztalon, és én hiába mondtam, hogy 200 km-ről jöttem, és csak most tudok itt lenni, és nem is tudok visszajönni, de nem hatottam meg őket.

Nahát… nahát… jó tíz év keresés után végre két éve találtam egy baguette-sütő formát. Pont ezt!!:)) És pont azért nem írtam róla eddig, mert Mo-on nem lehet(ett) kapni, minek fájdítsam a kedélyeket?
Igazából nem csak b.-nek kerestem, hanem bármilyen, vékony formájú kenyérhez, akár kalácshoz is, ez vezérelt.
Amúgy valóban nagyon jó, a lukak keringetik a levegőt, tökéletes kopogó kis kenyér lesz belőle.

Eszter! En is nagyon orulok a bagett formadnak legalabb mar nem kell a konyharuhat "strategiailag" hajtogatni amikor keleszted a kenyereket! A te receptedet hasznalom, de mar mosolyogtam a "hajtason"! Szoval elvezd, susd tovabb is!

Nem,nem híztam,bár ha mindennap enném…:-)
1 kiskanál száraz élesztő
2 csésze meleg víz(2,5 dl)
4-5 csésze finomliszt
2 kiskanál só
1 tojás 1 ek vízzel elkeverve(kenéshez,én elhagyom)
Kis tálban 1/2 csésze meleg vízben feloldjuk az élesztőt.10 percig félrerakjuk.Liszt+só összekever,hozzáadjuk az élesztőt, és a vízet.Jól összegyúrjuk.Letakarjuk,duplájára kelesztjük.Négy részre vágjuk, bagett formára igazítjuk,sütőpapírra,tepsibe tesszük,még kelni hagyjuk.Bekarcoljuk a tetejét,ezután ua.mint nálad,gőzös sütőben megsütjük.
De!Mire újra végigolvastam,most látom ám,hogy drága írónőm is bagettsütőformát használ,hát ez eddig elkerülte a figyelmemet.Lehet én is veszek olyan formát most már..:-D

Fú, ilyen forma nekem is kell!!!
A bagette recepted egyébként csúcs. Megsütöttem, még amit múltor volt fent és nekem nagyon bejött, de ugyi lapos lett inkább, mint kerek a forma hiánya miatt. Na pont ezért a gyerekek nem voltak hajlandók megenni. Túl lapos, és ropogós, tehát nem kell nekik. Ááááááá, hát ezért házitündérkedem én?!

Ilyen bagett sütőformát én is vettem, és tényleg sokkal szebben sül benne a kenyér. Nekem azelőtt mindig szétfolyt, de így gyönyörűek lesznek. És nem azért, hogy felvágjak, de javaslom az e-bayt – mint minden másra is – én kettőt vettem 6500-ért. Pont beférnek egyszerre a sütőbe:)

Vélemény, hozzászólás?