Kategóriák
Egyéb kategória

Mili néni a fészbukon

Ma megittam egy jegeskávét egy hölggyel, aki 73 éves, és csak ötvennek néz ki.
Manyi a neten keresett rám, majd írt egy e-mailt, és jót beszélgettünk. Arról mesélt többek között, hogy nyelvet tanul, hogy karban tartsa az agyát.
Ezen gondolkodtam hazafelé, hogy mennyire követendő példa ez az életmód, és én is így szeretnék tenni majd ha nyugdíjas leszek, sőt azt is elhatároztam, hogy felhívom anyut, hogy iratkozzon be valahová ráérő idejében.
Mire hazaértem, Mili néni levele várt a facebook-ról. Mili, (aki egyszer már mondta, hogy ő nem néni) 83 éves, és gyakran kommentel a blogban, sőt szoktunk e-mailt is váltani.
És most fent van a facebook-on.
Nagyon rosszul kezdődött ez a hét, de most mosolygok. Ha nincs net, ezt a két csodálatos embert biztosan nem ismerem meg!

16 hozzászólás a(z) “Mili néni a fészbukon” című bejegyzéshez

Szerencsére ismertem én is ilyen embert.Az nagymamikám,akinek súlyos betegen is tűz égett a szemében,egyszerű parasztasszony létére okos volt és szórakoztató és érdeklődő!
A sógorom nagymamája is egy csudanéni volt!92 éves korában ment el,de folyékonyan beszélt még akkor is három nyelven,úgy szaladt,hogy utólérni nem lehetett!
Szeretnék én is hasonló mami lenni majdegyszer!!!!

kicsit helyre tenném a dolgokat: ha nem akartam magányos lenni csak azért mert egyedül maradtam valamit kellett tenni, Bökdösni kezdtem unokám árván hagyott PC-jét, és bejött hozzám a világ.Kicsit fellengzően hangzik, de ez van.A gép türelmes, válaszol és nem mondja:Hosszúúú,néha megkínoz mert midenre magamn jövök rá, pedig létezik valami olyan hogy:kattincsránagyi,de ez nekem szinte elérhetetlen.Hát így valahogy-:),Mili néni

Nekem az angol tanulás kimaradt az életemből, de tervbe van véve. Orosz oldalakat is olvasok a neten, új kifejezéseket tanulok.Egy jófej öreg néni szeretnék lenni. 72 éves nagynéném sokszor olyan, de gyakran átvált hisztérikába. 79 éves anyukám, apukám halála után teljesen leépült, szórakoztatásáról is én gondoskodom.

Az én drága Nagyikámtól 83 évesen kezdtem el olaszul tanulni, és elképesztő volt nézni, hogy azon bosszankodik, hogy egy közel 40 éve nem beszélt nyelvből a legkülöncebb szerszámok neveiből nem jutott eszébe egy… És persze Nagypapának 60 évesen előbb lett számítógépe, mint nekünk! 🙂 Hihetetlenül fantasztikusak, Nagypapa a mai napig szakkönyveket fordít, Nagyi pedig emailen javította az olasz házijaimat! 🙂

Pupette jutott eszembe a Házibuliból 🙂 Hasonló nagyi szeretnék lenni majdan (ehhez persze előbb szülővé kéne válnunk…)

Ki mennyinek érzi magát, rögtön kiül az arcára. Van egy majd' 70 éves kolléganőm, hihetetlen vitalitással, egy tizest simán letagadhatna. 76 éves nagypapám szikrázó elme, imádom!

Ugyanakkor látom férjem szüleit, totál beszűkülve a kis életterükbe, se barátok, se kikapcsolódás, se semmi, s kezdem a tüneteket felfedezni sógornőméken is, harmincas házaspár 3 gyerekkel 😮 Döbbenet. Közben meg minket irigyelnek, mennyi program, mennyi barát, szuper jól érezzük magunkat az életben. Ja kérem, ezért tenni is kell!

Vannak szerencsésebb emberek, akik frissek maradnak, és vannak akik már 50 évesen öregnek gondolják magukat, és azok is lesznek.
De tudatos "agykarbantartással" mindenki frissebb maradhat mint ami a génjeiben van.
Maja is 70 évesen kezdett el egy új nyelvet tanulni, csupán a tanulás öröméért.
Szerintem ez nagyon sokat számít.

Szerintem sokkal bonyolultabb ez a dolog. Akinek van megfelelő segítsége és önbizalma, az idős korára is megtudna tanulni akár internetezni is. Ma már a Facebook is működik magyarul is, ez sem lehet akadály. Ami nagyon fontos, az a motiváció, ennek a formáját kellene kitalálni, segíteni, és akkor sokkal több Mili(néni) lenne.

Nekem is van egy 83 éves tanárnő ismerősöm, aki szellemileg friss, fiatalos. Világ életét diákok, fiatal felnőttek között töltötte, ez jó hatással van rá. Sajnos nagyon sok 50-60 éves ember szellemileg teljesen le van épülve.

Szerintem nem csupán genetika-akarat kérdése is….
Én nem tudom rávenni a 66-70 közti szüleim egy csomó olyan dologra, ami pedig nagyon kellene a testi-szellemi frissességhez:((Nagy kudarc ez nekem…..
De már rájöttem, hogy zárt kapukat döngetek. Nevelni csak a gyerekeimet tudom.:((( Annak legalább van látszata……

Vélemény, hozzászólás?