Kategóriák
Egyéb kategória

Hol kapható a legjobb…?

Nagyon kiváncsi vagyok mások hol vásárolnak?

Hol kapható Magyarországon a legjobb csirke?

Liba? Kacsa?

Létezik megbízható hentes?

A legfiatalabb marha?

Szép bárány?

Friss hal?

Friss idényzöldség?

Friss, szép gyümölcs?

A legjobb sajt? (Magyarszombatfán)

Van-e ebben az országban egy magyar River Cottage? Van valaki, aki saját maga állítja elő a portékáját, megbízható, két hét múlva is megtalálható? Senki nem vállalkozott arra, amire Hugh Fearnley?

Most tényleg a minőség érdekelne. Minden választ köszönök, nem csak Budapestről!

43 hozzászólás a(z) “Hol kapható a legjobb…?” című bejegyzéshez

Eszter! Ha ez az én kérdesemre született akkor nagyon boldog vagyok! Én a tejet vajat hátul veszem a Csarnokban, de Gábor olyan boldoggá tett, h azt el sem tudja hinni: sosem tudtam eldönteni, hogy melyik hentes vetít és melyik mond igazat, mert mindnek akkora dumája van…Szóval akkor holnap megyek a hátsó sorra…és érdekes, mindig ott jövök be most majd céirányozom magam ahova kell. Borjúbrízből mit lehet varázsolni? Csirkét leghátul veszek ahol kakashere és tyúkból kivett tojás is van, nagyon finom a csmell, és igazán nagy szaftos.
Macaroon

Mindenkinek aki szereti a minőségi alapanyagokat és keresi gyermekkora ízeit melegen ajánlom a Budapesti Biopiacot (1124 Budapest, Csörsz u 18. – csak szombaton van nyitva 6-12).
A Húsos részleg valami isteni (www.viragoskut.hu)!!! Olyan dolgok kaphatóak itt, amik máshol nemigen beszerezhetők. Szürkemarha borjú, bárány, kecske és ami a lényeg minden friss, a szegény állatkákat 1-2 nappal az árúsítás előtt vágják. A kolbász, szalonna (mangalica) valami isteni! Ráadásul ha biztosra szeretnénk menni akkor telefonon bármit lehet rendelni és szombatra félreteszik nekünk! Fűszernövényeket is évek óta itt veszek. A Koriander, a bazsalikom, a rozmating össze sem hasonlítható a supermarketekben vagy akár más piacokon kapható növényekkel.
És amit még imádok: elfeledett, máshol nem népszerű és nem gyakran kapható zöldségeket is be lehet szerezni: Mángold, csicsóka, medvehagyma stb. és legújabb felfedezettem: a lednek (tormaízű levél – sose hallottam erről idáig.) A szezonnak megfelelően mindenféle gyümölcs van: füge, áfonya, szamóca, sárgabarack. 3 sajtüzlet van, leírni nem lehet a variációkat, amit pl. kecskesajtból kapni lehet. Savanyúságból pedig alig várom, hogy megint legyen kovászos spárga! Aki még nem volt itt feltétlenül látogasson el ide, ha lehetősége van rá.

Most látom, hogy pelogi már írta a Méhesi gazdaságot! Sajt a fő profil, de a gazdaság más termékeihez is hozzájutni… borjú, sertéshús, füstöltáru.

Zöldség-gyümölcs: Pécsen az Ivanov biokertészetből kapok minden héten idény-csomagot, imádom, mert jó így a készlet alapján kitalálni, hogy mit főzzek :). Paradicsomot az Uránvárosi piacon vezsek, szigatvárit, májusban is már isteni finom. Egyéb zöldségeket is ott veszek, könnyebb kistermelőket találni mint a Vásárcsarnokban. És néniknél libát-kacsát is lehet rendelni ott.

A hentest úgy találjátok meg legegyszerűbben, ha a körúttól elindulva a középső soron haladtok a legutolsó jobb oldali boltig. Arról is fel lehet ismerni, a szürkemarha-szarvon felül, hogy a hátsó strangon is van kiszolgáló pult (itt tartják inkább a spéci húsokat).

Szabadkán tudok nagyon jó házi leves tésztét,bár ha nagyon adagot csinálsz egyszerre sokáig meg vagy mentve:-)

Szegeden az Irénke csarnok közepe táján egy középkorú és egy idősebb néni árul nagyon finom gomolyát,natur,fűszeres,füstölt is van..adnak kóstolót is,nagyon kedvesek,van náluk más sajt is de mikor mondtam hogy gondom van a gyomrommal mindjart ajánlotta a gomolyát,szóval el is lehet velük beszélgetni.
Őket szívből ajánlom.
Nóri

Gaborhoz tudok csatlakozni hentes ugyben. Az emlitett stand (ha egyre gondolunk) akkor ha a fobejaratnak hattal allunk, jobbra a kozepe fele, egy sarokstand. Egy nagy marhakoponya, ielletve mas koponyak es szarvak is lognak kint. Legutobb 30 fore vettem ott hust, elozekenye felvagtak es jominosegu, fiatal marhabol kaptam.

Ugyanit kaphato borjubriz is pl.

H.

Kedves Mindenki!
Csirkehús-minőség: Nagyon kevés konkrét és mérhető dolog/paraméter vonatkozik erre. (Eltekintve az állategészségügyi élelmiszerbiztonsági vonatkozásoktól.) A saját tapasztalataim és némi irodalmazás után a következőt tudom mondani: a csirkehús élvezeti értéke és ára- egyenes arányban van a vágásra kerülő madár életkorával. Kb. 12-16 hetes korig a legjobb sütni (Nem rántott csirkének). Véleményem szerint korra kerressetek! Ezt nagyüzemi csirkével nem érhetik el, ezeket az állatokat6 hetes korban vágják, de a mai fejlődési eréllyel rendelkező állatokat már 35 napos korban elkezdik ritkítani, főleg a 40Kg élősúly/m2 szabály miatt. Ezeknek az állatoknak a húsa vizesebb bár puha. A nagy áruház-láncokban kapható tanyasi v. red master csirkét 12-13 hetes korban vágják ezek genetikailag is szabadtartásos/kifutós tartásra szelektált fajtájúak, húsminőségük kiváló. A hosszabb életkor viszont jóval nagyobb termelési költséget is eredményez, ami természetesen az árban is tükröződik ! A kapirgálós tanyasi, paraszti udvarból vett csirkékkel azért nem árt vigyázni, a minőségre ez egyáltalán nem garancia!

Aki házi tésztákat keres, azoknak
ajánlom, hogy piacokon öreg nénik
szokták árulni. Régebben léteztek
olyan nénik, akik házhoz munkahelyek-
re szállították az árut. Rendelni is
lehetett tőlük. Én nem vettem még
ilyet mert anyukám minden héten gyur.

Fiuk, lányok, nagyon szépen köszönöm! (külön örülök az mdf piac tippnek, és nagycsarnok hentesének, pesti lévén, azt hiszem szoktam is ott vásárolni néhe, ha ott ad el néha egy nagyon nagy darab cigányember.)
Ha megengeditek, a kommentekből csinálok egy posztot.

Tippjeim:
Méz: Szarvas, piac, Bontovics József (vegyes, akác, selyemvirág, repce + esetleg egyebek is)
Zöldség-gyümölcs: Szeged-Kiskundorozsma, piac, környékbeli kistermelők és nyugdíjasok. Friss, kiskerti áru; ami olyan, meg lehet kóstolni; elmesélik, mi újság a kertben; bőven mérnek, és egyáltalán nem adják drágán (jobb, mint bent Szegeden + nekem sokkal közelebb is van). Télidőben előzetes megbeszéléssel házi disznótoros, húsevő családtagjaim szerint igen kiváló minőség az is. Garantáltan eredeti őrölt paprika. Mák, dió, tökmag, szárazbab, házi tojás, házi tej… Zöldség-gyümölcsből néha egész meglepő különlegességek is, amik megteremnek itt: édeskömény, rebarbara, csicsóka…

Szóval akkor hentes. Egyetlen helyet ismerek Bp-en, ahol a hentes úgy bontja az állatot, ahogy én akarom, és nem ahogy ő. Tudja mi az a french rack, egybe tudja vágni a hasalja szalonnát a karajjal (malaccal is!), érlelt T-bone, érlelt zsíros marha, borjúbríz, bárány, faggyúval bekent steak, szinte mindig van. A csontos borjúkaraj külön specialitás. A hely nem olcsó, de sütés után a hús nem veszti el a kezdeti tömegének a harmadát, felét. Kónya György, Nagycsarnok, középső strang legvége, ahol a szürkemarha agancs van kiaggatva.

A piacos sorozatban a fővárosi Hunyadi téri következik. Itt minden szerdán, pénteken és szombaton Ilonka árulja a sokféle ízesítésű tehén- és kecsketejből készített gomolyasajtjait. Füstölteket is! A kecskesajtért rendszerint korábban kell érkezni. Néha vágnak baromfit is, szólni szokott, és lehet rendelni.
SZintén itt több őstermelő is árul. Fel lehet ismerni őket. A kezükről, arról, ahogy az árujukról beszélnek, ahogy kínálják a friss zöldséget. Ők is főleg pénteken és szombaton jönnek. Mindent meg lehet fogni, kóstolni.

en sajnos a husokhoz nem ertek, a tobbiben talan tudok segtseget nyujtani.
halban nekem is az ocean jott be, ezen kivul a csarnokban az az egy halas, akinel jo minosegu van (oda is penteken erdemes menni azt hiszem).
ha mar szoba jott a kecskesajt tema, tudom ajanlani a biopiacon (mom park folott, ezt leszamitva egyebkent remes) a csongradiakat, naluk nagyon finom dolgok vannak.
es a vegere a lenyeg, szombaton a komjadi uszoda elott az mdf piac, szinte csak ostermelok vannak, zsenisalis zoldsegekkel (a kedvenc lajosom pl. csinal most nekem cukkiniviragot kerese meg ugy is, hogy hulyesegnek tartja), a tejes reszleg is nagyon jo es aki eszik hust, az is eskuszik az ottani termelokre.

Az André kecskesajtba teljesen beleszerettem – Felcsúton van a farm, de nem tudom hol lehet még hozzájutni.

Szabadkán pedig van jó csirke, a tejpiac közepe felé, saját termelés.

Bár gondolom, Eszter inkább a budapesti lelőhelyekre kíváncsi…

Chilinek üzenem, hogy Miskolcon az
avasi ltp-n, a Szentgyörgy utcán
létezik egy hentesüzlet. Saját
vágóhídjuk van Fzsolcán. Bárány kivételével nagyon jó
husokat lehet kapni, meg is lehet
rendelni.

Kedves Mindenki!
Repes a szívem, hogy ennyien emlegetitek az Őrséget!! : ) Évente több alkalommal lent vagyok Magyarszombatfán és erőst bólogatok Eszternek a helyben készült kecskesajt minőségét illetően. Egyúttal
megemlíteném a tökmagolajacskát is, amit én ugyancsak Magyarszombatfán szerzek be-Jenő bácsiéknál! : D
A tökös mákos rétes-amivel, ha szerencsénk van megkínálnak a helybéliek- szintén mennyei. : ))
Őriszentpéteren az akácmézet ajánlanám.
Végül, ha a lencsénél szóba került az a bizonyos “szerv” a levesben, -alias pulykanyak- gasztronómiai érdekességként: a helyiek a nudlit “macskapöcsének” nevezik. Legalábbis Joli néni esküszik rá! : D
Őrségimádó Sárkányfűárus

En sajtot a csarnokban szoktam keresni a fobejaratnal a CBA pultnal. Idorol idore van menfoi juhsajt. Itthon ez az ami a legjobban hasonlit a manchegora, habar nem erlelik olyan hosszan. Sajnos a fustolt valtozatat nem lattam mar 3 eve.

Legjobb kecskesajt kategória: szentendrei piacon szombaton reggel max. 10-ig. Ezer féle ízben árulják, de ha nem jösz gyorsan, akkor már erősen limitált a választék! Évek óta itt vannak!

érdekes téma, én is nagyon kíváncsi vagyok az eredményekre! itt Miskolcon nem találok megbízható hentest! leginkább persze olyat szeretnék akinek saját vágóhídja van és ő is állítja elő a boltban kapható késztermékeket (kolbász, szalonna) is. hétvégén láttam egy főzős műsort, ahol Ausztriában jártak egy ilyen hentesnél. hát sárgultam rendesen az irígységtől!!!
zöldség és gyümölcs van a kertünkben, a tojás is megterem, méz is akad, de sajnos idő és energia hiányában a saját hús már nem megy 🙁

Ó river cottage… szeretném, ha lenne itt a szomszédban egy ilyen, mert hát jómagam lusta finnyás ex-fővárosi 🙂
mindenesetre feliratkoztam az eljövendő kommentekre, mert optimista is vagyok 🙂

Vélemény, hozzászólás?