Kategóriák
Egyéb kategória

Könnyű citromfelfújt

Hú, hogy ez mennyire finom!
Ha csak ez az egy recept lenne a Le Cordon Bleu sorozat Édes csemegék című könyvében, már akkor megérné az árát, de egy csomó hasonlóan jó ötlet van benne!
Szóval a felfújt pille könnyű, kellemesen savanykás, mégis a citromhéjtól erőteljesen citrom ízű, szinte elolvad az ember szájában. És az illata!
Ritkán kíván a férjem valami desszertet, de most mégis. talán azért, mert tegnap este kaptunk az anyósomtól egy adag tatárt, és azt evett reggelire. És ha már ilyen királyhoz méltóan indul a reggelre, akkor valami desszert is kell neki. Remélem vacsorára egy üveg száraz pezsgővel tér haza 🙂
Hozzávalók:
vaj a forma kikenéséhez
6 dkg vaj
2 ek liszt
8 dkg cukor (az eredeti recept 10-et ír)
1/2 rúd vanília kikapart közepe (nincs az eredeti receptben)
1 citrom reszelt héja
2 tojás szétválasztva
3 ek citromlé
2,5 dl tej
1 csipet só

A vajat habosra kevertem a cukorral és citrom héjával.
Hozzá adtam a tojások sárgáját, és azt is alaposan elkevertem.
Beleszitáltam a lisztet, majd a citrom levét.
Meglangyosítottam a tejet, és a masszához kevertem.
Felvertem a tojások fehérjét a csipet sóval, de nem kőkeményre, hanem egy kicsit lágyabbra hagytam.
Először csak egy kanál habot kevertem a masszához, majd óvatosan a többit is.
A masszát a kivajazott formába öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütöttem úgy, hogy egy tepsibe állítottam a formát, amibe annyi vizet öntöttem, amennyi félig ellepi. Ennyi idő alatt a teteje kap egy piskóta szerű kérget, és az alja fentasztikus sűrű krémmé változik.
Hagytam kihűlni, és megszórtam porcukorral. Lehet enni melegen is, de szerintem jót tesz neki a hűtés.

28 hozzászólás a(z) “Könnyű citromfelfújt” című bejegyzéshez

Kedves Eszter!

A minap írta nekem egy ismerősöm, hogy örül, hogy megtalálta a blogod linkjét az én oldalamon, mert az egyik legnagyszerűbb nászajándékuk a te szakácskönyved volt (márciusban) és most a blog bejegyzéseidet is olvashatja 🙂 (ahogy azt én is teszem)

A citromos finomsággal kapcsolatban azt kérdezném, hogy 6 kicsi szuflé formába is belefér ez az adag, vagy módosítanom kell rajta esetleg? Valószínű ezt készítem az öcsém ballagására desszertnek 🙂

Reni

Eszter, szted érdemes ezt megpróbálni margarinnal? Most már óvatosabb duhaj lettem 🙂 Sávuotra egyszerűen tökéletes lenne!
Meg még arra volnék kíváncsi, hogy tudsz-e olyan sütireceptet, ami pészachra jó, de nincs benne maceszliszt se. Krumpliliszttel, vagy darált dióval pl.

Kedves Eszter!

Vendégségbe voltunk hivatalosak és “ajándékba” elkészítettem a felfújtat. Sikeresen túlélte az utat (tömegközlekedés) aztán olyan hamar eltűnt, hogy csak na! 🙂
Nagyon finom volt!
Köszönöm a receptet!

Lisztes Eszter 😉
(az első kérdező)

Isteni! 2 napig csak nézegettem, de ma vettem hozzá formát. Életem első tepsiben-víz-benne-a-forma típusú édessége. Pont olyan lett, mint amilyennek leírod és ahogy elképzeltem. Csak a fele tud kihűlni 🙂

amúgy is terveztem, de most aztán még nagyobb kedvet kaptam hozzá, hogy megcsináljam a néhány napja talált narancsos-citromos souffle receptem (vagy inkább ezt?)! ezek szerint nem igaz, hogy menthetetlenül összeesik, ha nem azonnal sütés után tálalom?

Kedves Eszter! Nagyon tetszik a recept (imádom a citromos dolgokat). Érdekelne, hogy mennyi lisztet teszel bele. Kezdő “szakácsnő” vagyok, így nem tudom. 🙂
Köszönöm! Szép napot!
Egy ugyancsak Eszter

Vélemény, hozzászólás?