
Hozzávalók:
½ doboz macesz durvára darálva (50 dkg)
5 dkg mazsola
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg aszalt meggy
5 dkg aszalt füge (az aszalt gyümölcsöket is érdemes megdarálni)
1 bögre darált mák vagy dió
1 tábla reszelt étcsokoládé
½ bögre sárgabarack lekvár
½ bögre méz
1 kk őrölt kardamom
1 kk őrölt szerecsendió
3 kk fahéj
1 narancs reszelt héja vagy kandírozott narancshéj
(rum, ha szeretjük)
Annyi tej (ha nem húsos a vacsora) amennyivel formázható állagú lesz a massza. Ha a vacsora húsos (általában az), akkor narancslé.
Gyúrjuk össze a masszát, és várjunk egy keveset, hogy a macesz megpuhuljon. Formázzunk belőle gombócokat. A tetejét szórjuk meg kevés reszelt szerecsendióval, kakaóval, vagy mártsuk olvasztott csokoládéba.
Nagyon tömény, nagyon finom. Kóser Pészahot kívánok!

12 hozzászólás a(z) “Maceszgolyó” című bejegyzéshez
Jaj, köszönöm a választ, én kb. a felére tippeltem volna!! Judit
A csomag 1 kg-os volt, úgyhogy 50 dkg maceszra szól recept.
Esetleg meg tudnád mondani, hogy a doboz fele hány dkg? Én még csak zacskós kiszerelést láttam. Köszi
A macesz a kovásztalan kenyér, vagyis a pászka (mácá, macesz, laska) volt a szegények és a rabszolgák kenyere. Nevezik nyomorúság kenyerének (lehem óni) is, hiszen a rabszolgasorban tengődő zsidóság ezt fogyasztotta napi eledelül. Az egyiptomi fogságból menekülő zsidóknak sem volt ideje és módja megkeleszteni a tésztát.
Itt egy kép:
http://www.anonymous.org.il/pic/matza.jpg
Mi az a macesz?
Kedves Eszter,
Most olvasom a helyi lapban (www.limpartial.ch), hogy a Camille Bloch-féle csokoladégyar évente nekiall koser csokoladét gyartani (most fejezték be a gyartast). A csokoladé tejmentes, londoni rabbi ellenörzése alatt.
Ha valakit érdekel, probaljon utananézni, hatha Pesten is kaphato…az eredeti valtozat (sajnos:)) nagyon finom, gondolom ez is.
Szép, békés Pészahot Nektek:)
Malvina 😀
Mi is nagyon örültünk!
Eszter, Gábor, Dávid,
Rém örülök, hogy találkozhattam veletek. Csak azt bánom, hogy Esztertől nem kértem autógrammot, mert a zsigereimben érzem, hogy még nagyobb híresség válik majd belőle. Ha még lehetséges! ::)))
Forza, legalább 20 maradt Meirnél, este ugorj fel hozzá!
🙂
Horasz, a macesz íztelen. Azt csinálsz belőle amit akarsz.
miert voltam en eddig meggyozodve arrol, hogy ez egy sos valami? jo jo eddig csak hallottam rola, de valamiert definitly ugy tunt ez egy sos etel. mindig tanul az ember…:D
Olyan lúzer vagyok, hogy nem hoztam tegnap el belőle, most ölni tudnék érte!!:))
guszta 🙂
én még mindig a nagyonegyszerű csokis receptedet szeretném megcsinálni, de, amikor belefognék, mindig közbejön valami. pedig már vettem habverőt is, felismerve, hogy villával nem lesz türelmem keményt tojáshabot kreálni.
mosogatógépajtómentes kellemes hétvégét kívánok! 😀