Kategóriák
Egyéb kategória

Jó gombapaprikás termesztett gombából?

Férjem szerint a termesztett gomba, és a jó gombaétel nem összeegyeztethető fogalmak. Szerintem nincs teljesen igaza, bár be kell látni, hogy össze se lehet hasonlítani az erdei gombákat a bolti csiperkével.
Kevés gombát ismerünk fel biztonsággal, így nincs tele a mélyhűtőnk tavaszig-nyárig kitartó készlettel sajnos. Néha mégis megkívánom vagy a citromos gombalevest, vagy a gombapaprikást. Már sikerült kikísérleteznem, hogy mi a legjobb módszer a legintenzívebb gomba íz elérésének bolti gomba estén. Először is, mindenképp legalább kétféle gombát kell használni, ez általában csak csiperke, és laskagomba lehet, mást nehéz beszerezni. Aztán érdemes apróbb csiperkéket venni, amit elég félbe vágni, maximum negyedelni. A szeletelés szerintem a csiperke halála! És a legfontosabb, hogy kerüljön bele valami valódi erdei-mezei. Vagy nyáron gyűjtött kakukkfűre gondolok, vagy valami más kerti, de friss növényre. Így nálunk mindig friss babérlevél, és friss petrezselyem van a gombapaprikásban, sőt néha friss majoránna is.
Nem mondom, hogy tökéletes, de egy jó megalkuvás lehet így február táján. A képen kagylótészta látható, de én mindig nokedlivel készítem, amit a fiam annyira szeret, hogy nem maradt egy fotóra való mennyiség. 🙂
Hozzávalók:
30 dkg csiperke
30 dkg laskagomba
1 nagy fej hagyma (karikákra vágva, nem kockázva)
olaj
petrezselyem
só, bors, kömény
majoránna

kakukkfű
szerecsendió
2 babérlevél
2 dl tejföl
1 paradicsom
1 paprika
A hagymát megdinsztelem az olajon, majd rászóróm a nagyon apróra vágott paradicsomot, és paprikát. Hozzáadom a gombát, megsózóm, beleteszem a majoránnát, köményt, szerecsendiót, és a babérlevelet. Pár perc alatt puhára párolom a gombát, majd behabarom a tejföllel. Csak ekkor szórom hozzá a petrezselymet, kakukkfüvet, és darálom bele a borsot. Ízlés kérdése, de szerintem a sok bors jót tesz neki.

16 hozzászólás a(z) “Jó gombapaprikás termesztett gombából?” című bejegyzéshez

A babér nyáron a kertben éli jobb napjait, télen pedig a lépcsőházban nagyon szépen áttelel. Babér cserjét egyébként egyre több faiskolában árulnak. A mienk nyáron lesz öt éves, és már határozott kis fa. Isteni a friss babér, össze se lehet hasonlítani a szárítottal. Ha nincs kerted, szerintem egy dézsában is jól eléldegél az erkélyen.

Gyilkos meirbaba, hát ez jó, már el is képzeltem, ahogy állunk a lángososnál, meir pedig egy mixerrel a zsebében elindul portyázni a piacon, szedi az áldozatokat, majd visszatér, lenyom egy sajtos-tejfölöst, aztán 2 rétest, kedélyesen vigyorgunk, és fogalmunk sincs róla, hogy 2 perccel azelőtt kiiktatta a hubiárust.:)))))

Meir:)
Csülkös babkrém leves?:)
meg tudlak érteni..De én meg egy botmixer-killer vagyok.. negyedévente leég a motorja, (legutóbb a tökéletlen hagymaaprításom akartam botmixerrel finomítani…

Nem tudjátok mi a pontos neve annak a nagyon illatos fekete, nyuszifülcsokor alakú gombának, amit a kínaiak használnak mindenbe? Mi nyuszigombának hívjuk, és legközelebb Nyíregyházán sikerült vennem egy kínai kislánytól a piacon..A kínai büféből, ahol nem eladásra, hanem megfőzésre szánták volna… Egyszerűen csodás erős gombaíze van, elég egy kis mennyiség belőle.. És állítólag nálunk nem is terem meg…:-(

Ez nem gombakrémleves, úgyhogy mixer pihen. Ez most rossz komment volt a lois utáni darabolós gyilkos Meirbaba után, kezdek tőled rettegni! 😀
Mixer! Micsoda vadállat szerszám.

szerencse, hogy degeszre ettem magam így csak a képet csodálom és nem a gyomornedveimmel vagyok elfoglalva:) citromos gomba leves viszont izgat. Most minden olyan leves izgalomba hoz, melyhez használhatom a merülőmixeremet:) Bableveshez is kipróbáltam…

Eszter ismét elvitted a hónap díját… Egyszer majd elmesélem, miért nem nagyon eszem gombát, de ezt most azonnal felfalnám, annyira mesterien néz ki. Fűszeres Gábor nem akarna nekem kölcsön adni Téged?:)

Én avval szoktam a fűszereken kívül “fölturbózni”, hogy teszek bele egy-két kanál porrá őrölt erdei gombát. Vettem már por alakban a Lehelen, vagy szárított gombát kávédarálóban porrá daráltam. Sokat segít az igazi gomba íz illúziójához.

Egyszer szedtem gombát – zsebkönyv, határozó, atlasz, minden volt nálam, hogy biztosra menjek. Csodagyönyörű és bőséges zsákmányommal büszkén elindultam bevizsgáltatni. A csóka rámeredt a gombakazalra, elsápadt, majd annyit mondott: “Tudja, hogy ezzel itt kinyírhatna egy falut?”
:DD

Húúú. A kakukkfüvet még soha semmibe nem használtam, ki fogom próbálni, erdőíz-katalizátorként, gombához.:-)

Nagyim még rakott el lilapereszkét szeletelve, hagymával,savanyúság formájában is. A spájzban meg szárított gombafüzér is volt.
Ilyenkor úgy tudom már bánni, hogy amíg lehetett, nem kérdeztem többet..Főzésről is, meg minden másról.
A citromos gombaleves-receptnek én is örülnék , biztos nem olyan mint amit most tudok produkálni:”hagymásrántás-konzervgomba, zöldpetrezselyem-tejföl-citrom”

Húúú Eszterke! Ez aztán merőben elüt az eddigi – általam ismert -unalmas gombapörkölt projektektől!
Imádjuk! Meg hát a koleszterinszintünket is kicsit lejjebb lehet rúgdalni, ugye.Indulok is hétvégére kompatibilis gombát vadászni!:-)
Ofélia

Vélemény, hozzászólás?