Kategóriák
Egyéb kategória

Hogyan főzök? Amivel nem dicsekszem…

Fotó: Szeberényi Adrián

Nemrég azt kérdeztem az olvasoimtól, hogy kik is ők igazából, és akkor írta Flóra, hogy ő pedig arra kíváncsi, hogy én hogyan főzők? Majd egyszer azt is leírom, de most inkább megosztanám a legnagyobb bakiaimat, amik persze nem kerültek be ide, érthető okoknál fogva.
Annyira belejöttem már a kenyérsütésbe, hogy sokszor csak ránézésre öntögetem bele a lisztet, vizet és a többi hozzávalót a dagasztógépbe. Nem akarom magam az egekig dícsérni, de a rozskenyereimet mindig mindenki az egekbe magasztalja. Ettől aztán annyira megnőtt az önbizalmam, hogy minden alaposságot félretéve, csak úgy öntögettem össze a rozs, és a búzalisztet, a vizet, majd az újabb adag vizet, aztán betettem a hűtőbe, utána kicsit elsóztam, akkor kevertem hozzá még lisztet de addigra már a korpa megpuhult, kicsit nyúlós lett a tészta…
Enyhén megkelt, betettem a sütőbe. Ekkor összesett, aztán kőkemény lett a héja, és nyers maradt a belseje. Ronda volt, szétesett, megégett, de nyers maradt. Horror!
Aztán nem olyan rég olyan rizst főztem, hogy ilyet még a legrosszabb menzákon sem képesek előallítani. Persze ennek is a lazaság volt az oka, és a kapkodás. Indulnom kellett a gyerekért, ezért nem tudtam megvárni, amíg kellőképpen megpuhult, és elzárhattam alatta a lángot, de féltem, hogy kevés lesz rajta a víz, így inkább biztos ami biztos alapon öntöttem alá még egy keveset. Az eredmény valami szétfőtt mocsi, aminek a közepe még ropogott. Kanállal lehetett kikaparni a lábosból, amikor éhesen hazaértünk, és cuppant amikor elszakadt a kanáltól. A férjem meg is dícsért, és azóta is emlegeti 🙂 Hogy miért akkor kezdem el, amikor indulnom kell? A kérdés remek!
Most hírtelen még az a lecsós máj ugrik be, ahol a máj hihetetlenül kemény lett, viszont a lecsót elsóztam… Azt egyébként megoldottuk, egy nagy csokor petrezselyemmel, és egy fej nyers hagymával összeaprítottam, és piritósra kentünk. Úgy finom volt…

19 hozzászólás a(z) “Hogyan főzök? Amivel nem dicsekszem…” című bejegyzéshez

Kedves Eszter!
Másfél hete találtam meg ezt az oldalt!Már sütöttem bagelt és sötőben fánkot,mindkettő sikerűlt!
Ami a legfontosabb:ide járok töltekezni lélekben,jól érzem magam attól,amit itt olvasok!
Szeretettel üdvözöl:Házisárkány

Szerintem, ez a bejegyzés, pont így, a helyesírási hibákkal lett tökéletes.
Örülök, hogy mindezt felvállaltad Eszter..mielőtt még sokan tényleg kezdtük volna rosszulérezni magunkat…még akkor is, ha sokan vagyunk legalább annyit a konyhában, mint te! :)))
Hajrá!

Eszter,
akárhogy is főzöl …:) most a szakértelmedre bíznám magam, ha valamilyen Rosh Hasana-recepttel megörvendeztetnéd hű olvasóid…
A peszachi golyócskák nekem nem voltak olyan szépek, mint a Tiéd, de a vendégek felfalták, Hála Neked.
Most ugyanabba a társaságba megyek ünnepelni, és már egy ideje agyalok valamilyen almás akármin… de nem jön a nagy gondolat… segits! kérlek…

Nekem egyszer a tejberizs lett ehetetlen tömény ízetlen kemény valami:-) Múlt héten a húgom dugott el egy kenyeret amit túlparadicsomozott és kiesett a sületlen belseje, egy az egyben:-) Először arra gondolt, hogy a szép megmaradt héjában tálalja a salátát, de aztán mégis eldugta:-)
Macaroon

Hogy én ezeket az önkéntes rendőröket mennyire utálom.
Hozzám is jön néha egy-kettő. Tudod ezek a hibák pont nem olyanok, amit olvasatlansága miatt ejt valaki, mint a muszály, vagy a külömbség, vagy vízhang. Egyszerűen gyorsan írunk, és ott maradt. Különben is, pont a tökéletlenségről szól a poszt.

én is ritkán kommentelek, de ezt most muszáj, annyian olvasnak, és én népnevelőnek érzem magam:
Bakijaimat
Dicsér
Pirítós
Hirtelen
Bocs! Különben jó, hogy a bakikról is írtál, különben azt hinném, tökéletes vagy! 🙂

Senki sem tökéletes, mondják. Plána, ha kapkodás van. Különben is, gyanakodnék, ha olyan jaj-de-tökéletes lennél :-)))

Én híres vagyok kőkemény galuskáimról! A sírba visz a recept, mikor azt mondja, hogy annyi lisztet tegyek bele, amennyit “felvesz”…

Ilyen rizst én rendszeresen főzök. Régen még jó volt az a szabály, hogy egy bögre risz, 2 bögre víz, de már annyira sokfélék a riszek, hogy ez nem működik. A másik meg, hogy ezek az előgőzölt, általában finom rizsek, ha marad belőlük, akkor másnapra visszakeményednek. Halál!

Igen,igen…de hát ki az aki soha nem hibázik?????
Az én legtöbb bakim a gasztroblogos recepteknél abból adódik hogy nem tudom(ha csak oda nincs irva)milyen a tüzhely ahol készül az étel.Mármint légkeveréses vagy csak a régi gázos tipus.Ez miatt kerültek már ki “érdekességek”a kezem alol…mert ugye ez sem mindegy főként a süteményeknél.Na de lehet hogy ez csak rám jellemzö dolog.

Vélemény, hozzászólás?