Kategóriák
Egyéb kategória

Lencsefőzelék nagyanyám módra

Erdőbényei nagyanyám készítette így a lencsefőzeléket minden újévre. Nem hiszem, hogy egy tipikus Tokaj-hegyaljai recept lenne, inkább hallhatta valahol, de nagyon szeretjük azóta is. Nálunk is készül lencse minden évben, egy hagyományos, és egy modernebb változat, a narancslekváros lencsesaláta. Ezzel a két recepttel kívánok boldog új esztendőt minden kedves olvasómnak!
Hozzávalók:
50 dkg lencse
1 nagy fej hagyma
3 babérlevél
1 ek liszt
2 ek zsír vagy olaj
2 ek mustár
2 ek méz
1 szál csípős füstölt kolbász
3 gerezd fokhagyma
ecet ízlés szerint
A hagymát nagyon apró kockákra vágom, és az átválogatott, megmosott lencsével felteszem főni annyi vízben, amennyi ellepi. Beleszórom a babérlevelet és megsózom. Miközben fő, a levét mindig pótolom. Mikor megfőtt, kiveszek egy merőkanálnyit, és leturmixolom, majd visszaöntöm a lencsére. Persze nagyanyám ezt a lépést kihagyta, de én nem szeretem ha olyan vastagon van berántva valami. A zsírból, lisztből és fokhagymából rántást készítek, és berántom vele a főzeléket. Ha kell utána sózom, és borsozom. Belekeverem a mustárt, mézet és beleszórom a felkarikázott kolbászt is. Pár percig még főzöm, tálalás előtt keverek bele egy kevés ecetet. Szoktunk a tetejére karikára vágott, majd szalonnazsírban karamellizált hagymát is tenni.

5 hozzászólás a(z) “Lencsefőzelék nagyanyám módra” című bejegyzéshez

Nem nagyon csípem a lencsefőzeléket, de mikor megláttam a fotót és elolvastam a receptet, akkorát nyeltem, hogy szerintem a szomszéd szobában is lehetett hallani. Nálunk is szokás lencsefőzeléket meg levest főzni, újévre is meg karácsonyra is, szlávoknál ez tipikus, mint a kapustnica. 🙂

Vélemény, hozzászólás?