Kategóriák
Egyéb kategória

Mi legyen az uzsonna? (x)

Érdekes, hogy sokan csak akkor gondolkodnak el az uzsonnán, amikor a gyerek iskolába kerül, és akkor se készítenek maguknak, vagy akár az apukának is. Természetesen az a legfontosabb, hogy a gyerek egészségeset egyen, de ha már ő azt eszik, akkor mi miért tennénk másképp?
Nem mondhatom, hogy az uzsonnacsomagolás nem igényel több időt, mint beszaladni a sarki pékhez, és venni egy kakaós csigát. De ha egy kicsit megállunk az iskolakapuban, és megnézzük, hogy hány túlsúlyos kisiskolás lép be rajta úgy, és már reggel, útközben valami cukros, fehérlisztes süteményt tol befelé, akkor könnyű megfogadni, hogy igenis rászánjuk azt a napi negyed órát arra, hogy valami egészségeset csomagoljunk.
Nálunk így született meg a tortilla, mint örök uzsonna sláger: kevés gyorsan felszívódó szénhidrát, és sok vitamin, sok jó minőségű fehérje kerülhet bele. Két dologhoz ragaszkodom: legyen benne hús, és zöldség. A többiről, vagy arról, hogy milyen formában kerüljön bele, aztán már dönthet a gyerek, sőt, már nagyon jó ötletei is vannak, általában az apjának is ő találja ki az uzsonnáját: apunak tegyünk bele csípőset mindenképp!
Magának leginkább csirkemellet kér, de én nagyon szeretem a csirkecombról leszedett húsdarabokat, úgyhogy azért az esetek felében nem csak csirkemellet kap, pedig most abban a korban van, hogy ha tehetné csak ezt enné.
Apropó, csirkemell: egy fontos dolog kell a csirkemell mellé, mégpedig egy pengeéles kés. Este megsütöm, ha éppen olyanonóm van, akkor pácolom is előtte, majd reggelig a hűtőbe teszem. Így egy kicsit megdermed, reggel hajszál vékonyra lehet szeletelni, mintha egy valódi felvágott lenne. Nagyon kiadós, és 100% hús, mégis olcsóbb, mint egy jobb minőégű parizer.
tortilla_wrap.jpgDávid kedvence újabban a saját fejlesztésű sárgarépa saláta a csirke mellé, ehhez lereszeli a répát (igen, egy nyolcéves kisfiút már simán befoghatunk ilyen munkákra!) elkeveri egy pici mézzel, citromlével, szezámmaggal és dióval, sózza, borsozza, és reggel mehet is az uzsonnába. Ugyanezt lehet kevés krémsajttal feltúrbózni, de akkor inkább egy karakteresebb hús illik mellé, mondjuk egy jó kis konfitált kacsacombról leszedegetett húsdarabok.
A szendvicsek mellé melegben be szoktam tenni egy kisméretű jégakkut, ezzel a gyümölcsöt is hidegen tartom, nem plattyan össze, de októbertől árilisig igazából erre semmi szükség sincs.
Egyébként én se vagyok valami vaskalapos egészségmániás anyuka, nálunk is hetente egyszer azt visz a gyerek, amit akar. Ilyenkor jöhet az édesség, meg a sok gyorsan felszívódó szénhidrát. A vacsorát úgy is újra én főzöm!

És ha már a baromfinál tartunk, egy utolsó jó tanács. Vásároljunk magyart! A „Magyar Baromfi” védjeggyel ellátott termékek magyar takarmányon, itthon nevelt állatok, ami azt jelenti, hogy zömében gabona alapú tápon nőttek fel, és átestek a legszigorúbb ellenőrzéseken, húsuk kiváló. A poszt megírását az AMC támogatta.

Egy nagyon aktuális, őszi csirke recept.

És a tortilla receptje.

Egy hozzászólás a(z) “Mi legyen az uzsonna? (x)” című bejegyzéshez

Igazán szórakoztató (és szürreális!) a vizuált kép, amint egy nyolcéves reszeli a répát a salátájához majd szezámmaggal és pici mézzel ízesíti 😀 büszke lehetsz a “nevelésedre”, az ő korosztályát rendesen etetni pokoli nehéz lehet. (nincs gyerekem, csak áltisis tanárként volt alkalmam tanulmányozni az étkezési szokásaikat az óraközi szünetekben és az ebédlőben)

Vélemény, hozzászólás?