Kategóriák
Egyéb kategória

Mentés másként: fokhagyma

Két éve már alaposan kiveséztük a nagy magyar fokhagyma témát. A helyzet azóta se változott sokat, kicsit talán rosszabb lett. A fokhagymák nagy része továbbra is kínai, amit magyar kezek csomagolnak gyakran piros-fehér-zöld szalaggal átkötött hálóba, igaz, legalább ráírják, hogy Magyarországon csomagolt áru. Köszönjük.

Akkor ezt írtam, érdemes elolvasni a kommenteket:

Pár éve még volt egy megbízható fokhagymásunk, ahol anyuval minden ősszel vettünk 10 kiló fokhagymát, és az elég volt a családnak az új fokhagyma idényéig.
Már akkor is sok helyen csak a kínai fokhagymát lehetett kapni, de azért egy kis utánjárással beszerezhető volt magyar is.
Akkoriban az Arany János utcában volt egy munkám, és egyszer belefutottam abba, ahogy Dzsáánnni éppen lekapja a tíz körméről a beszállítót, amiért kínai fokhagymát hozott az olasz éttermébe 🙂
Bárkivel beszéltem eddig, senki nem értette, hogy miként lehetséges az, hogy megéri Kínából idehozni a fokhagymát, és hogy emberek ezt miért is veszik meg, amikor csak teszi az ember bele az ételbe, de az íze valahogy elmarad…
Azóta eltelt pár év, és a helyzet sokkal rosszabb lett!
A magyar fokhagyma olyan rossz minőségű lett, hogy egy fejnél többet nem merek belőle vásárolni.
Barna rothadó pöttyök vannak a gerezdeken, egy hét után pedig a fejnyi fokhagymából jó, ha két gerezdet fel tudok használni. És októberre csak ilyen kapható. Próbálkoztam piacon, zöldségesnél, hiper és szupermarketben mindenhol. Ha emlékeim nem csalnak, januárra eljutunk majd oda, hogy csak kínai lesz a polcokon, igaz azok nem rohadnak, de belegondolni se merek, hogy milyen növényvédő szerekkel kezelik.
Érdemes arra is figyelni, hogy sokszor piros-fehér-zöld szalaggal díszített fokhagymafüzért csak Magyarországon csomagolják, de Kínában termesztik.
Miért tűnt el a magyar fokhagyma?
Hol vásároljak jó minőségű magyar fokhagymát?
Miért tűnt el a magyar fokhagyma?

Sajnos megbízható folyamatos fokhagymaforrásom azóta sincs, bár próbálkozunk anyuval erősen, de be kell lássam, az üllői nem éppen fokhagyma nagyhatalom. Néha mégis kerül egy-két kiló jóféle fokhagyma a kamrába, de olykor az is pillanatok alatt rothadásnak indul, menteni kell. Ilyenkor készül nálunk a fokhagyma konfit, vagyis a lassan sült, majd zsírban eltett fokhagyma.

Hogy készül?

A francia szakácskönyvem szerint 80 fokon minimum hatvan percig konfitáljuk a megpucolt, egész fokhagymagerezdeket a sütőben. Szerintem ez a minimum hatvan perc egyenlő két órával. Lehet hozzá növényi olajat is használni, de kacsazsírban a legfinomabb. Esetleg libazsírban.

Mire jó?

Röviden mindenre. Késsel kiszedni a zsírból, és a még langyos kenyéren szétkenni, majd egy csipet sóval megszórni.

Kifőzni egy adag tésztát, megszórni friss rozmaringgal, csepegtetni rá pár csepp citromlét és belekeverni jó sok villával szétnyomott konfitált fokhagymát.

Grillezett hús tetejére, vagy grillezett zöldségekkel köretnek. Vagy ahogy az új Chili és Vanília könyvben láttam: kelkáposzta főzelékbe.

Vagy pirítósra chilivel:

20 gerezd konfitált fokhagyma zsírjában

1 kk friss kakukkfű

1 ek chilikrém

1 kk cukor

1 ek enyhe fehérbor ecet

A fokhagymát kevés zsírral együtt egy serpenyőbe teszem, és kicsit lepirítom, amíg színt kap. Kiszedem a zsírból, és felszeletelem. Közben a zsírom karamellizálom a cukrot, majd felöntöm az ecettel és belekeverem a chilikrémet is. Visszateszem a fokhagymát és meghintem a kakukkfűvel. Mehet is a pirítósra.

A facebookon a Fűszeres erősen ajánlott!

56 hozzászólás a(z) “Mentés másként: fokhagyma” című bejegyzéshez

Nagymamám szerint azért tűnt el a magyar fokhagyma, mert a jó minőségű és elálló fokhagymát két szezonon keresztül kell termeszteni (elültet-magba megy-újra kikel-betakarít). Én mezőgazdaságban nem vagyok valami profi, de ha jól emlékszem így mondta. Egyébként is macerás, sok mindenre érzékeny… Emiatt nem éri meg az átlag gazdának ezzel foglalkozni, nem termel elég profitot. Sajnos az átlag aki bármit termel MOon és ebből akar megélni, az csak így termel. Ha a szomszédnak tavaly bejött a köles, akkor idén, mi is csak azt vetünk…ez a hozzáállás. Nekem egy ideig a csongrádi piacról volt minőségi fokhagyma ellátásom…vidéki piacok lehet most is jót találni. Ha nem is áll el egész télen, nem is rohad meg egy hét alatt!

Sajnos annyira férges a földünk hogy nem lehet benne zöldséget termeszteni mert szétrágja a rovarvilág, pedig fokhagymát és salottát nagyon jó lenne sajátot enni. Ez van. Talán dézsában megpróbálkozom majd tavasszal. Cserébe a vegyszermentességért van sok vakondunk, sünink, énekesmadarunk, pillangónk és kékdongónk, valamint izmos giliszták pecázás céljára. A gyimilcsfák, a virágok és a fűszernövények pedig kárpótolnak a háztáji hiányáért.

Kedves Eszter!

A fokhagyma remek téma. De kíváncsi lennék rá, hogy ezek a kínai hagymák génmanipuláltak, avagy nem. Némelyik akkora mint egy alma. Génmanipulált témakört még nem indított?
Remek lenne egy poszt az unióban tiltott génmanipulációról. Nagy hangon hirdetik hogy ellenzik, közben a lakosságot olyan tejnek nevezett fehér valamivel itatják, aminek semmi köze a tejhez, mivel Dél Amerikában megafarmokon előállított tejporból készül ital lesz, esetlegesen némi savó hozzáadásával. Ott a marhákat igenis génmanipulált szójával, és kukoricával etetik. Ugye az meg érdekes lehet mindenki részére, hogy a tejpor nem lesz génmanipulált. Dehogy nem az… Szörnyű hogy miket etetnek meg velünk.

Éppen most dobtam ki pár kiló fehér hagymát. Mikor feltettem sülni és üvegesedni kezdett, olyan bűze lett pont, mint a kínai fokhagymának, mikor egyszer olyat sikerült vennem. Szerintem már a fehér hagymával is kezdődik a baj.

@parrre: büdös. Én nem bírom, ha a sült hús kénes. Még a borban se viselem el a sok ként, nemhogy a kajában. Nyomokban sem emlékeztet a megszokott fokhagyma ízre. Ha van jóízű egészséges magyar vagy francia vagy felőlem ausztrál is lehet, akkor nem kell a kínai büdös.

Igen, a fokhagyma (és a vöröshagyma is!!!) helyzet egyre kétségbeejtőbb. Ugye már letettünk arról, hogy ipari – agrár nagyhatalom legyünk, ezzel szemben időnként felrepül az az idea, hogy az (egyelőre) előnyös éghajlati adottságaink miatt a mezőgazdaságot favorizáljuk, mint kitörési pontot. Na ez sem megy.. Nem vagyok agrár szakember, csak egy kiskertem van, de azt nehezen tudom elképzelni, hogy ha valaki szakértelemmel rááll a fokhagymára, akkor a mostani 1200-1500 ft-os ár ne érje meg. Ezt a szlogent “nem éri meg” úgy hajtogatjuk, mintha magyar átok lenne. Ez biztos nem igaz. Egy 3 műszakos szalag melletti robot/minimálbér leosztásnál nagyságrenddel jövedelmezőbb egy becsületes, szakértő fofhagyma termelés. Mondjuk nem 100 négyszögölön és nem nagykernek eladva.

..Nem ártana megtanulni, hogy két féle magyar fokhagyma van, attól függően, hogy mikor dugványozzák. Van az őszi, és van a tavaszi. Az őszi hamarabb fogyasztható, de nem tart el hosszú ideig, csak kb. december végéig. Ezt követően üresek lesznek a gerezdek. A tavaszi fokhagyma az elálló. Ez általában drágább és apróbb szemű.

@butus: mi így termesztjük a fokhagymát:
1. évben elültetjük a gerezdet (egy fej fokhagyma külső gerezdjei jók csak dugványnak) ebből nő egy kis fej fokhagyma.
2. évben ennek a kis fej fokhagymának a külső gerezdjeit ültetjük el, ebből lesz egy nagyobb fej, ami jóval tartósabb, sokáig elálló.
Mi ezt hívjuk 2 évesnek, és mindig ősszel tapossuk el a fokhagyma szárát, akkor szedjük le a fejeket.

@butus: Sokfelé fokhagyma van, de a hazai bolti kínálatból indulj ki. Az “egyéves” fokhagymákat szoktuk az ültetés ideje szerint őszinek, vagy tavaszinak nevezni. De van “kétéves” is, lágyabb az íze, jobban eltartható. (Rendszertanilag nem fokhagyma, de úgy néz ki, fokhagymás az aromája, tehát főzési szempontból fokhagymának számít.)

Szomorúan látom, hogy fogalmatok nincs a fokhagymáról! Két éves …., hú ezt hol hallottátok? A vöröshagymát magról vetik, ha ritkára vetik és locsolják, akkor nagy hagyma lesz belőle, amit megehetsz, de nem lesz elálló. De ha sűrűre vetik akkor ún. apróhagyma más néven dughagyma terem, ha ezt következő évben elvetik, na abból lesz az igazi vöröshagyma, ami elálló. Ettől jó a két éves, de ez továbbra sem fokhagyma, hanem VÖRÖS.
A fokhagymatermelő az 1200-1500 forintos árból, jó ha lát 500-800 forintot, lehet ezért nem éri meg.
Másik! A magyar fokhagymából két féle van az őszi, ill. a tavaszi, az elnevezés vetés idejére utal. Tehát két külön fajtáról beszélünk, a tavaszi kisebb
amíg a földben van kényesebb is, ez jó igazán téli tárolásra, lévén tavaszig megfelelő tárolás mellett nem kezd el kicsírázni, és ez is az igazán jó ízű, és drágább is.
Remélem tisztáztunk pár dolgot! 🙂

“Első évben kicsi a gerezd,a másodikban nagy.”
Na ez butaság, mivel az előző éviről választják le és a nagy fejeket használják, és a nagy gerezdeket rakják (vetik) el, tehát válogatja a termelő a magot, hogy a szép hagymát vesse el. Szelektál, hogy mindig szép hagyma teremjen. Két éves,… ettől berosálok!

@Trafóházy Timót: Végre helyére került pár apróság a hagymákról.
Amúgy a szüleimnél, szintén a korábban már említet Maroslelén van még kb. 20 mázsa fokhagyma. Igaz nemzetiszín szalag nélkül, mindössze csomóba kötve, de jövő nyárig így is minden további nélkül eláll. Az íze fantasztikus, szinte csípős, olyan gazdag az aromákban. Csak el kell érte menni, a magyar zöldségesig nem jut el. Pedig elég sokan termelik még helyben, fel is vásárolják valamilyen áron, de bizonyos, hogy nem a nagybani piacra kerül.
A kínai néhány éve már betett egyszer a termelőknek, volt olyan év, amikor egyáltalán nem vették át tőlük és nyakukon maradt.
Sok szerencsét a fokhagyma vadászathoz.

Makói vagyok, hagyma ügyben érdekelt, évekig a két kezemmel termeltem is a fokhagymát. Az a baj, hogy a szépség, ár, beltartalom, jóság sajnos egymással össze nem egyeztethető fogalmak. Makón minden ember tudja, hogy a kolbászba a szerencsétlen kinézetű kicsi, de még tavasszal is tartós, ízes, nagy beltartalmú un. tavaszi fokhagyma való. De itt is élni akarnak, és ha a nagy fejű, nagy gerezdű, tápanyagokkal, öntözéssel “felfújt” őszi fokhagymát veszik meg és fizetnek érte annyit hogy azért már megérje dolgozni érte, hát tessék! Az a baj, hogy a mindenhonnan behozott fajtákkal sajnos a betegségek is jönnek, és már azt a szerencsétlen tavaszi hagymát is nehéz a bajoktól megvédeni.

Egyszerű a képlet: egyre hitványabb ételt zabáltatnak velünk, mert az a profitábilis. Ennyi. Aztán van nagy csodálkozás, hogy mindenki asztmás, rákos, hiperaktív, allergiás meg dagadt. Így megy ez.

Régen természetesnek vettük, hogy van jó fokhagyma. Ma vadászni kell rá.
Mi a gyorsan romló fokhagymát ledaráltuk és ment a mélyhűtőbe. Sajnos így veszít az erejéből, de a semminél több és nagyon kényelmes, ha gyorsan kell.

@Lakásfelújító Feri: Más szempontból, de nekem is sántítanak az EU-s szabályozások. Egyfelől tiltanak egy csomó dolgot a tagországokban, ezért azok még drágábban termelnek, másfelől megengedik az olyan élelmiszer behozatalát, aminek a termelésénél nem tartották be ezeket.

Azé nincsen mert eddig a dolgos cigány kezek művelték meg, ahol volt rá lehetőség (termőtájakon) Oszt fölment az élő munkaerő ára.
Mit gondoltok itthon nem permetezik? Nem irtják a fonálférget, hogy ne essen össze barna kis töpszlivé?
A kínaival az az egyetlen baj, hogy korán szedik le, éretlenül. Ettől kékül meg a savanyúságban is.
Minden növény GMO, nagyokosok. Egyébként meg nem hozhat be olyat az országba, ami az itteni rendeleteknek nem felel meg.
Kína amúgy a GMO szójában és gyapotban nagy. Abból készül az épp extra drága euró is.

Makón még mindig jó a fokhagyma (és Maroslelén is).
1000 Ft/ kg-ja, tisztítva, átlag 4 cm/fej.
A tárolással is gond lehet, hűvös, szellős helyen kell tárolni, soha nem hűtőben és ne a 25 fokos lakásban.Nekem a tavaszi fokhagyma köv. év április-májusig kitart.
Szóval van jó magyar fokhagyma, de szerintem a kereskedők az olcsóbb vackokat veszik, hogy jól el tudják adni.

@Fuszeres Eszter: ezt a butaságot legalább ne tedd közzé. Két éves a vöröshagyma, amit magról vetnek, majd a következő évben a dughagymát dugványozzák. A fokhagyma csak tavaszi és őszi lehet, attól függően, hogy mikor dugványozod. Az őszi, az korábban fogyasztható, de csak decemberig, januárig áll el. A tavaszi a télálló. Mellékesen Makón nőttem fel, így “elég jól ismerem”, közelről is a hagymákat, no és a termesztését is.

Én is Makón születtem, de 200 km-re menekültem onnan, hogy ne kelljen egész életemben a dikkölőt tologatni :-)) Viszont mivel diákként rengeteget vittek bennünket hagymát pucolni, ezért egy jó tulajdonságot szereztem ott, hagymapucoláskor alig sírok. Na, nem azért mert ellenálló lettem (nem tud kialakulni rezisztencia), hanem mert tudom, hogy nem szabad föléhajolni a hagymának, amikor aprítod.

Egyébként nekem semmi bajom a kínai fokhagymával, savanyítani nem lehet, mert kék lesz az ecettől (ez jó teszt a fokhagyma eredetének tisztázásához), de sütéshez-főzéshez megfelelő.

@ritmikus csimpifon:
A képlet nem ilyen egyszerű, ha a jóért fizetnél annyit amennyiért meg lehetne termelni, akkor lenne jó hagymád. Mint mondtam a jó tulajdonság és az ár nem összeegyeztethető fogalmak. A cigányokkal való fokhagyma termelés nem jellemző, már a románok is “kiveszőfélben” vannak

Ne adjuk fel a csüggedésünket!Remek fokhagyma kapható a 4-es főközlekedési út mentén Fegyvernek térségében, Törökszentmiklós után, ha Bp. felöl jössz. Az út mentén árulják.Több éve ott vásárolom, és eltartható. Persze nem szá
raz levegőjű helyiségben, mert akkor kiszárad. Lefedetlenül hűtőszekrénybe rakom, nedvszívó papírral kibélelt műanyag dobozba. Nekem bevált és ajánlom másnak is. (A konfit fokhagyma emellett is csábító)

A magyar fokhagyma eltűnéséhez a vendéglátóipar is hozzájárult. Gianni ugyan leteremtette a beszállítót, de a többség nem így van vele. Valamelyik szaklapban olvastam, hogy pont a kínait kedvelik jobban a vendéglátósok, mivel jobban megfelel a mai kor ízlásvilágának. (Meg a vendéglátós pénztárcájának, teszem hozzá.)

@Fuszeres Eszter: csináld, ahogy akarod, de butaságot ne terjessz! Nem veszed észre, hogy ugyanazt csinálod, amit leírtam? Minden évben az előző fokhagyma gerezdjeit dugványozod!
Fokhagymát nem szokás magról vetni, csak dugványozni. Az elállósága pedig annak a függvénye, hogy tavaszi, vagy őszi dugványozásról van-e szó!
Az a két éves amit magról vetsz,(mint a vöröshagyma)majd a következő évben a dughagymát dugványozod!
A vöröshagyma is lehet egyéves, csak akkor ritkán kell vetni és intenzíven kell locsolni. Ez csak friss fogyasztásra jó!

Valamelyik nap apukámmal ebédeltem egy étteremben (nem írom melyik, mert én szeretem, és nem akarom fikázni ), és felháborodva mondta, hogy milyen gáz, itt is kínai fokhagymát használnak. Mivel értetlenkedtem, elmagyarázta.
Két fő típus van: lágyszárú és kemény szárú. Klímánkból adódóan nálunk az utóbbi van. Ebből lehet őszi és tavaszi. Az őszi duggatás mindig nagyobb erősebb, mint a tavaszi. Gerezdről szaporítják, valszeg innen a félreértés miszerint egy vagy két éves-e.
A kínai lágyszárú, magról szaporított ezért gazdaságosabb, íze gyengébb, kevesebb kénes izé (elfelejtettem) van benne. Klóros fahamuval fehérítik, gamma sugárzással hosszabbítják az élettartamát. Ebben nem vagyok teljesen biztos, ha valaki tudja, javítson. Ausztrália egy darabot sem vesz Kínából épp ezért. Ja, és valami metilizével féregtelenítik, ami toxikus és a mennyisége épp a megengedett érték alatt van. Sajna csak ennyit sikerült megjegyeznem.

Igyekszem magyart venni, egyszerre max. 4-5 fejet, és szigorúan a hűtőben tartom, különben kihajt. Lassan minden zöldséggel ezt csinálom: keveset veszek (fél kiló vöröshagymát, 1 kiló krumplit stb.) és berakom a hűtőbe. Azt hittem, a lakásunk a ludas, de ezek szerint a hagymával van a gond.

Vélemény, hozzászólás?