Kategóriák
Egyéb kategória

Kandírozott ibolya


Cukrozott ibolyának is hívják. Nem bonyolult dolog, de nekem három ibolyaszezonba telt, mire megtanultam tökéletesen elkészíteni.
Az első recept amit olvastam róla, az keményre vert tojásfehérjét ajánlott. Kipróbáltam, belemártottam a virágot, majd jött a porcukor, és nem meglepő módon csomós maradt rajta. Csúnya volt, elnehezítette a szirmokat.
Aztán következett a nagyon enyhén, szinte csak elkevert tojásfehérje. Ez a módszer már közel áll a tökéleteshez, de még mindig túl sok cukor maradt a szirmokon, amitől vastag lett, és túl fehér.
A mostani módszerrel csak egészen vékony réteg cukor ragad rá, gyönyörűen átlátszik az ibolya színe, és pillanatok alatt megszárad.

Szárával szedem az ibolyát, mert szükség lesz rá.
Villával kicsit fellazítom a tojás fehérjét, de igyekszem minél kevésbé habosítani.
A tojás fehérjébe mártom az ibolyát, majd a száránál fogva rögtön le is rázom róla a felesleget (szinte az összeeset). Azonnal porcukorba forgatom, és egy sütőpapírra teszem.
Szellős, napsütötte helyen, ebben az időben, amikor nincs túl meleg, három óra alatt megszárad.
Letépem a szárát, és egy napra még hagyom szellőzni, majd dobozolom.
Ha túl meleg lenne, akkor inkább érdemes árnyékban szárítani.

16 hozzászólás a(z) “Kandírozott ibolya” című bejegyzéshez

debizony, hogy finom!

jövőre én is így, az idén leszállok már erről az ibolyatémárol, már mindent lilában látok, ki kell józanodnom.

aki most csinál, az a karácsonyi bonbonokhoz rakjon félre, gyönyörű lesz tőle, az ize pedig harmónikus a kakóval!

Szép és különleges!Az ibolya gyógynövény is,köhögéscsillapító(többek között) hatása van.Gillich István természetgyógyász tanárom mondta a múlkor, hogy ha arra visz a szükség, akkor az ibolya virágából jól lehet lakni…jól eszembe véstem,ha esetleg jövő tavasszal eltévednék valamelyik rengetegben.:-D

Vélemény, hozzászólás?