Kategóriák
Egyéb kategória

Klementin torta


Nigella Lawson receptje.
Először elrontottam, de nem hagytam magam, mert az illata annyira kecsegtető volt. Történt ugyanis, hogy kaptam egy mélt a barátnőmtől a recept hozzávalóival és egy megjegyzéssel, hogy fantasztikus, süssem meg, a mandarint meg kell főzni, utána pépesíteni.
Ok, elkészítettem ahogy gondoltam, de összeesett, vághatatlanul puha, ragacsos maradt a belseje. Én azt gondoltam, hogy a tojásokat szét kell választani, a fehérjét habbá verni, és mint egy piskótatésztát megsütni a süteményt. Hát, tévedtem. Kicsit csodálkoztam, hogy a megadott mennyiségből nem egy, hanem két torta lett, de ilyen apróságokon nem akadok fenn.
Ennek ellenére háromnapi állás után valahogy összeállt annyira a tészta, hogy most tökéletesen szeletelhető, de nem ez volt a célom. Közben utána néztem a dolognak és elkészítettem a valódi leírás alapján is. Érdemes volt, nagyon finom. És rájöttem, hogy én ezt a receptet ismerem, szefárd narancsos sütemény eredetileg, nem kell bele liszt, és már a blogon is szerepelt.
Hozzávalók:
4 kezeletlen klementin (mandarin)
6 tojás
20 dkg barnacukor
25 dkg őrölt mandula
1 kk fahéj
1 csipet só
1 tasak sütőpor

A mandarinokat annyi vízben amennyi ellepi puhára főztem. Ez elég hosszú idő, legalább 40 perc. Kihűtöttem, szétvágtam, és kiszedtem belőle a magokat, hogy ne legyen keserű. Késes robotgépbe tettem, és pépesítettem.
A mandulát megőröltem és elkevertem a cukorral, sütőporral, sóval és fahéjjal.
A tojás villával kicsit felvertem. (Itt rontottam el eredetileg) Elkevertem a mandarinpépet a tojással, majd beledolgoztam a mandulát is.
Sütőpapírral bélelttortaformába simítottam, és 190 fokra előmelegített sütőben sütöttem készre kb. 50 perc alatt. (Az utolsó húsz percben alufólivál takartam le a tetejét, nehogy megégjen.)

19 hozzászólás a(z) “Klementin torta” című bejegyzéshez

szombaton megcsinaltam a mandarinos valtozatot, nekem tetszett, a paromnak mar kevesbe: o mindig kremeket kenne mindenre :))igy ma egy vanilias kremmel leontve , mar o is szerette!
ugyes vagy, majdnem minden nap benezek, es kopirozlak am !
szeretettel udvozollek

Délután elkészült 2 narancsos változata. Csak 1 teáskanál sütőport haszbáltam, de tökéletes lett. Holnapra egy kis narancsos mascarponét terveztem bele-rákenni, de nem éri meg! Pohár tejjel vacsorázza a család. Köszönöm a receptet!

Piroska, megjött a könyv!!! 🙂
Nagyon szépen köszönömm, gyönyörű! Ma este ez lesz az estimese.

Brünhilde, a mandarint Bécsből érkezett. Citromot lehet a bioboltokban is kapni, sőt tavaly amikor még jártam Auchanba 🙂 ott is volt rendszeresen.
Nem tudom, hogy valóban kezeletlen-e. Muszáj bíznom eztekben a dolgokban, különben nenm ehetnénk lassan semmit 🙁

Szerintem sütőpor nélkül sem massziv mert azért a tojások teszik a dolgukat még ha nincsenek is különválasztva meg felverve. Tény hogy külsőre nem egy "nagy cucc", ezért meg szoktam kicsit kenegetni narancslekvárral a tetejét és piritott mandulaforgáccsal diszitem.
Szuper!

Szia Eszter,

elolvastam az eredeti receptet is, ott lattam a reszt a remoskarol. A remoska egy csehszlovak talalmany, felenk Felvideken majdnem minden csaladnak volt.

En a alberletben lakom, itt nincs sutom, ezert en is remoskat hasznalok. Eddig csak hust es rakott krumplit keszitettem benne, sutemenyt meg nem mertem.

Most jon a kerdes:
Hasznalsz tortasutot vagy csak beleontod a torta tesztajat a remoskaba? Ha hasznalsz tortasutot akkor elomelegited kicsit a remoszkat? Esetleg tudnal ajanlani mas olyan edesseg receptet is amit mar kiprobaltal benne?

Elore is koszonom,

Rozi

Eszter!
Én ezt a receptet hasztnáltam:
smittenkitchen.com/2009/01/clementine-cake/
Naranccsal is működik, sőt pészahra kihagytam belőle a sütőport és ugy is "megállt a lábán".
P.
ps: könyv befutott azóta, vagy elnyelte a posta?

Hmmm.. ínycsiklandóan hangzik! Kicsit téli, kicsit üde és frissítő… Holnap meg is csinálom! Most eléggé "narancsos" hangulatban vagyok! Vasárnap pedig narancsos almás pite lesz ;)Köszönöm az ötletet! Szép hétvégét kívánok!

Vélemény, hozzászólás?