
Volt itthon biolisztem, úgyhogy adta magát a kenyér, és végre megint feltehetek ide egy kovászos receptet. Mégis jobb egy házi kovász, mint egy gyárból kikerülő élesztő! Új kovászom van, a régebben emlegetett francia élesztőből sütött kenyérből félretettem egy diónyit, és abból nevelgettem ezt a kovászt. Úgy látom sikerült elszaporodnia a francia élesztőgombáknak, mert nagyon jól dolgozik a kovász!
A kenyérbe szalonnát, hagymát, és kecskesajtot tettem. A szalonnát a barátnőm édesapja füstölte, a hagyma a biopiacról való, és a kecskesajt lóg csak ki a sorból, annak az eredet ismeretlen 🙂

50 dkg bio fehérliszt
25 dkg kovász
2 dl langyos víz
só
1 kk sikér
A tésztát 20 percig dagasztottam géppel, majd egy tálban lefedve 4 órát kelesztettem szobahőmérsékleten. Fantasztikusan rugalmas tésztát kaptam.
Teljeskiörlésű liszttel megszórt deszkára borítottam, majd téglalap formájúra nyújtottam. A közepére szórtam a kecskesajtot, karikára vágott vöröshagymát, szalonnakockákat, és a kakukkfüvet. A tészta széleit két-két cm szélesen harántirányban bevagdostam, és a töltelék tetején kereszteztem a csíkokat, mintha fonnám a tésztát. Még 20 percet pihentettem, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem.

27 hozzászólás a(z) “Kakukkfüves kovászoskenyér” című bejegyzéshez
Szuper! 🙂 Nagyon várom!
Annyiszor szóbajön, hogy írok róla hétfőn egy posztot.
Eszter, ha nincs terhedre a kérés, írnál egy keveset a kovászról? Hogyan készül, hogy tárolod, milyen mennyiségben kell használni? Köszi!
Szerintem akkor is érvényes, az én sütőm 35-300 fokig képes szabályozni a hőmérsékletet. Így a 10-es nálad pont 300 fok. Egyébként lehet kapni sütő, vagy kemence hőmérőt, egy-két ezer forint, ha sokat sütsz, szerintem érdemes egyet venned.
“2-es fokozat 180 Celsius fok
3-as fokozat 200 Celsius fok
4-es fokozat 220 Celsius fok”
Koszonom!
Es ez vajon akkor is ervenyes, ha osszesen 10 (!) fokozat van?
naná, sőt hozatok Neked is.
OFF:
Köszi a visszalinket! Megtisztelő (:
Húú, majd belelapozhatok?
Jó nagy hüye vagyok, hogy nem vettem balinéz szakácskönyvet.:( de most meg egy lány, azzal hozatok párat, isteni receptek vannak benne.
Hm. Nekem Forza blogjával csinálta régebben, gyanítom,ez a nyamvadt kis gépem egyszerűen nem bírta a sok fotót, és úgy döntött, inkább leáll. Baromi idegesítő volt, de aztán trükköztem rajta ezt-azt, azóta nem csinálja. (más baromságot talált magának, a pdf-be őrült bele, de azt a problémát is elhárítottam. bizony!:)
2-es fokozat 180 Celsius fok
3-as fokozat 200 Celsius fok
4-es fokozat 220 Celsius fok
Állitólag 🙂
Lehet kapni itthon is citromfüvet, majd nézek vele valami eceptet.
Nem tudom miért fagy le a géped TB, ilyet még nem hallotam.
Dorka, sajnos kenyérsütőgépes receptem nincs, én mindig a sütőben sütök.
Me, mindjárt nézek ilyen táblázatot.
hát ez eccerűen fantasztikus! már állok is neki!
Kicsit off, de eszembe jutott, életemben először láttam egy hónapja Balin citromfüvet. Eszter, Te biztosan ismered, de nekem meglepő látvány volt, az ízéről nem is beszélve. Azzal egyébként nincs valami jó kis recepted?
UÚ! Hogy te miket tudsz! 🙂 Szépek, biztos finom. No, majd böngészek! A fotók is jók! Gratulálok!
(Már jártam itt néhányszor, de a számítógépem valamiért lefagy az oldaladon. 🙁 )
Me:)
akkor egy cipőben járunk..
én is foglalkozom a kenyérsütés gondolatával. A vágy megvan, kenyérsütő megvan, egyszer már ki is nyitottam a tetejét..
Eszti, fényévekkel jársz előttem. Mit tanácsolsz egy első kenyérsütősös asszonynak? nincs valami elronthatatlan kenyérsütőgépi recepted?
Kedves Fűszeres,
először is gratulálok ehhez a műhöz, gyönyörű!
Kérdésem volna: foglalkozom a kenyérsütés gondolatával, lassanként eljutok oda, hogy már nem csak gondolat lesz. Nem tudom viszont, hogy a receptekben jelzett sütőhőmérsékletek mit jelentenek fokozatra lefordítva, magyarán hogy kell beállítanom a villanysütőt, hogy mondjuk 200 fokon süthessek. Lehet erről találni valami táblázatot?
How I wish be able to read hungarian. Your blog is one of my favorite. Even without reading the pictures are so invinting. You’re a great cooker!
Persze! Forgassad a tőrt a szívemben!:)))
Ilyet szeretnék enni, de azonnal. Az első kép pedig ritka jól sikerült, gyönyörű a fókusz rajta.
Hát, én nagyon földhözragadt vagyok,nálunk spenótos babba került:)
Ez gyonyoru! Eloszor nem vettem eszre, hogy toltott, de nagyon finom lehet!!!
A sikér csak a liszt minőségének javitásában játszik szerepet, akár el is hagyható.
Ha élesztőt szeretnél használni, úgy tudom, 50 dkg liszthez kell egy tasak szárított. A recptben említett víz mennyiség ebben az estben kevés lesz neked, elég puha, ragadós tésztát kaptam, olyan lágy kalácstészta állagút. próbáld meg fél decinként növelni a mennyiséget.
Én csak ámulok… bámulok…
De lenne egy kérdésem: a kovászt és a sikért szárított élesztővel vagy frissel ki lehet váltani? Ha igen mennyivel?
nagyon tetszik az ízesítés (kivéve a szalonna 😀 )!
Tappancs, mindig felhajtok egy szalagot az egyikoldalon, aztán egyet másikoldalon. Megint egyik oldal, megint a másik. ennyi, nagyon egyszerű.
Beatbull, köszönöm!
csudajól néz ki az utolsó kép 😉
ez a keresztezés, ezt nem tudom elképzelni, hogyan