
Ha csak ez az egy recept lenne a Le Cordon Bleu sorozat Édes csemegék című könyvében, már akkor megérné az árát, de egy csomó hasonlóan jó ötlet van benne!
Szóval a felfújt pille könnyű, kellemesen savanykás, mégis a citromhéjtól erőteljesen citrom ízű, szinte elolvad az ember szájában. És az illata!
Ritkán kíván a férjem valami desszertet, de most mégis. talán azért, mert tegnap este kaptunk az anyósomtól egy adag tatárt, és azt evett reggelire. És ha már ilyen királyhoz méltóan indul a reggelre, akkor valami desszert is kell neki. Remélem vacsorára egy üveg száraz pezsgővel tér haza 🙂
Hozzávalók:
vaj a forma kikenéséhez
6 dkg vaj
8 dkg cukor (az eredeti recept 10-et ír)
1/2 rúd vanília kikapart közepe (nincs az eredeti receptben)
1 citrom reszelt héja
2 tojás szétválasztva
3 ek citromlé
2,5 dl tej
1 csipet só
A vajat habosra kevertem a cukorral és citrom héjával.
Hozzá adtam a tojások sárgáját, és azt is alaposan elkevertem.
Beleszitáltam a lisztet, majd a citrom levét.
Meglangyosítottam a tejet, és a masszához kevertem.
Felvertem a tojások fehérjét a csipet sóval, de nem kőkeményre, hanem egy kicsit lágyabbra hagytam.
Először csak egy kanál habot kevertem a masszához, majd óvatosan a többit is.
A masszát a kivajazott formába öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöttem úgy, hogy egy tepsibe állítottam a formát, amibe annyi vizet öntöttem, amennyi félig ellepi. Ennyi idő alatt a teteje kap egy piskóta szerű kérget, és az alja fentasztikus sűrű krémmé változik.
Hagytam kihűlni, és megszórtam porcukorral. Lehet enni melegen is, de szerintem jót tesz neki a hűtés.
28 hozzászólás a(z) “Könnyű citromfelfújt” című bejegyzéshez
Passz. Le Cordon Bleu recept, nekem mindig működik.
Kedves Drusza,
Nem rossz a recept, de nekem nem volt elég citromos és sütés után gyönyörüen összeesett… És nem csak én jártam igy sajnos.
Relisisi….kedves Eszter meg ragadom az alkalmat meg koszoni a sok ertekes receptet.Elarulom neked….elvittem egy parat es keszitettem.
Kedves Eszter!
A minap írta nekem egy ismerősöm, hogy örül, hogy megtalálta a blogod linkjét az én oldalamon, mert az egyik legnagyszerűbb nászajándékuk a te szakácskönyved volt (márciusban) és most a blog bejegyzéseidet is olvashatja 🙂 (ahogy azt én is teszem)
A citromos finomsággal kapcsolatban azt kérdezném, hogy 6 kicsi szuflé formába is belefér ez az adag, vagy módosítanom kell rajta esetleg? Valószínű ezt készítem az öcsém ballagására desszertnek 🙂
Reni
köszi szépen!
Muszáj vmi süteményt prezentálnom pészachkor, kicsilánynak pont akkor kellett megszületnie. És azt már a kétévesek is tudják, hogy a születésnaposnak “tütü” jár 🙂
Zsófi, simán működik margarinnal!
Holnap este el kell kezdenem pészahra sütni, megnézem sikrül-e valami krumpliliszttel a vacak lapos lepényen kívül! 🙂
És:
http://fuszereslelek.blogspot.com/2007/07/narancstorta-liszt-nlkl.html
Ez nagyon nagyon finom, és tömény 🙂
Liszt nélkül!
Eszter, szted érdemes ezt megpróbálni margarinnal? Most már óvatosabb duhaj lettem 🙂 Sávuotra egyszerűen tökéletes lenne!
Meg még arra volnék kíváncsi, hogy tudsz-e olyan sütireceptet, ami pészachra jó, de nincs benne maceszliszt se. Krumpliliszttel, vagy darált dióval pl.
Kedves Eszter!
Vendégségbe voltunk hivatalosak és “ajándékba” elkészítettem a felfújtat. Sikeresen túlélte az utat (tömegközlekedés) aztán olyan hamar eltűnt, hogy csak na! 🙂
Nagyon finom volt!
Köszönöm a receptet!
Lisztes Eszter 😉
(az első kérdező)
Édesem, ez nem az a szuflé fajta felfújt, nem esik össze, az alaj különben is pudingszerű.
Lois, komolyan!!
Kriszta, örülök! 🙂
Isteni! 2 napig csak nézegettem, de ma vettem hozzá formát. Életem első tepsiben-víz-benne-a-forma típusú édessége. Pont olyan lett, mint amilyennek leírod és ahogy elképzeltem. Csak a fele tud kihűlni 🙂
Most komolyan???:) Rajtam ne álljon, vmikor hozzuk már össze…!!!!:)))Különben is hiányoztok!
amúgy is terveztem, de most aztán még nagyobb kedvet kaptam hozzá, hogy megcsináljam a néhány napja talált narancsos-citromos souffle receptem (vagy inkább ezt?)! ezek szerint nem igaz, hogy menthetetlenül összeesik, ha nem azonnal sütés után tálalom?
Anna, válaszoltam, köszönöm!
Juci, egészen pontosan ez az edény az IKEA-ban kapható, 16 cm széles, és 7 cm magas.
Ha valami szélesebb edényben sütöd, akkor is szuper szerintem, csak gondolom nem az 1/4 része lesz a kéreg, hanem mondjuk a fele.
Nem akarok kukacoskodni, de mekkora az a forma? Mert nincs, és vennék direkt ezért, nagyon megkívántam… 🙂
Szia Eszter,
megkaptad a levelem vagy megint a spamek között landolt? Nem sürgetés, aggodalmaskodás… 🙂
üdv:
Anna
Szerintem limemal is működik! 🙂
Egy nagy formába tettem, ami a képen van.
Lois, rajtad áll! 🙂
Celeszterem, mikor is eszünk ilyet együtt?:))))
Kérdezném, hogy ezt egy tartalmas leves után is fel lehet adni?
Több formába, vagy 1 nagyba tetted?
szerinted lime-mal is működik?
moes.limefuggo.hu 🙂
Nagyon csábító! :))
Nálam már sül is 😀
tettem bele egy gondolatnyi Limonchellot is, csak mert van itthon.
Megvettem! 🙂
(Egy citrommániás :)) )
Variációk egy témára 🙂 http://lilahangya.blogspot.com/2009/03/citrompuding-sutobol.html
Hű, ezt meg kell csinálnom!!!!!!!
A férjem is értékelni fogja!
Köszi Eszter!
Amúgy régóta olvaslak, de csak most írok Neked először!:)
Nem te vagy kezdő, én vagyok figyelmetlen!
2 ek liszt kell bele csupán!
Kedves Eszter! Nagyon tetszik a recept (imádom a citromos dolgokat). Érdekelne, hogy mennyi lisztet teszel bele. Kezdő “szakácsnő” vagyok, így nem tudom. 🙂
Köszönöm! Szép napot!
Egy ugyancsak Eszter
Gondolom naranccsal vagy önmagában, vanília felfújtként is működik…