
Hamar elkészül, mindenféle tartósítószer nélkül eláll a következő szezonig, és mindenki szereti. Nem kell megijedni, nincs túl mentolos íze, inkább csak emlékeztet a mentára, de amikor már a bodzát kicsit unjuk, akkor nagyon jó előkapni a kamra polcáról. Sokan idegenkednek a menta és a szörp házasságától, pedig a mentateát a legtöbb ember szereti.
Mi nyáron egy egész legelőnyi mentát elhasználunk, könnyű dolgunk van ugyanis, mert anyuék kertjében kiirthatatlanul elszaporodott, igaz semmit nem teszünk ellene.
A menta nagyon kellemes húsgombócba, egyszerűen joghurttal elkeverve, mézzel összezúzva, majd egy szelet bárányra csorgatva, sőt, egy fárasztó forró nap után leforrázva, majd hidegvízzel felöntve negyed óra alatt kiszívja az ember lábából a fáradságot frissítő lábvízként 🙂
És akkor a szörp hozzávalói:
2 kg cukor
2 nagy csokor menta (minél több, annál jobb)
5 l víz
2 kk citromsav
2 citrom (krumpli hámozóval lefejtett héja)
A cukorból, citromsavból, és a citrom héjából szirupot főzök a vízzel. Mikor a cukor teljesen elolvadt ráöntöm a mentára, megkeverem, és egy napig hagyom állni. Másnap leszűröm, újra felforralom, és jól záródó csavaros üvegekbe töltöm. Gyorsan bedugom az ágyneműtartóba a téli paplanok közé, és ott hagyom lassan kihűlni.
A mentás limonádéhoz jeget darálok, öntök bele egy kevés szörpöt, teszek bele citromgerezdeket, pár levélke friss mentát, felöntöm szódával, és szívószállal kínálom.

22 hozzászólás a(z) “Mentaszörp (télre is)” című bejegyzéshez
Majdnem egy év eltelt, meglátjuk, ezt olvassa-e valaki 🙂 (Nem akartam a legújabb posztnál offolni, úgyhogy ezért írom mégis ide) Csak el akartam újságolni, hogy kísérleteztem: turbolyából készítettem el ezt a szörpöt, annyit változtattam (persze azon kívül, hogy menta helyett turbolya), hogy nem csak a citrom héját tettem bele a szirupba, hanem teljes citromkarikákat, fűszerezésnek pedig gyömbért, kardamomot és csillagánizst használtam (nem sokat, hogy ne nyomja el a turbolya ízét). Érdekes, nagyon kellemes íze lett, szerintem érdemes kipróbálni annak, aki szereti a turbolyát.
Köszönöm, amint megnő a citromfüvem, újabb kísérletet teszek, kell is, mert az első adag már elfogyott 🙂
Akkor gyorsan válaszolok 🙂
Ha mondjuk a bolti cserepes növényt vesszük alapul, akkor abból legalább 4-5 kéne, szerintem az fele meg két nagy marok kézzel letépett citromfűnek. Tehát sokat.
Köszi a receptet, nem tudtam, mit kezdjek a mentával és citromfűvel a kertemben 🙂 Megcsináltam mindkettőből a szörpöt, finom lett, csak a citromfüvesnek van inkább fahéj- és szegfűszeg íze, mint citromfű. Te mennyit szoktál bele tenni ezekből a fűszerekből mondjuk 5 l vízhez?
(Kíváncsi vagyok, kapok-e erre még választ 🙂 ) (Izgis, első kommentem, pedig már vagy két éve olvaslak 🙂 )
Csúcs vagy! Van a fűszeres kertemben fodormenta és borsmenta is. Nem igazán tudtam mit kezdjek velük. Teát nem akartam, inkább vmi üdítő féleséget szerettem volna és tessék, itt is van!
Hétvégén legyártom!
Körkérdés: Még milyen kajákba lehet használni a fodormentát és a borsmentát?!
Szuper vagy, pont egy ilyen receptet kerestem 🙂
Én is köszönöm a biztatást, megvalósítom:)
Látom, nem hagyod magad! 🙂
Hmmm, esetleg mégis, egy kis krumplihéjjal?
:)))
Vesta, igen, olyat is szoktam :-)Abba teszek fehéjat és szagfűszeget is.
Fruzska, annyira fodormentába gondolkodom, hogy a borsmenta ki is ment a fejemből!
Szerintem a kettő vegyitése remek ötlet, mert akkor mentolos is, de enyha is.
Na, ki is kell próbálnom, köszönöm az ötletet!
Eszter, szerinted ugyanez működik ciromfűvel is?
Nagyon szeretem a mentát nálunk is szaporodik, de a menták közül is van választék. Melyiket használod hozzá? Én tavaly a bors mentából készítettem szörpit, mit ne mondjak Mentás volt nagy betűvel:). Idén a Fodor és a Bors menta házasságára gondoltam, mivel a Fodor menta magában gyenge, de ha a Bors mentát is hozzá teszem kiegyenlíthetik egymást. Mit gondolsz erről?
Azért, sok eszem van, abba nem gndoltam bele, mit keresne krumplihéj a mentaszörpben… Ami egyébként nagyon jól hangzik… Kár lenne krumplihéjjal elrontani.
Móni, jogos, zárójelbe is teszem 🙂
Megint egy csodálatos fotó egy fantasztikus ötlettel: mentás lábfürdő.
Persze a szörp is jó, de ezt a lábáztatást még ma megcsinálom, sőt jeget is teszek bele.
Ancsi
Először gondterhelten néztem, mi az a citrom krumpli, aminek hámozóval leszedjük a héját… Na mondom, már megint kiderült, milyen tudatlan vagyok, sose hallottam citrom krumpliról… AZtán a receptben kerestem, és akkor jöttem rá, hogy krumplihámozó!
:DDD
De jó, a vidéki házunknál nálunk is “kiirthatatlanul” elszaporodott. Nem bánjuk, mert így nyáron rengeteg mentateát iszunk ezért, még télre is fagyasztunk le szárakat.
De ez a szörp ötlet egy új dimenziót nyit meg előttem. Köszönöm szépen a receptet! :o)
És a rebarbarachutney-ét is, mert ugyan rebarbarám nincsen, de a mángold szárát ugyanúgy lehet felhasználni, mint a rebarbarát, de a sütiben már évek óta uncsi.
Imádlak! Ez komolyan mondom a mai nap fénypontja! szedek is mentát szombaton.
Most azonnal kérek egy kancsóval!!!
Szia!
A két csokor mentát tudnád egy kicsit pontosítani? Anyósom a múltkor egy teába rakott túl sokat (minél több, annál jobb elven) és nagyon tömény lett neki. Most egy időre meg is utálta. Nem szeretnék bele se sokat, se keveset tenni.
Mondjuk ha szedem a kertben, akkor egy csokor nálad kb. hány szál lehet? Vagy mondjuk egy csokor annyi, amennyit egy kezedben marokra tudsz fogni? Bocsánat, hogy ennyit kérdezek, de jól szeretném csinálni.
Előre is köszi a választ.
Most azt mondanám, hogy két olyan csokor, minta ibolyacsokor lenne a kezedben.Néha kóstold meg, és ha túl menta ízű, akkor vedd ki belőle hamarabb a mentát.
@Fuszeres Eszter:
Hú, még jó, hogy megkérdeztem, mert sokkal többre gondoltam. 🙂 Köszi.