Kategóriák
Egyéb kategória

Kedvenc zeller ételem

Imádom a zellert! Érdekes, de gyerekkoromban a szüleim csak zellerkrémlevest főztek belőle, és persze a húslevesbe is került.
Nem tudom hol találkoztam először a wokban pirított zellercsíkokkal, de olyan 10 éve történhetett, és azóta se vesztett nálam a csillogásából.
Kicsit csalóka, amikor felcsíkozom a zellert, ugyanis egy nagyobbacska fejből hatalmas mennyiségű csík lesz, de a wokban hamar összeesik, arról nem is beszélve, hogy mindenki szereti!
Az édeskés sült zellerhez nagyon illik mindenféle csípős dolog, és most nagyon klassz chiliket lehetett kapni a piacon. 15 centi hosszúak, közepesen csípősek, mennyei az ízük! Miután kikapartam a közepéből a magokat, és kivágtam a paprika erét, éppen csak annyira maradt csípős, amitől nagyon kellemes a szájnak. Még Dávid is evett belőle!
A chilis zeller nagyon finom egy szelet natúr hús mellé, de langyosan pirítósra halmozva is isteni!
Hozzávalók:
1 nagy fej zeller gumó (az enyém 75 dekás volt mielőtt megtisztítottam)
5 ek olívaolaj
6 szem 15 cm hosszú chili
2 nagy fej hagyma
2 ek méz
só, bors
koriander
római kömény
majoránna
A zellert megpucoltam, ujjnyi vastag szeletekre vágtam, és uborka gyalun legyalultam. A hagymát karikákra vágtam, a chilit kimagoztam, kivágtam az erét, majd fél centis darabokra szeleteltem. A koriandert és a köményt száraz wokban picit megpirítottam. Öntöttem rá egy kevés olívaolajat, majd rádobtam a zellert. Sóztam, borsoztam, rázogatva-dobálgatva megpirítottam. Félre tettem, újabb adag olajat löttyintettem a wokba, és rászórtam a hagymát a chilivel és a majoránnával együtt. Mikor már teljesen összeesett, rákanalaztam a mézet is. visszaöntöttem a zellert és átmelegítettem az egészet.

8 hozzászólás a(z) “Kedvenc zeller ételem” című bejegyzéshez

Judit, szerintem akkor a legjobb, ha mindkettőből egészet vásárolsz, és megpirítás után zúzod össze egy mozsárban. A többségnek ez jön be, de én mindig egyben hagyom a fűszereket, mert az ilyen kicsit keleties hangulatú ételeknél nagyon szeretem ha néha ráharapok, és erőteljesen előbukkan az íze. De ez ízlés kérdése!
Megfogtál, ez egy picike maradék, amit külön tettem el, amíg nem tudtam, hohgy Dávid megeszi-e az enyhén csípős zellert. A fótó miatt tettem a tetejére 🙂

Tünde, nem nagy gond, ha nincs wok, de ha egyszer megteheted, vegyél egyet! Az is igaz, hogy nekem 5 égős gáztűzhelyem van, amin a középső égő hatalmas lánggal ég, és igazán nagy láng nélkül nincs sok értelme a woknak, ugyanis pont az a lényege, hogy az oldala is nagyon-nagyon forró legyen, így egy pillanat alatt ropogós lesz a zöldség, nem megpuhul.
A rómaikömény ízben teljesen más a “rendes köménytől”. Budapesten rengteg helyen kapható. Ha nem pesti vagy, írd meg a címed az e-mail címemre, szívesen küldök neked, hogy ki tudd próbálni!

Napmátka, nem vagy egyedül, én se vagyok valami nagy zeller guru! Chili és Vaniliánál pont most van fent egy jó kis zellerpüré!

Én a zellerről olyan szegényesen gondolkodom, pedig tegnap Duendénél az a füstölt sajtos zellerkrémleves, ma meg Nálad ez a recept…itt az ideje meglátni e zöldségben rejlő nagyszerű lehetőségeket!

Kedves Eszter!

Imádjuk a zellert…de ugye nem túl nagy baj, ha nincs a háznál wok:)
Bár biztosan abban az igazi…
Nagy a különbség a hagyományos és a római kömény között? Le tudnád írni nekem?
Köszönöm, Tünde

Eszter, a koriander és a római kömény őrölt volt vagy egész? Ezt már akartam kérdezni egy korábbi receptnél is. (Nekem őrült rómaim van, de egész korianderem, és elég vad ráharapni, ha nem töröm meg mozsárban.)

És még egy kérdés, hadd legyek kekec :))
ha a végén visszadobtad rá a zellert, miért néz ki a képen úgy, mintha nem lenne összekeveredve? Alul a zeller, felül a chili, innen teljesen úgy fest. (Igazából csak az érdekel, összekeni-e a chilis-olajos cucc a zellert, vagy ilyen szép fehér marad, mint a képen.)

Vélemény, hozzászólás?