Kategóriák
Egyéb kategória

Cékla wokban

Tíz éve jöttem rá, hogy a cékla tulajdonképpen egy ehető növény. Előtte csak cékla savanyúság formájában találkoztam vele, amiről még mindig azt gondolom, hogy az emberiség elleni vétek. Olyan erőszakos a szaga, hogy mindent elnyom, ami az asztalon illatozik, egyszerűen nem tudták megszerettetni velem, pedig a családi legendárium szerint nagyanyám igencsak jófélét készített, egészen máshogy, mint a bolti szeletelt cékla, de engem nem vitt rá a lélek, hogy megkóstoljam.

Aztán sült cékla képében bukkant fel legközelebb, és onnan már nem volt megállás, a cékla állandó vendég lett a konyhámban. Az külön bónusz, hogy a cékla nagyon olcsó, igazi idényzölség, és nagyon egészséges!

Ma kedvenc kerti blogomban a Kapanyélen is cékláznak, rengeteg hasznosat ott tudhattok meg erről a növényről!

Ezt a receptet még a nyáron találtam valamelyik angol főzős magazinban, egy karácsonyi számban. Alig vártam, hogy elkészítsem, nagyon finom!

Hozzávalók:

1 kg cékla megpucolva, nagy lukú reszelőn lereszelve

1 gerezd fokhagyma

4 ek olívaolaj

só, bors

1 kk szecsuáni bors, vagy valami csípős

4 ek méz

1 gránátalma

2 csokor petrezselyem apróra vágva

10 dkg mandula (szeletelet vagy forgács)

A céklát az olajon 3-4 adagban gyorsan megsütöm, majd az egészet visszateszem a wokba, belereszelem a fokhagymát és fűszerezem sóval, borssal, mézzel és a szecsuáni borssal majd belekeverem a mandula felét. Tálalásnál megszórom a sok-sok petrezselyemmel és maradék mandulával, végül a gránátalmával. Isteni, és olyan más, mint a savanyúság!

Jamie Oliver céklája

Cékla panna cotta (hal mellé mondjuk)

Céklás gnocchi (vagy galuska)

Cékla álom

Céklás sütemény

A legjobb dolog a télban

Céklás tócsni

10 hozzászólás a(z) “Cékla wokban” című bejegyzéshez

@mági: mert csinálok sok kolbászt, ezen kívül imádom a székelykáposztát, töltött káposztát, vagdaltakat, zöldbab főzeléket, palóclevest, fokhagymával tűzdelt sülteket, halat is fokhagymásan, irdatlan mennyiségű bolognai szószt készítek a fiaméknak, sütőben sült paradicsomos halhoz is kell, …mibe is kell még? Érted, hogy nálunk mennyi fogy? Ráadásul ebben az évben nem működött a fokhagyma őstermelő forrásom!
Ne hergelj! 🙂

Szóval cékla: én szeretem a cékla savanyúságot, mert olyan egyszerű, olyan természetes, olyan tökéletes. (kis köménymaggal, tormával, de anélkül is eccerűen jó)
Viszont sokszor elgondolkodtam én is, mit lehetne még belőle. A borscsig jutottam, de nem mertem eddig kipróbálni azt sem. Előre kell lépnem cékla ügyben, érzem, és ezért is köszönöm ezt a posztot!

Drága Bélabácsi2!

Annyira örülök, ha segíthetek! Én szerencsés vagyok, mert van saját kertem és a piacon ahová járok, még vannak szívvel-lélekkel termelő emberek. A tojó tyúk kukoricát eszik és élvezi az életet, a disznó mindennap részesül a gazdája simogatásában. Olyan kincsekhez jutok amely a szeretet rezgését hordozza. Már sokszor gondoltam, hogy össze kellene hoznom termelőt és fogyasztót………..viszont a mennyiség és folyamatosság ugye ebben az esetben nem garantálható.

Na de fokhagyma: az iskolában egyik Szülő társam családja termeli. Van még Idared alma, őrölt paprika, talán más is. Én is most rendeltem néhány kilót.

A formai dolgokban nem vagyok járatos, Őt megkérdeztem kiadhatom-e szűk körben az elérhetőségét, igent mondott. Persze van még egy bökkenő. Magyar, szép, egészséges, elálló de aki kéri ízlik-e. Na ezt nem tudom…..

Budapest környékén élünk, ha érdekel, akkor privát küldöm az elérhetőségeket, de hová?

mági

Hát, Eszter, olyan régen olvasom a blogodat, és már jó pár receptedet elkészítettem, így úgy gondoltam, bepróbálkozom a céklával (pedig tényleg nem szeretem) ebben a formájában. Az olajban való sütésig jutottam el (azt is sütőben 30 perc alatt), mert utána rákentem egy kis majonézt és …. el is fogyott az az egy darab. Vásárlásból hazatért férjem zokon vette, hogy neki nem hagytam, pedig eddig még SOHA nem csináltunk és nem is hiányoltuk.
Szóval köszönöm az ötletet!

Lehet, hogy túl kézenfekvő, de nekem nem jött le a receptből, hogy ezt most melegen illik fogyasztani (ahogy kijön a wokból), vagy behűteni, salátának. Ki hogy eszi?

A cékla amúgy jó dolog. Meghámozva, balzsamecettel megöntözve (ha valaki inkább párolva szereti, akkor alufóliába csavarva) megsütni gyorsan elkészíthető, olcsó köret.

A lengyel stílusú céklalevest szerintem elsőre könnyebben fogadja be a magyar gyomor, mint az oroszt. A barszcz kezdő szinten lényegében az, amikor erőlevesben megfőzi az ember a cékladarabokat, illetve pár krumplit levesbetétnek. Tálaláskor ízlés szerint egy kiskanál tejföl a tetejére, és megszórni kaporral. Nem túl munkás, és a főtt cékla+krumpli miatt elég laktató.

Vélemény, hozzászólás?