
Cukrozott ibolyának is hívják. Nem bonyolult dolog, de nekem három ibolyaszezonba telt, mire megtanultam tökéletesen elkészíteni.
Az első recept amit olvastam róla, az keményre vert tojásfehérjét ajánlott. Kipróbáltam, belemártottam a virágot, majd jött a porcukor, és nem meglepő módon csomós maradt rajta. Csúnya volt, elnehezítette a szirmokat.
Aztán következett a nagyon enyhén, szinte csak elkevert tojásfehérje. Ez a módszer már közel áll a tökéleteshez, de még mindig túl sok cukor maradt a szirmokon, amitől vastag lett, és túl fehér.
A mostani módszerrel csak egészen vékony réteg cukor ragad rá, gyönyörűen átlátszik az ibolya színe, és pillanatok alatt megszárad.
Szárával szedem az ibolyát, mert szükség lesz rá.
Villával kicsit fellazítom a tojás fehérjét, de igyekszem minél kevésbé habosítani.
A tojás fehérjébe mártom az ibolyát, majd a száránál fogva rögtön le is rázom róla a felesleget (szinte az összeeset). Azonnal porcukorba forgatom, és egy sütőpapírra teszem.
Szellős, napsütötte helyen, ebben az időben, amikor nincs túl meleg, három óra alatt megszárad.
Letépem a szárát, és egy napra még hagyom szellőzni, majd dobozolom.
Ha túl meleg lenne, akkor inkább érdemes árnyékban szárítani.
16 hozzászólás a(z) “Kandírozott ibolya” című bejegyzéshez
Most látom, h egy t-vel írtam a védettet.
Sajnos fogalmam sincs. A "közönséges" ibolya ehető, az biztos.
Eszter, vajon minden fajta ibolya ehető?
Veró
Megkérdeztem egy erdészt, nem védet!
Én is úgy tudom, hogy védett…mindenestre az ötlet nagyon jó, árvácskán már én is gondolkoztam : )
Nem találok arról infót a neten, hogy védett lenne.
A hóvirág az az, azt tudom.
nagyon jól néz ki! egy kérdés merült csak fel bennem, hátha tudjátok választ: én úgy tudtam, hogy az ibolya védett növény… tudja valaki, hogy tényleg így van-e?
Nem enném meg. Fogalmam nincs miért, a fotón szép is , de valahogy nem menne le.
üdv medvedr
Marcipános és csokis sütikhez isteni ehető dísz! És persze természetes színező is. 🙂
Én ma megcsináltam, éppen száradnak, nagyon cukik. 🙂
De a dobozolás engem is érdekelne. Szokásos jól záródó műanyag doboz jó neki?
debizony, hogy finom!
jövőre én is így, az idén leszállok már erről az ibolyatémárol, már mindent lilában látok, ki kell józanodnom.
aki most csinál, az a karácsonyi bonbonokhoz rakjon félre, gyönyörű lesz tőle, az ize pedig harmónikus a kakóval!
A tojás teljesen megszárad, az ibolyával együtt. Mi télen szoktuk megenni a végét. Persze finom: cukor íze van 😀
De ez inkább díyz, mint étel. Tortára, fagyira, cupcake-re való.
de mi az, hogy bedobozolod?
meddig áll el ez a dolog a nyers tojással?
tortadísz, vagy ilyesmi a funkciója?
finomnak nem tűnik, bár nem írsz róla. inkább kuriózum akkor?
erre a bejegyzésre várok évek óta:)
holnap szüret…
Szép és különleges!Az ibolya gyógynövény is,köhögéscsillapító(többek között) hatása van.Gillich István természetgyógyász tanárom mondta a múlkor, hogy ha arra visz a szükség, akkor az ibolya virágából jól lehet lakni…jól eszembe véstem,ha esetleg jövő tavasszal eltévednék valamelyik rengetegben.:-D
Mondjuk nem főétel az biztos, de ehető díszítés. Lehet belőle lila szirupot is főzni, illatos is meg minden, de én nem szeretem, és rengeteg ibolyából lesz egy pici.
Azt hittem, rosszul látok, vagy még mindig április elseje van… Eddig soha eszembe nem jutott megenni az ibolyát. 🙂