Kategóriák
Egyéb kategória

„Hó-Nap” avagy Kiskanál a párna alatt

Minden iskolás gyerek álma! A meglepetés, az ajándék, a váratlan szünnap. Az Egyesült Államok északi területein minden nebuló, 5 évestől a 17 évesig, tanulja és gyakorolja  a “snow-day” tuti bevált trükkjeit.

5 éves kortól kötelező iskolába járni, Kindergarten az iskolai “karrier” első éve. Ha nem nagyvárosban lakunk, akkor a lakóhelyen nem nagyon van tömegközlekedés, de még járda sem. Jön az ISKOLABUSZ!  New York City-ben és hasonló metropoliszokban az iskola és a tanuló lakhelye közötti távolság a mérvadó. Három lehetőség létezik: séta, támogatott metró/buszbérlet, vagy iskolabusz. Máshol az autózáson kívül egyetlen mód a busz.

Persze semmi sincs ingyen.
Borsos összeget fizetünk minden évben “iskolakerületi adó” formájában, amely arányos a kerületben található ingatlanunk értékével.

Iskolakerületi adót akkor is kötelesek vagyunk fizetni az ingatlanunk után, ha nincs gyerekünk, vagy a sajátunk éppenséggel nem a kerületi iskolába, hanem magániskolaba jár.
Ha jómódú az adott kerület, akkor szállítja a benne lakó nebulót akár a választott magániskolába is, ha nem éppen “vastagon eleresztett” akkor nem. Abban az esetben magára marad a szülő és autója.

Mondjuk jól választottunk, katonásan fizetünk, várhatjuk a buszt, fürkészhetjük az időjárás jelentést. Különösen izgalmassá most kezd válni, a téli hónapokban, mit hoz a másnap.
Ha ítéletidő várható, ha az utak nehezen járhatók vagy farkasorditó hideg lesz, megvan az esély arra, hogy snow-day, vagyis hószünet kerül kihirdetésre! “Safety First” a Biztonság Mindenekelőtt. Nem kockáztatnak.

A várva várt döntést a kerület szuperintendánsa hozza meg hajnalban. Kénytelen hajnali 3-kor 4-kor a meteorológiai előrejelzést és az útjelentéseket csipás, árgus szemmel figyelni és találgatni mi lesz reggelre. Kapcsolatban áll a buszgarázs vezetőjével is, majd értesíti a hozzá tartozó iskolák igazgatóit, és elindul a lánctelefonálás. Ha tanerők is vagyunk, nemcsak szülők, akkor első kézből értesülünk az iskola bezárásról, hív a kolléga. A szülő pedig a mai fejlett technika korszakában már sms értesítést kérhet a mobiltelefonjára a helyi laptól. Ne kelljen potyára korán felkelteni a rosszkedvű tinédzsert.
A hószünet módosított változata a kicsit kevesbé kedvelt de szintén népszerű “késleltetett kezdés”. Ilyenkor 2 órával később nyit az iskola, időt hagyva a hókotrónak és útkarbantartó munkálatoknak, illetve a hőmérséklet emelkedésének, hátha nem fagy később oda a gyerek az útpadkához.

Előfordulhat az is, hogy a reggeli időjárás még megfelelő, de napközben jön be a front, vihar, jégeső, hóvihar, veszélyessé téve a későbbi közlekedést. Akkor a “korai zárás” esete következik be. Nem kis fejfájást okozva a munkában lévő szülőknek, mi lesz a gyerekkel otthon, ki fogja várni, beengedni. Ha nincs otthon senki nem engedik le a buszról, de akkor hova kerüljön?! Lánctelefonálás újra beindul, izzanak a vonalak, ki tudja megelőzni a buszt vagy ki tanyázik épp otthon.

Évente 180 napot kell iskolába járni, 3 megengedett hószüneti nap van. Ha ennél zordabb a tél és túllépjük a megengedett keretet, a tavaszi, nyári szünetekből faragnak le. Hogyha pedig a globális felmelegedés miatt nem esik hó egész télen, ami jár az jár, tavasszal 3 napot “kivesznek” a buszsofőrök, nem jön a gyerekért a busz. Jó tudni róla előre…

A gyerekek nem hagynak mindent a véletlenre, “bevált” módszerek a hó-nap előidézésére:
-kiskanál a párna alatt
-kiskanál a mélyhűtőben
-pizsama forditva felvéve
-jégkocka a vécécsészében

Sok szerencsét! Idén még várat magára…

22 hozzászólás a(z) “„Hó-Nap” avagy Kiskanál a párna alatt” című bejegyzéshez

@Pakos: “Csak én érzem úgy, hogy ez marhára túl van bonyolítva?”
Így hívják Magyarországon azt, ha valamit megszerveznek? Igazad van, nem kell túlbonyolítani, lehet csinálni magyar módra is(majdcsak lesz valahogy, máriaországa vagyunk, majd a Jóisten megsegít). A 2006-os tüzijátéknál is milyen szépen bevált, hogy nem bonyolították túl mindenféle Safety 1st marhasággal.

Wisconsinban például éppen -10C van, de ahogy elnézem, NY-ban sincs túlzottan fagypont felett.

@medvedr: Dehogy veszem. 😀

Amúgy meg nem is érdekel, pedig, hidd el,orvos létemre itthon vagyok, de kit, kiket érdekel, hogy “amcsiban” ki kit visz suliba, oviba, amikor itthon látom,hogy hány kilométert gyalogolnak gyerekek CSAK a buszig meg vissza, aztán szereznek diplomát, okos, jó emberek, aki a legtöbbet teszik értünk majd.Gratula az Oktogon környéki lakhandihoz, mindig szerettem volna arrafelé lakni,de sajna diplomával, sok tudással…nem jött össze..nem is fog..nem irigykedem.
Csak finoman az infókkal, ne legyetek sok, szeretünk amúgy,az ételek nagyon jók, maradjunk ennyiben, jó???

Amúgy a poszt magyarul mit is jelent, aztán azt várjuk, hogy mi is Ámerika leszünk, amikor mindent ” kintről” majmolunk.Szőlő, bor, hús, zöldségek, csak hazai, csak őstermelő, esetleg bio…Eszter, nem érzel valami ellentmondást,amit elvárunk , meg -amit ..nem akarom még egyszer leírni-de majmolunk?Csak igazi, nem spanyol, angol, amerikai, holland, kolumbiai, lengyel,stb,stb.Lehetünk hitelesek???
Mit jelent a poszt magyarul???Vagy az okos egyensúly?

@savvi: Arra gondoltál már, hogy esetleg NEKED érdektelen, NEKED távoli és NEKED eszement? Ill., hogy számodra ezért ez az etalon? Arra gondoltál, hogy másokat ez érdekel, mert érdekesnek találja?
A csőlátáson kívül van aki a világra is kíváncsi. A szalonnán meg a hurkán kívül lehet, hogy az ember bekapna egy pizzát vagy egy kis merguezt.
Ne haragudj, de nagyon visszatetsző a kicsinyes kommentjeid sorozata, ahogyan próbálsz görcsösen kapaszkodni egy képbe, ami valószínűleg csak a fejedben létezik, közben pedig próbálod minnél inkább degradálni a kintieket.
Orvos vagy? Majmolásra hivatkozol? Akkor holnaptól leteszed az ultrahangot, a röntgent, az MR-t, a CT-t, a PET scan-t, a laparoszkópot? Nature magazin is megy a kukába? Ha jön egy új eredmény akkor nem fogod használni, mert majmolás? El fogod utasítani az őssejt tárolás lehetőségét? A gyógyszerek amiket a majmolt országokban fejlesztettek, szintén mennek a kukába?
A defibrillátort a svájci feltalálást és a kirgiz fejlesztést követően az USA-ban tökéletesítették. Majmolás és dobjuk ki a mentőből? Oldalakon át lehetne sorolni.

Zárszóként mondanék két dolgot, hátha elgondolkoztat:
1. Nézz utána, mi lett Kína sorsa, miután bezárkózott.
2. Nicolas Chauvin nevéből származik a “sovinizmus” kifejezés. Jelentése: “Saját népe, csoportja iránt szélsőségesen elfogult, részrehajló, másokat kizáró, elutasító személy.”

Részemről szeretném kérni a további érdekes, érdekfeszítő amerikai posztokat is Ágitól. Köszönöm.

Eszembe jutott erről egy tavalyi Munkahelyi (T)error poszt, ahol a posztoló 45 percet állt a hóban és várta a munkahelyére szállító céges buszt, majd inkább hazament, mielőtt teljesen odafagyott volna. Talán kirúgták, talán nem. A kommentelők természetesen egymás és posztolót ekézték, hogy mennyit kellett volna a mínuszokban potyára várni, amikor már biztonsággal kijelenthető, hogy: valószínűleg elakadt a busz…
Na, itt a különbség.

Vélemény, hozzászólás?