Kategóriák
Egyéb kategória

A legjobb hamburgerszósz

És persze hamburgerzsömle és hús. -10 fokban. Legalábbis hajnalban annyi volt 🙂
Pénteken már éreztem, hogy ennek Bükk lesz a vége, muszáj elhúzni a városból. Egy gyors telefon, lelkes barátok, hajnali kelés, forralt bor, havon szikrázó napsütés.
Mi mindig grillezünk, legyen fagy vagy hőség, de most egy pár hét kimaradt. A hetekig tartó eső miatt a talaj felpuhult az erdőkben is, hatalmas sár volt mindenütt, ilyenkor még nekem sincs kedvem a kinti sütögetéshez, főleg ha mázsás sárdarabok ragadnak a cipőmre. Ahhoz, hogy a zsömle is friss legyen, este bedagasztottam a tésztát, és betettem a hűtőbe. Persze a hajnalban kelést így se úsztam meg, de nem mindegy, hogy háromkor vagy ötkor csörög a vekker.
Hozzávalók a zsömléhez:
30 dkg simaliszt
30 dkg rétesliszt
1 csomag instatnt élesztő (7g)
3 dl tej
3 ek puha vaj
1 tojás
2 ek cukor
1 kk só
+ tojás a tetejére
Minden hozzávalót a gépbe tettem, majd alaposan kidolgoztam. Gyorsan letakartam egy nylonzacskóval és reggelig a hűtőben pihentettem.
Reggelig szépen megkelt. Nyolc zsemlét formáztam belőle, és langyos helyen hagytam őket a duplájukra kelni. Közben előmelegítettem a sütőt 190 fokra, és 25 perc alatt szép pirosra sütöttem a zsömléket.

A hússal nincs sok munka, össze kell keverni és kész.
Hozzávalók:
1,5 kg puha hátszín
30 dkg vesefaggyú (ahol vágnak marhát, ott kapható, és állítólag Józsinál is a csarnokban)
só, bors
2 gerezd zúzott fokhagyma
(ha van én mindig teszek bele egy kevés vad kakukkfüvet is, de elfogyott 🙁
Még indulás előtt, hogy ne az erdő közepén fagyjon a kezemre a zsír, megformáztam a húspogácsákat, alufólia közé csomagolva vittem magammal.

Persze a két gyerek botrányos mennyiségű házi ketchup-al tolta a hamburgereket, mi pedig egy remuládmártásra erősen hajazó, de annál szerintem finomabb, legalábbis más mártással ettük. Imádtuk.
Hozzávalók:
2 tojás sárgája
1 ek magos dijoni mustár
1 ek fehérborecet
1 dl extraszűz olívaolaj
1,5 dl kukoricaolaj (napraforgó olaj is megteszi)
4 ecetes uborka
0,5 citrom reszelt héja
3 ek kapribogyó
1 ek konzerv zöldbors
1 ek fagyasztott kapor vagy 1,5 kk szárított
1 ek cukor
1 kk tengeri só
A zöldborsot, uborkát és kapribogyót késes robotgéppel nagyon apróra vágtam.
A tojások sárgájában elkevertem a sót, ecetet és mustárt, majd az első deci olajat cseppenként kevertem hozzá habverővel. Fontos a fokozatosság, mert különben kicsapódik az olaj. Amikor már egy decit felvett, onnan már lehet kicsit bátrabban önteni. Kemény majonézt kaptam. Fűszereztem, és belekevertem a kapris borsos uborkát. A végén sóztam még egy picit, mert sótlannak tűnt.
Miközben a húst sütöttük, kicsit meggrilleztük a zsömlét is, jó érzés volt a forró zsömlét fogni a hógolyózásban elfagyott ujjaknak.
Hasznát vettük a labdának, szánkónak, a teának és forralt bornak, hazafelé pedig a száraz ruhának. Persze örültünk, hogy van fűtés a kocsiban.
Gyönyörű a Bükk télen is és csak másfél óra Budapesttől!

17 hozzászólás a(z) “A legjobb hamburgerszósz” című bejegyzéshez

A Miért nem bicikli? Miért nem vasút? Mert kényelmetlen, hosszú ideig, meg a gyerek, meg fáradt vagyok, meg nem éri meg… kérdésre őszintén tudok válaszolni:
bringa: 240 km oda az út, ez nem reális, de én a városban se bringázok, rettegek az autósoktól, de gyalogosként félek a sok eszement bringástól is, hogy a zebrán elütik a gyereket, vagy a járdán a rozoga nénikét.
Vasút: múltkor hivatalos ügyeim voltak Erdőbényén egyedül, vonattal mentem:
Az egész kocsiban (nem a fülkében) ketten ültünk az út 70%-án. Semmivel nem lett tőle kisebb az ökológiai lábnyomom, sőt… Hazafelé másfél órát késett, (a három órás úton kívül) mert ellopták a sorompóból a vezetéket.
Igen, ettől sokkal kényelmesebb vagyok.

Szia Eszter!
Gratula a blogodhoz, nagyon tetszik!
A zsemlével kapcsolatosan azt szeretném kérdezni, hogy átgyúrod még egyszer, miután kiveszed a hűtőből, vagy rögtön megformázod a zsemléket, és hagyod kelni?
Köszi!
Cien

Nem vagyok vak-zöld. Mérges, sötétszínű gonosz, aki barlangba zavarna vissza, és még a böfögést tiltaná, mert üvegházhatás.
De vajon mekkora az ökológiai lábnyomod? Rossz azzal szembesülni, hogy – ha lassabban is – de te is irtod a környezeted. Nem a körforgás része vagy, hanem azt amortizálod. Még ha békés módon is, még ha nem is annyira mint a szomszéd. A magam dilemmái ezek, amelyet megosztok veled, ha már közösnek tűnnek értékeink, és egy picit, de nem nagyon eltérnek szokásaink.
Miért nem bicikli? Miért nem vasút? Mert kényelmetlen, hosszú ideig, meg a gyerek, meg fáradt vagyok, meg nem éri meg… Még egyszer: magamnak feltett kérdések ezek, de talán valósak. Szelektíven gyűjtött szemét, öko-termék, harc a rackáért, és heti 1000 kilométer az autóban. Vajon mennyire pozitív ez a mérleg? Bocs, elkanyarodtam, hajrá hamburger, tábortűz, Bükk és csillagok.

Kedves névtelen,
sok mindenben igazad van, de sok dologgal nem értek egyet.
Szerinted az lenne a megoldás, hogy a városi ember nem megy vidékre, mert autóval jár? Ezt az elképzelést komolyan nem értem. Azt határozottan tudom, hogy egy borsodi falunak iganis jót tenne ha az emberek engednének a csábításnak, és autóba ülnének és mondjuk egy hosszú hétvégét töltenének ott, kirándulva, helyi éttermekben ebédelve, és helyi szállásokon megszállva. Természetesen kultúrált körülmények között,nem szemetelve, és autóval sétálva, de normálisan ez igen is helyénvaló viselkedés. Akkor ugyanis a vidékieknek is lenne munkájuk, nem kéne felköltözniük a nagyvárosba, stb. Sajnos kevesen töltenek hosszú hétvégéket vidéken, sokan vagy nem tehetik meg, vagy inkább elrepülnek egy külföldi városba.
Mindig is sütöttek szalonnát az erdőben, ez nem új találmány.
Nem tudom mit írjak, ilyen vélemyénnyel még soha nem találkoztam. Persze lehet szídni a szemetelőket, meg a motorral és quaddal az erdőben brummogókat, de azért remélem érzed, hogy itt másról van szó…

Kedves Eszter! Nem is kell kirakni, inkább személyes(kedő) megjegyzés. Tiltakozol, jogosan, a Hujber erőmű ellen. Ezzel szemben azt látom, és itt is megjelenik, hogy tonnaszám égeted a benzint. Ide megyek, oda megyek, csak másfél óra… Én erdő mellett lakom. Minden erdőt a magaménak érzek, és fáj, amikor a "városi" megjelenik, leparkol, belegázol, belepüffög az erdőbe. Parkolót akar, utakat, mindent eláraszt. Én tényleg csak azt kérdezem, neked ez nem fáj? (Légy szíves értsd, amennyire lehet, a legtöbb jóindulattal a kérdésem. Én is autóba szállok, bár igyekszem minden mást használni, és akkor bennem a lelkiismeret furdalás dohog. És benned? Vajon Erdőbényét, Tokajt, a Bükköt tönkre vágná-e, ha engednénk a csábításnak, és ezrek indulnának autóval oda? Ha majálishoz hasonlóan grillezők százai lepnék el az erdőket?)
Nem szóltam volna hozzá, ha kötekedni akarnék, és nem bíznék abban, hogy érted a kérdésem. Tisztellek a blogodért, csak ezért kérdeztem.

Jaj de nagyon jól hangzik ez a hamburger szósz. Szerintem nem is remulád mártásra hasonlíth hanem kicsit a big mac szószra. De gondlolm abban van ketchup, és a kaprot az uborkához adhják.
Nagyon beindult a nyálelválasztásom, pedig ebéd után vagyok. Ki is próbálom majd, gondolom húshoz is jó lesz!

Vélemény, hozzászólás?