Kategóriák
Egyéb kategória

Kenyérke

Véletlenül alakult úgy, hogy pont augusztus 20-án nem volt itthon egy falat kenyér sem, és sütnöm kellett. Már elég régen nem használtam a kovászt, féltem is egy picit, hogy megdöglött. De szerencsére, ez a kovász mindent túl él, még több heti hibernálást is, úgyhogy működött. Kicsit megmelegítettem a mikróban, és már buborékosodott is.
Egyszer láttam egy videót egy bagel (baguette) készitéséről, de most sehogy sem találtam. Egy fiatal lány sütött szebbnél szebb igazínak tűnő bageleket. Ha esetleg valakinek van tippje, hogy melyik lehet az, szívesen veszem az ötleteket. Mivel egy receptről sem feltételeztem, hogy valódi könnyű bagelt eredményezne az elkészítése, ezért csak a hosszúkás formát tartottam meg, a tészta hagyományos kenyértészta volt.
Hozzávalók két hosszú kenyérkéhez:
50 dkg kenyérliszt
30 dkg kovász
1 kk sikér
3 dl víz

A hozzávalókat húsz percig kézzel dagasztottam, mert jól esett. Egyébként minden szívfájdalom nélkül használok robotgépet, de most jól kikapcsolt agyilag ez a tevékenység.
Elég lágy tésztát kaptam. Hosszú hengereket formáztam belőle, majd 4 óra alatt langyos helyen megkelesztettem. Amíg kelt, jót kirándultunk a Szabadság hegyen. Most nem kelesztettem kétszer, mint egyébként, hanem 300 C-ra felfűtött sütőbe forró sütőlapra tettem. Rögtön mérsékeltem a hőmérsékletet 200 C-ra, és 30 perc alatt szép pirosra sütöttem a kenyeret. Jó ropogós lett a héja 🙂

11 hozzászólás a(z) “Kenyérke” című bejegyzéshez

Nézd, ha nem tudsz mit kezdeni a sok finom maceszgombóccal, én szívesen elviszem. 🙂

Az én 3 éves Siemensem csak 260 fokot tud sajnos, amikor vettem, ez sajnos nem volt szempont, azóta persze már bánom. Pizzához, kenyérhez jó lenne több.

Egy IKEA-s Whirlpool sütőm van, már öt éves. Elektromos, és 35-300C fok között fokonként lehet állítani a hőmérsékletet. Szerintem ezt a legtöbb viszonylag újabb elektromos sütő tudja.
Úgy látom tényleg muszáj lezs maceszgombócot főzni, pedig el akartam kerülni. 😉

Egy másik kenyerem utáni kommentemet másolom ide, de fontosnak tartom még, hogy igazi kemence hőmérséklet legyen a sütőben, jót tud tenni, ha egy kicsit gőzős, mert belespriccelsz sütés előtt egy kevés vizet. Én mindig forró formába, vagy sütőlapra teszem a kenyeret, ez jött be. Na és persze egy jó sütő.
Kovász: Az első adagot gyorskovásznak csináltam, ezzel nem kell egy hetet vacakolni. 15 dkg liszt, 1,2 dl langyos víz, 2 kk méz, 1 dkg élesztő. Jól összekeverni, és egy magas befőttes üvegben 12 órát hagyni. Erősen cefre szaga lesz, jól felhabzik, megkel. Kétszer megkeverem, és hagyom újra felfutni. Utána lezárom a tetejét és mehet a hűtőbe. Ha használok belőle, akkor már csak hasraütésszerűen keverek bele újra lisztet és vizet. 1-2 óra alatt újra elszaporodnak benne a gombák, párszor keverem, mehet vissza a hűtőbe. Ezt hívják etetésnek. Ha nem használom, három hétig is eláll. Az ezzel készült kenyér tovább marad friss.
Sikért gyógynövény boltban lehet kapni, Szentján a másik neve. Magyarországon sajnos rossz minőségűek a lisztek, ezért kell a sikért pótolni. Minden kenyérbe teszek, a teljes kiörlésűbe többet.

Olyan könnyű, omlósnak néz ki! Hol lehet egyébként sikérhez jutni? Helyettesíthető (összevonva a kenyérliszttel) sikéres liszttel? És a kovászt liszt és megfuttatott élesztőből csináltad? Bocs, hogy így rád zúdultam, de az én kenyereim még messze vannak a tökéletestől, ezért próbálom másoktól ellesni,és változtatni ott, ahol lehet!

Vélemény, hozzászólás?