Kategóriák
Egyéb kategória

Jamie Oliver díjnyertes rizottója

risotto édeskömény2.JPGCsecsemő korom óta a kedvenc zöldségem az édeskömény. Na ez az, ami egyáltalán nem igaz, olyannyira nem, hogy írásos bizonyítékom van rá, miszerint 2007. október 2-án még nem kóstoltam, Chili és Vanília Zsófival leveleztem róla:

Szia Zsófi!
Annyira vártam, hogy kommenteljenek az édesköményes posztodhoz, de eddig még senki 🙁 Én még soha nem próbáltam, 6-700 Forintot pedig nagyon sajnálok egy zöldségért kiadni, amit még nem kóstoltam. Érdemes áldozni rá, vagy érjem be egy külföldi éttermi kajával?

Fűszeres Eszter

Szia Eszter,
bocs, hogy csak most válaszolok, közben otthon voltam. Szerintem abszolút érdemes rá áldozni, nagyon-nagyon finom. Én nyersen nem szeretem, de sütve-főzve fenomenális. Mintha a Nagycsarnokban 3-400-ért láttam volna, de nem esküszöm meg rá… alternatívaként, szívesen viszek Neked innen kóstolni, kísérletezni, itt egy darab 1-2 euro. Szia, Zsófi

Szia Zsófi!
Igazán nem kell Brüsszelből idehozni egy itt is kapható zöldséget, de nagyon kedves ötlet, köszönöm! Holnap lecsapok rá a csarnokban.


Hát, így kezdődött, azóta imádom az édesköményt. Az ára már jóval kevesebb, de azért még mindig nem a legolcsóbb zöldféle. Minden esetre a vajon megpárolt, kicsit tejszínnel felöntött, majd pirítósra halmozott édesköménynél kevesebb finomabb vacsorát tudok elképzelni. Úgyhogy aki még nem ismeri, bátran vásároljon egyet a piacon, és lásson neki!

És hogy ez most miért került ide?
Évek óta nézegetek egy receptet a Jamie Oliver Olasz kaják című könyvében a rizottók között. Annyira jól néz ki a fotó, olyan gusztusos, hogy legalább hússzor elhatároztam már, hogy az lesz a vacsora, de elég sok hozzávalója van, és valami mindig hiányzott hozzá. Ha volt édeskömény, akkor nem volt parmezán, ha volt rizottó rizs, akkor nem volt zellergumó, vagy vermut. 
Múlt héten viszont bejelentkeztek régnem látott barátaink, és kiderült róluk, hogy annyira régen találkoztunk, hogy több mint egy éve vegák. Sőt, nem csak vegák, de nem is nagyon isznak. Nem fura, hogy ennek ellenére szóba állunk velük? 
Végre eljött a rizottó ideje, majdnem mindent sikerült beszereznek hozzá, kivéve a szárított chilit, de kiderült, hogy a cayenne-i-i bors is tökéletes hozzá.
Nem csalódtam a receptben, azt kell hogy mondjam, rizottó témában az utóbbi idők legjobbikja. Ha legközelebb elkészítem, talán annyit módosítok rajta, hogy a parmezánt krémes kecskesajtra cserélem. Majd meglátjuk működik-e.
Megéri a bevásárlásra szánt időt, garantálom!

IMG_3116.jpgElőbb az édesköményt készítjük el, utána a rizottót. 

Hozzávalók:
1/2 kk köménymag
olívaolaj
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
2 vékonyra szeletelt édeskömény (zöld kaporja megőrizve)
só, bors
4 ek ricotta
1 citrom reszelt héja és leve
szárított chili

A köményt serpenyőbe dobjuk, majd ráöntjük az olívaolajat. Megpároljuk rajta az édesköményt és a fokhagymát. 

Hozzávalók az alap fehér rizottóhoz:

40 dg rizottó, gömbölyű szemű rizs
1,1 l alaplé (én átszűrt levest használtam)
2 ek olívaolaj
diónyi vaj
1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
1/2 zellergumó lereszelve (kicsi)
3 dl száraz fehér vermut
só, bors
7 dkg vaj
12 dkg frissen reszelt parmezán

A hagymát, fokhagymát, zellert, megpároljuk az olívaolaj és a vaj keverékén. Hozzákeverjük a rizst, egy-két percig kevergetjük, majd felöntjük a vermuttal. Miután a vermut elfőtt, merőkanalanként adjuk hozzá a forró alaplét. Fontos, hogy folyamatosan kevergessük közben! Kb. 15 perc után kóstoljuk meg, ha rizs már fogkemény, sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a parmezánt és a maradék vajat.
A kész rizottóba hozzákeverjük az édesköményt a ricottával, és a citrommal együtt. 
A tetejét megszórjuk a félretett zölddel és a chilivel. A chili nagyon fontos, elképesztően kiemeli az ízeket!

13 hozzászólás a(z) “Jamie Oliver díjnyertes rizottója” című bejegyzéshez

Kedves Eszter,
Rizottóra készülök és nagyon megtetszett ez a recept. Mivel nincs m;g tapasztalatom ez;rt szeretn;m megkérdezni, hogy a rizottó alaphoz mennyi rizst kell hozzáadni?
Előre is köszönöm a válaszodat.

Vélemény, hozzászólás?