Kategóriák
Egyéb kategória

Épülhet a szerencsi Hujber-erőmű :-(


Mint az Index is megírta, épülhet a szerencsi Hujber-erőmű.

Legalábbis elvileg. Sokan úgy gondoljuk, hogy nincs szükség egy szalmatüzelésű erőműre Tokaj-Hegyalján. A hír egyik kommentje szerint:

“A jogot mi alkotjuk, értünk van. Még Tokaj a világörökség része. Még. A tokaji bor Magyarország jelenleg első ( lehet csak második ) számú brandje. Egyszerűen nem szabad ilyen ostobaságot hagyni. Még a jogerős ítélet esetén sem. Van legfelsőbb bíróság, és van parlament. Legegyszerűbb lenne megegyezni a vállalkozóval, netán másutt adni neki lehetőséget erre a remek 50MW-os erőműre. Nyilván a háttérben már nagy pénzek lehetnek, hisz erőművek bezárása függ attól, elérik-e az előírt zöldenergia szintet. Ez a fajta zöld ökörség okozza ezt, hogy egy a teljes fogyasztás 5 ezrelékét adó erőmű ennyire felértékelődik.”

Csite Norbi létrehozott a Facebook-on egy csoportot, ahová lehet csatlakozni ha nem értesz egyet az erőmű megépítésével.

Együtt talán erősebbek, okosabbak, hatékonyabbak leszünk.

(A grafikát Berta Gábor készítette és szabadon használható a tiltakozáshoz.)

4 hozzászólás a(z) “Épülhet a szerencsi Hujber-erőmű :-(” című bejegyzéshez

Ez a maga elszomorító módján az alábbiakat jelenti számomra:
– ami neked, nekem, nekünk fontos, az a többség számára nem fontos,
– ebből következően ezek az értékek kisebbségben vannak,
– azaz demokratikus keretek között (akár politikai, akár piaci kereslet-kínálat alapon) nem védelmezhetőek.
Ha most valaki pacifista, demokratikus és jogállami keretekben hisz, gyakorlatilag ezeket az értékeket nem tudja megvédeni. Az ökoterrorista dilemmája.
Hiszünk vagy hihetünk-e abban, hogy a következő generációban már többen vallják a mi értékeinket és marad-e nekik annyi, hogy az értékek ne csak az aranykor emlékei, hanem valós létezők legyenek?
(Pragmatikusabban: van-e értelme demokratikus keretekben facebook-on próbálkozni, vagy inkább az egyedi igényérvényesítés útján az elitizmus útjára lépünk? Lenne-e jövő nemzedékek biztosa, ha népszavazás döntött volna róla? Vagy pragmatikusan csak az elitista, szűk közösségi igényérvényesítéssel teremthetőek meg ezek az intézmények? Bojkott nem lesz, de lesz-e telefon, hogy leszólnak: ezt a Hujber-féle dolgot nem kéne erőltetni… Ez utóbbiban is lenne valami elszomorító, számomra.)

Sajnos a civil összefogás teljesen hiányzik még Magyarországon, nem is tudok olyan összefogást említeni talán pont a Critical Mass a kivétel, ahol kultúrált keretek közt ezmberek ezrei, vagy tízezrei önkéntesen, politikamentesen megmozdíthatóak lennének 🙁
A hozzászólásoddal teljes mértékben egyetértek egyébként, de nincsenek illúzióim. Nézd meg a Dunakeszi mellett épült Auchant, ahol elvileg bojkott van, a védett lápra tervezett parkoló miatt, mégse lehet egy tűt se leejteni soha.

Pénz beszél, kutya ugat. A pénzt a fogyasztó teremti, és a politika bugyraiban pedig választó szavazata az érték.
Kérdés, hogy jelen helyzetben e kettő elég lesz-e. Van-e "critical mass"? Ha igen, akkor lesz belőle egy választási ígéret, főleg, hogy Hujber a másik kutyája-kölke. Ha nincs, akkor visszhangtalan.
A másik, még szebb, ha aki innen energiát vesz, azzal nem kötsz szerződés. Ma már részben liberalizált a piac még a közműveknél is: de miért ne lehetne egy fogyasztói bojkott? Hujber-free? Aki innen vesz energiát, vállalat, közszolgáltató, annak a termékeit bojkotáljuk. De van-e, itt is, kritikus tömeg, aki ezt vállalja?
Van-e, aki etikai okok miatt itt nem vállal munkát? Aki ide nem szállít be, aki ezeknek nem dolgozik?

Hát igen, szomorú, hogy idáig jutottunk és a pénz nem néz se Istent se embert.
És érdekes, hogy máshol, nem környezetvédelmi területen nem engedélyeznek széntüzelésű erőművet, de egy ilyen helyen igen, még ha szalma is…

Vélemény, hozzászólás?