Kategóriák
Egyéb kategória

Padlizsán a kedvünkre

Feltaláltam a spanyolviaszt!
És most nagyon örülök neki!
Fogalmam sincs, hogy nem jutott eddig eszembe, és most miért villant be, de végre megtaláltam a kirándulás alkalmával süthető legfinomabb padlizsán receptjét. Próbáltam én már mindenhogy, de sehogy nem volt az igazi. Ha karikákra vágtam, akkor valahogy kiszáradt, bárhogy is kenegettem sütés közben. Ha egyben sütöttem, akkor teljesen padlizsánkrémmé változott (naná, hiszen az is így készül) mire elkészült.
Na de most! Most félbe vágtam, és a feleket hosszában és keresztben bemetszettem a héjáig. Kicsit széthúztam a kezemmel, hogy a fűszeres olajat mindenhová be tudjam kenni, és így tettem a padlizsánokat a parázs fölé a rácsra.
Öt percig sütöttem alulról, majd öt percre megfordítottam, hogy a teteje is kapjon egy kis füstöt és színt. Aztán visszafordítottam, és készre sütöttem. Akkor jó, ha a bevágásoknál már bugyborékol a padlizsán leve, és az olaj, illetve ha már érezhetően mindenhol puha. Szerintem összesen 15-20 percet lehetett a rácson.
Csodálatosan krémes, kicsit füstös, nagyon pikáns lett.
A kenő olajhoz:
2 rész olívaolaj
1 rész balzsamecet
1 rész méz
só, bors
helyben szedett kakukkfű 🙂
csipet chili
rozmaring
Sütöttem már mézes padlizsánt sütőben, de az egész más.

11 hozzászólás a(z) “Padlizsán a kedvünkre” című bejegyzéshez

Kipróbáltuk és nagyon bejött.
Három beirdalt tenyeres keszeget olívaolaj+halfűszer keverékkel bekentünk. Mellé egy nagyobb padlizsánt tettünk a fent módszerrel elkészítve.
240°/40 perc alatt csodásan megsült, megpirult minden.
Köszönet az ötletért.
—-
Eszter: hiányolom a halas ételeket az oldaladról. Biztos belefér néhány módszer a sietősbe és a kóserbe is… Köszönet előre is.

Ezt most a Pilisszentlászló után szedtük, egy óra séta az erdőben, utána egy rét és ott 🙂
Bocs, de egészen pontosan nem tudom megmondani.
Rengeteg helyen nő az országban, ilyenkor könnyű észrevenni a lila virágjáról, de mindig felhívja magára a figyelmet a csodálatos illatával. Ahol megérzed, érdemes alaposan körülnézni.

Vélemény, hozzászólás?