Kategóriák
Egyéb kategória

Mandulás trifle

Nemrég Esztergomban jártunk, ahol a fiam rendelt magának egy pohárdesszertet, ami egy elég rosszul elkészített mandulás trifle volt. Túl édes volt még egy ötévesnek is, és a piskótán, műtejszínhabon és gyümölcsökön kívül szinte semmi nem volt benne. Dávid rögtön ránk akarta testálni, és inkább rendelni valami mást, mert ő még hisz a szemének, és a sok díszes édességről mind elhiszi, hogy finom. Inkább megígértem neki, hogy készítek egyet itthon.
Kicsit utánanéztem a trifle-nek a neten, és megtudtam, hogy 1596-ben készítették először az angol trifle-t, ami persze más volt, mint amit itt leírok. És mit találtak ki az utána következő évben? A krumplisalátát 🙂
Bővebben a trifle-ről itt lehet olvasni, nagyon érdekes, érdemes pár percet rászánni. Fantasztikus oldal, órákat el tudok olvasgatni rajta!
Hozzávalók egy hatalmas tálhoz, ami legalább 15 adag:
1 csomag babapiskóta
8 dl habtejszín
20 dkg fehércsokoládé
20 dkg mandula lisztté őrölve
1 rúd vanília magjai kikaparva
1 kis üveg eperlekvár
1 dl eperpálinka
0,5 kg fagyasztott gyümölcs

3 dl tejszínt a vaníliamagokkal és a fehér csokoládéval felmelegítek, de nem forralom fel. Addig keverem, amíg a csokoládé teljesen el nem olvad. Félreteszem, és hagyom teljesen kihűlni.
A lekvárt elkeverem az eperpálinkával.
A maradék tejszínből habot verek, majd a csokoládés krémbe belekeverem előbb a mandulalisztet, majd a habot.
Egy nagy tál aljára tördelem a babapiskóta felét. Erre kanalazom a lekvár felét, majd a fagyasztott gyümölcs harmadát, végül a hab felét. Megint piskóta következik lekvárral, gyümölccsel és habbal. A tetejére a maradék gyümölcsöt szóróm, de csak tálalásnál. Érdekes, de én nyáron is jobban szeretem fagyasztott gyümölccsel készíteni, a frisset valahogy sajnálom a sok hab alá rejteni.
A trifle-t fél napra jól behűtöm.

Gyorsan kész van, mindenki szereti, elronthatatlan. Lila Füge is elkészítette.

4 hozzászólás a(z) “Mandulás trifle” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?