
Hozzávalók:
50 dkg lencse
1 nagy fej hagyma
3 babérlevél
1 ek liszt
2 ek zsír vagy olaj
2 ek mustár
2 ek méz
1 szál csípős füstölt kolbász
3 gerezd fokhagyma
ecet ízlés szerint
A hagymát nagyon apró kockákra vágom, és az átválogatott, megmosott lencsével felteszem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Beleszórom a babérlevelet és megsózom. Miközben fő, a levét mindig pótolom. Mikor megfőtt, kiveszek egy merőkanálnyit, és leturmixolom, majd visszaöntöm a lencsére. Persze nagyanyám ezt a lépést kihagyta, de én nem szeretem ha olyan vastagon van berántva valami. A zsírból, lisztből és fokhagymából rántást készítek, és berántom vele a főzeléket. Ha kell utána sózom, és borsozom. Belekeverem a mustárt, mézet és beleszórom a felkarikázott kolbászt is. Pár percig még főzöm, tálalás előtt keverek bele egy kevés ecetet. Szoktunk a tetejére karikára vágott, majd szalonnazsírban karamellizált hagymát is tenni.
5 hozzászólás a(z) “Lencsefőzelék nagyanyám módra” című bejegyzéshez
Nem nagyon csípem a lencsefőzeléket, de mikor megláttam a fotót és elolvastam a receptet, akkorát nyeltem, hogy szerintem a szomszéd szobában is lehetett hallani. Nálunk is szokás lencsefőzeléket meg levest főzni, újévre is meg karácsonyra is, szlávoknál ez tipikus, mint a kapustnica. 🙂
Kedves Eszter!
Boldog új évet kívánok Neked és szeretteidnek!
Nagyon szeretem olvasni a blogodat, felüdülés a mindennapokban.
Andi
Kedves Eszter!
Köszönjük az egész évi receptjeidet, a sok-sok finimságot.
Neked és minden szerettednek békés, boldog új esztendőt kíván:
Zsuzsánna és a vének
Mi friss rozmaringgal fűszerezzük a lencsefőzit. Jamie-nek egy lencsereceptjében olvastuk eredetileg, ráhúztuk a főzire is- nagyon bejött.
Üdv:
medvedr
Köszönöm a receptet, a világ legjobb lencsefőzelkét főztem!
BUÉK!!!!!!!!!
BUÉK!!!!!!!!!