Kategóriák
Egyéb kategória

Kakukkfüves kovászoskenyér

Szerdán délelőtt egy gyerekekkel kapcsolatos projekt kapcsán találkoztunk Cserkével a Dunaparkban, és Cserke annyira tündér volt, hogy hozott nekem egy csokor citromillatú bio kakukkfüvet. Már ott elrágcsáltam néhány levelet, és arra gondoltam, mi is legyen a fűszer sorsa, ha már bio, akármihez nem keverhetem hozzá!
Volt itthon biolisztem, úgyhogy adta magát a kenyér, és végre megint feltehetek ide egy kovászos receptet. Mégis jobb egy házi kovász, mint egy gyárból kikerülő élesztő! Új kovászom van, a régebben emlegetett francia élesztőből sütött kenyérből félretettem egy diónyit, és abból nevelgettem ezt a kovászt. Úgy látom sikerült elszaporodnia a francia élesztőgombáknak, mert nagyon jól dolgozik a kovász!
A kenyérbe szalonnát, hagymát, és kecskesajtot tettem. A szalonnát a barátnőm édesapja füstölte, a hagyma a biopiacról való, és a kecskesajt lóg csak ki a sorból, annak az eredet ismeretlen 🙂
Hozzávalók:
50 dkg bio fehérliszt
25 dkg kovász
2 dl langyos víz

1 kk sikér
A tésztát 20 percig dagasztottam géppel, majd egy tálban lefedve 4 órát kelesztettem szobahőmérsékleten. Fantasztikusan rugalmas tésztát kaptam.
Teljeskiörlésű liszttel megszórt deszkára borítottam, majd téglalap formájúra nyújtottam. A közepére szórtam a kecskesajtot, karikára vágott vöröshagymát, szalonnakockákat, és a kakukkfüvet. A tészta széleit két-két cm szélesen harántirányban bevagdostam, és a töltelék tetején kereszteztem a csíkokat, mintha fonnám a tésztát. Még 20 percet pihentettem, majd 200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem.

27 hozzászólás a(z) “Kakukkfüves kovászoskenyér” című bejegyzéshez

Szerintem akkor is érvényes, az én sütőm 35-300 fokig képes szabályozni a hőmérsékletet. Így a 10-es nálad pont 300 fok. Egyébként lehet kapni sütő, vagy kemence hőmérőt, egy-két ezer forint, ha sokat sütsz, szerintem érdemes egyet venned.

Hm. Nekem Forza blogjával csinálta régebben, gyanítom,ez a nyamvadt kis gépem egyszerűen nem bírta a sok fotót, és úgy döntött, inkább leáll. Baromi idegesítő volt, de aztán trükköztem rajta ezt-azt, azóta nem csinálja. (más baromságot talált magának, a pdf-be őrült bele, de azt a problémát is elhárítottam. bizony!:)

Lehet kapni itthon is citromfüvet, majd nézek vele valami eceptet.

Nem tudom miért fagy le a géped TB, ilyet még nem hallotam.

Dorka, sajnos kenyérsütőgépes receptem nincs, én mindig a sütőben sütök.

Me, mindjárt nézek ilyen táblázatot.

Kicsit off, de eszembe jutott, életemben először láttam egy hónapja Balin citromfüvet. Eszter, Te biztosan ismered, de nekem meglepő látvány volt, az ízéről nem is beszélve. Azzal egyébként nincs valami jó kis recepted?

Me:)
akkor egy cipőben járunk..
én is foglalkozom a kenyérsütés gondolatával. A vágy megvan, kenyérsütő megvan, egyszer már ki is nyitottam a tetejét..
Eszti, fényévekkel jársz előttem. Mit tanácsolsz egy első kenyérsütősös asszonynak? nincs valami elronthatatlan kenyérsütőgépi recepted?

Kedves Fűszeres,

először is gratulálok ehhez a műhöz, gyönyörű!

Kérdésem volna: foglalkozom a kenyérsütés gondolatával, lassanként eljutok oda, hogy már nem csak gondolat lesz. Nem tudom viszont, hogy a receptekben jelzett sütőhőmérsékletek mit jelentenek fokozatra lefordítva, magyarán hogy kell beállítanom a villanysütőt, hogy mondjuk 200 fokon süthessek. Lehet erről találni valami táblázatot?

A sikér csak a liszt minőségének javitásában játszik szerepet, akár el is hagyható.
Ha élesztőt szeretnél használni, úgy tudom, 50 dkg liszthez kell egy tasak szárított. A recptben említett víz mennyiség ebben az estben kevés lesz neked, elég puha, ragadós tésztát kaptam, olyan lágy kalácstészta állagút. próbáld meg fél decinként növelni a mennyiséget.

Vélemény, hozzászólás?