Kategóriák
Egyéb kategória

Kacsamájhab almával

Ha már egy hete esik az eső, akkor jó eséllyel elterül a mindig tökéletes kalács. Persze csak ha messziről jött vendégek érkeznek vacsorára, és még Erdőbényére is hajlandóak leutazni. Az eső is egész hétvégén szakad, de csak ha hetek óta tervezem a nagy kertipartit. Szerencsére van az a bormennyiség, ami után nem fázunk, a kalácsot pedig simán lehet folyamatosan letakarva tartani. A hízott kacsamáj pedig a kedvencem.

Péntek este a barátainkat vártunk, és mire megérkeztek, már a hisztéria határán álltam. Napok óta esett, a páratartalom többszöröse volt a megszokottnak. A jól bevált, több ezerszer megsütött kalácsreceptem csődöt mondott. Amíg el nem kezdtem fonni, addig jó volt, de aztán a fonás utáni kelesztés alatt teljesen szétfolyt, a fonatok eltűntek belőle, a kalács egy egykilós kenyérre emlékeztetett. Bezzeg ha csak mi hárman lettünk volna, tuti jól sikerül. 

Aztán kicsit elállt az eső, kivittük az asztalt a kertbe, hogy majd ott vacsorázzunk, meggyújtottuk a lampionokban a gyertyákat, erre megint elkezdett esni az eső. Nem akartam bent enni a házban, először is, nyolcan voltunk. Nyolc ember pillanatokon belül úgy érzi, hogy megfullad egy olyan pici vidéki szobában. 
Szerencsére Gábor megtalálta a ponyvát a borházban, azt kifeszítettük, így kint tudtunk maradni, és az eső is csak éjfélkor kezdett el annyira szakadni, hogy az már zavaró volt.
A vacsora egyébként jól sikerült, szerencsére az első pohár bor után mindent sokkal jobb színben láttam, mint előtte 🙂
Zsidótojással és kaláccsal indítottunk, utána következett ez a kacsamájhab, majd kacsamell tócsnival, bébicéklával és bébicukkinivel. Imádom a céklánkra azt mondani, hogy bébicékla, de az az igazság, hogy nem egyeltem ki amikor kellett volna, ezért túl sűrűn nő, és nem is lesz nagyobb. Minden esetre finom.
Hozzávalók a kacsamáj habhoz:
80 dkg hízott kacsamáj
1,5 dl tejszín
2 tojás fehérje habbá verve
fehérbors
csipetnyi szerecsendió
2 savanykás alma
2 ek cukor
Bekapcsoltam a sütőt 160 fokra. A kacsamájat kockákra vágtam, és botmixerrel pépesítettem. Fűszereztem, majd óvatosan beleforgattam a tojás fehérje habot is. Pici befőttes üvegekbe osztottam nyolc felé, majd lezártam az üvegeket. Egy tepsibe forró vizet öntöttem, és ebbe állítottam az üvegeket úgy, hogy a víz maximum addig lepje el, amíg a hab ér benne. 40 percre a sütőbe toltam. 
Miután elkészült, hagytam lehűlni, és a hűtőbe tettem. 
Az almát apró, egyforma kockákra vágtam. A cukrot megkaramellizáltam egy serpenyőben, ebbe forgattam az almakockákat, majd a máj tetejére szórtam. Kaláccsal ettük.

6 hozzászólás a(z) “Kacsamájhab almával” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?