Kategóriák
Egyéb kategória

Mákos bobájka aszalt szilvás aszúfagylalttal

Hívhatjuk mákos gubának is, de Erdőbényén bobajka, vagy bobájka.
Inkább téli étel, sőt a bobájka karácsonyi böjtös étel volt eredetileg. Szerintem viszont nagyon jól nyáriasítható: a bobájkára picit több tejet kell önteni, mint hagyományosan. Tálalás előtt alaposan behűtve nagyon kellemes krémesre ázik, hűl. És akkor a fagyiról a tetején még nem is beszéltem. (A bor, mámor, Bénye pikniken én leszek a desszert felelős, ezzel az étellel, és állítólag szárazjéggel fogom hűteni a fagyit. Már gyakorlom az Omegától a Lénát 🙂
Általában nem hagyományos kifliből készítem, hanem sütök hozzá gubarúdat. A gubarúdat, ha véletlenül nem fogyna el, csak simán vászonzsákba teszem, és hagyom megszáradni. Amikor szükségem van rá, kézzel feltördelem, és leöntöm forró tejjel.
Az igazi sztár azonban az aszalt szilvás aszúfagylalt lett!
Hozzávalók a gubarúdhoz:
50 dkg simaliszt
1 zacskó instant élesztő (7g)
2 dl langyos tej
4 ek tejföl
3 dkg vaj
1 kk ecet
2 ek méz
2 kk só
A hozzávalókból tésztát gyúrtam, majd hagytam duplájára kelni. Öt részre osztottam, majd hosszú, keskeny téglalapokat nyújtottam belőlük. A hosszabbik oldalával párhuzamosan feltekertem, sütőpapírral bélelt sütőlemezre tettem, és hagytam megint a duplájára kelni. Van, aki megkeni a tetejét tojással, de szerintem teljesen felesleges.
180 fokra előmelegített sütőbe toltam, és szép pirosra sütöttem.
Hagytam megszikkadni, felkarikáztam, és leöntöttem mézes tejben felfőzött darált mákkal. Locsoltam rá még egy kis mézet, majd a sütőben újra átsütöttem egy kicsit.
Szoktam bele mazsolát is tenni, de most a fagylalt miatt nem kellett.
Hozzávalók a fagylalthoz:
0,5 l tejszín 1 dl öt puttonyos tokaji aszú1 vaníliarúd csipet só7 tojássárgája 6 dkg cukor 10 dkg aszalt szilvaA vaníliarúd magjait belekapartam a tejszínbe, majd beledobtam a rudat is. Forrásig melegítettem, de nem forraltam fel. Kivettem belőle a rudat.A tojások sárgáját habosra kevertem a cukorral. Valóban habosra, ami elektromos habverővel három perc alatt meg is van.A tejszínt öntöttem a tojáshoz, nagyon lassan, folyamatos kevergetés mellett, majd az egészet visszazuttyintottam a lábosba. Folyamatos kevergetés mellett besűrítettem, nagyon odafigyelve arra, hogy ne forrjon!Leszűrtem, és hagytam teljesen lehűlni a hűtőben. Közben az aszalt szilvára öntöttem az aszút, és azt is betoltam a hűtőbe.Másnap reggel összekevertem a szilvát a vaníliakrémmel, és fagylaltgépben elkészítettem a fagyit.

19 hozzászólás a(z) “Mákos bobájka aszalt szilvás aszúfagylalttal” című bejegyzéshez

Kedves Eszter!
Elhiszem én azt, sőt- de az ötputtonyos aszú az ötputtonyos aszú! Szilvára önteni 1 dl-t! Hát ez nekem magas mint malacnak a zsiráfvályú.
Ha kipróbálom a receptet, én bizony max 3 puttonyost, v édes szamorodnit fogok használni.
medvedr

Köszi 🙂 Ki fogom próbálni! Amiben aszú van, csak jó lehet 🙂
Jut eszembe egy kis OFF: Mi évek óta Szerencsen táborozunk, és Szabó Gyula bácsi pincészetében tankolunk fel jobbnál jobb hegyaljai borokból. Gyerekekkel is érdemes menni, Gyula bácsi nagyon gyerek-barát… (a borai meg pénztárca és ízlelőbimbó-barátak 🙂 )
N

Amikor gyerek voltam kergetni lehetett volna vele… De mar nagyon regen nem ettem ugy a makot nem nagyon, foleg ha sok, mint a makos guban. Amugy a Lena apukam egyik kedvenc notaja, s baromira kivancsi voltam mindig is amikor enekelte, hogy ki a franc az a "dimitri" 😀

Vélemény, hozzászólás?