Nyafogjak az időjárás miatt? Ok, nem teszem, de annyit azért megjegyzek, hogy bíztam benne, hogy kacsacombot legközelebb ősszel jut eszembe sütni. Ehhez képest…
Aki nyáron szorgalmasan gyűjtögeti a zölfűszereket, az ilyenkor nagyon hálás magának. Én is kinyitottam a kis fém dobozkámat, és megcsapott az a csodálatos nyári illat, amit a legnagyobb hőségben érezni csak, amikor a kakukkfű illatát messzire érezni. Vagy több kakukkfüvet szedtem nyáron, mint máskor szoktam, vagy kevesebbet használtam télen, de van még belőle bőven. Így aztán nem sajnáltam a kacsacombtól. Fantasztikus illata lett, össze is futott a nyál a számban, amikor kinyitottuk a lakásajtót, és megéreztem. Nyolcvan fokon “sütöttem” négy órát, közben vettünk egy tavaszi cipőt a gyereknek, egy farmert az apjának, és kiborítottam az egész családot, mert fogalmam se volt én milyen cipőt szeretnék, aztán ami nekem tetszett, az a férjemnek nem, sőt tízes skálán két pontot adott rá, így kénytelen voltam lemondani róla, mégiscsak az ő véleménye a legfontosabb. Mikor hazaértünk, levettem róla az alufóliát, grillre tekertem a sütőt, és negyed óra alatt szépen lepirítottam. Állítólag senki nem volt éhes, ahhoz képest pillanatok alatt eltűnt, igaz, csak zöldsaláta volt mellé a köret, semmi krumpli, vagy ilyesmi.
Két comb, mert én vacsorázni mentem a barátnőmmel, így csak belekóstoltam, de nem mondhatja senki, hogy rosszul tartom a fiúkat!
Hozzávaló fejenként:
1 kacsacomb (fiatal kacsa, kicsi combja)
1 narancs
2 alma
1 nagyobb fej hagyma
1 ek mazsola
sok vad kakukkfű (esetleg kerti)
só, bors
0,5 dl édes szamorodni vagy 0,5 dl száraz fehérbor+1 kk méz
1 babérlevél
A combokat bedörzsöltem sóval, borssal. A narancsról krumplihámozóval levágtam 2 vékony szelet héjat, majd késsel megpucoltam a narancsot, hogy ne maradjon rajta fehér rész, és vastagon felszeleteltem. Az almákat negyedeltem, a hagymát is, a fokhagymát felszeleteltem. Mindent a tepsibe tettem, tetején a combbal. Kakukkfű jutott mindenhová, alá is, fölé is, majd alá öntöttem a bort. Nyolcvan fokon, lassan sütöttem négy órát alufóliával lefedve, majd grill alatt még tizenöt percet, hogy szép piros legyen.
2 hozzászólás a(z) “Lassan sült kakukkfüves kacsacomb” című bejegyzéshez
Ma ezt csináltam vacsorára. Isteni volt!!! Köszi a receptet! 😀
Az a 80 fok egy kicsit kevésnek tűnik. 5 óra sütés után is nyers volt a comb. Kicsit feljebb tekertem. Úgy jó lett+1 óra.