Kategóriák
Egyéb kategória

Nincs választási lehetőségünk, eltűnnek az ízek

Döbbenetes, de az utóbbi száz évben eltűnt a növények 75%-a. Az ENSZ adatai szerint az emberiség élelmezését 12 növényfaj, és öt állatfaj biztosítja. 
Nincs választási lehetőségünk, legalábbis akkor, ha mi szeretnénk eldönteni, hogy mit ültessünk a kertünkbe. Erre már régen rájöhetett az, aki valami mást szeretne a piacon venni, mint amit a standok összességén árulnak. Ha valahol feltűnik a padlizsán, akkor az bizony mindenhol van, de csak ugyanazt a fajta krumplit árulják, és mindenhol ugyanaz a vacak lilahagyma kapható. Semmiben se jobb a kofák választéka se, talán néha a biopiacon van egy-két érdekesebb zöldféle, de nagyon ritkán.
Először fordult elő kis zöld rovatunk életében, hogy bejelentkezett valaki, és megkért minket, hogy tegyük ki az anyagukat. A Zöld Pók alapítvány filmjéről van szó, azt hiszem mindenkinek érdekes témát boncolgat: a vetőmag lobbiét. 
Eltűntek a tájfajták! Tájfajták azok a növények, amik hosszú, gyakran nem teljesen tudatos nemesítés folytán alkalmazkodtak egy adott táj jellegzetességeihez, a föld minőségéhez, a klímához, méghozzá úgy, hogy növényvédő szerek használata nélkül is jó hozammal termeszthetőek.
A tájfajták nem el fognak tűnni, hanem már végük. A vetőmag boltokban  ugyanis csak olyan, engedélyezett fajtákat lehet kapni, amihez érdekes módon a vetőmag gyárak rögtön gyártanak növényvédő szereket is, műtrágyát is. Ezeknek a magoknak szabadalmi védettsége van, vagyis megtiltják a gazdáknak hogy saját maguk szaporítsák a növényeket, de ennek a hibrideknél nincs is sok értelme, ugyanis ezek újravetésénél már a következő évben kevesebb, mint felére csökken a termés mennyisége. 
Mi a baj ezzel? Először is korlátoznak bennünket, megszabják, hogy mit ültessünk, és mit együnk. Így eltűnnek a különleges ízek. A filmben példaként említik a sárgadinnyét. Igen, gondolom mindenki észrevette, hogy évek óta egyre tökízűbb a sárgadinnye. Tökízű, de legalább sok növényvédő szerrel van kezelve…
Szerencsére egy maroknyi ember ragaszkodik még a növénykultúrák változatosságához, ezért vetőmagbörzéken csereberélik magjaikat, vagy génbankokból szerzik be a régi fajtákat.
Nézzétek végig ezt a tizenöt perces kisfilmet, ha a munkahelyen nem is tudjátok  ezt megtenni, érdemes otthon befejezni, és elkezdeni utánaolvasni a tájfajtáknak, keresni őket a piacon, hátha az igény megteremti a kínálatot!
A témáért, és filmét köszönet Papp Réka Kingának és a Zöld Pók Alapítványnak.

18 hozzászólás a(z) “Nincs választási lehetőségünk, eltűnnek az ízek” című bejegyzéshez

Szép és jó a film. De. tegyünk különbséget FAJ és FAJTA között.
Faj: pl paradicsom
Fajta: pl Lucullus
A cégek adják a vetőmagot és hozzá a vegyszert.
Pl. IMI napraforgó
Rezisztens faj, így nem kell sokféle herbiciddel kezelni.
Pro és kontra.
De.
Az ökológiai gazdálkodással nem tudná eltartani a Föld a népességét.
Nem lennének meg a kellő terméshozamok.
Az éremnek két oldala van. még ha az egyiket oly annyira köpködjük is.

Nem feltétlenül vág ebbe a témába, de szeretnék segítséget kérni. Mogyoróhagymát ( salotta) akarok ültetni, termeszteni. Hol tudok dugványt vagy vetőmagot venni? Már minden nagyobb kertészetet megkérdeztem, Bozsik gazda sem tudott segíteni. Valaki esetleg tud? a

Sziasztok!
Én is úgy tudom, hogy van sok magyarországi kezdeményezés, ami a tájfajták megmentését is céljául tűzte ki:
Élő Tiszáért, Élő Magyarország mozgalom, van egy gyümölcsész lev lista, ahol kifejezetten tájfajtákról értekeznek és tájfajtákat csereberélnek a gazdák. Gondolom a BioKultúra Egyesület is foglalkozik a témával. Ajánlom még a genbank.lap.hu oldalt, ahol magyar génabnkok is megtalálhatók (pl. Újfehértón az almafajták) Kérlek, Eszter vásárolj tőlük, közvetlenül, még csak ne is a biopiacon (pl. mert ott rengeteg az olasz áru…), vidd hírüket. És persze ezek a gazdák most nincsenek a neten, mert TAVASZODIK és sok a dolguk!!!!!!
Sok sikert!
FR

Kezdeném a piacokkal.Aki jó és minőségi árut-értsd ez alatt a nem kofa által kínáltat-akar venni, az igenis tud.Csak ismerni kell ezeket a jó termékeket,és nem bedőlni a piacokon az őstermelők közé befurakodó kofáknak.Nem utálom őket,csak amit árulnak az nem jó.Már 50 évvel ezelőtt sem vásárolt Anyukám a szegedi piacon a kofáktól!!!!El kell hagyni a nagyvárosokat,elmenni a vidéki, falusi, kisvárosi piacokra,ezeken a helyeken mindenki ismer mindenkit,nincs becsapás!DE háznál még jobb vásárolni.De könnyebb leemelni a boltokban az ilyen-olyan mű zöldségeket.Ha nem lenne ezekre vevő,nem érné meg termelni, eltűnnének a polcokról, de ez hosszú idő még,CSAK KEZDJÜK MÁR EL!!!!!!!Igen, magok,zöldségek, baromfi húsok stb stb.A bio gombát meg Németországba viszik, mert ott bezzeg tudják, mi a jó!!!!!

Nem vagyok jártas az organikus gazdálkodásban, de arra odafigyelek, hogy a palántákat én magam neveljem, és ne a piacon vásároljam a legolcsóbb magokból nevelt palántákat.
A növényeket osztályozzák a betegség ellenálló képessége szerint is. Mivel az elmúlt évtizedekben igen csak sokféle növény védőszert használtunk ezért a kártevők ezekhez szép lassan alkalmazkodtak, sőt a sok külföldről behozott növényekkel plusz kártevők érkeztek. Mióta minőségibb magokat használok meg tudom oldani, hogy ne kelljen permeteznem, míg az olcsó magoknál erre mindig szükség volt. És ezek nem egyen paradicsomok, padlizsánok vagy cukkinik.
Tény a sárgadinnyének tök íze van, de ha azt is szeretnék termeszteni, akkor jobban utánajárnék és találnék ízletes fajtát is. Csak hát a piacon és a hipermarketeknek nem éri meg a drágább vetőmagból nevelt gyűmölcs eladása.
Ettől függetlenül támogatom a génbankok létét, de nem ennyire drámai a helyzet.

Akkor még sem vagyok teljesen hülye. Nekem is feltünt egy ideje, hogy a sárgadinnyének már nem ugyanaz az íze, mint gyerekkoromban – és sajnos nem elönyére változott ez az íz. De ugyanígy a paradicsommal kapcsolatban is, hogy valami nem stimmel. Sokkal kevésbé ízletes, mint régen. Kár, hogy ennyire uniformizálódik körülöttünk minden. 🙁

Hobbiszakács, bocs, ez az átkozott dyslexia!

Iza, a multik csak az egyik láncszeme a történetnek. Igaz, hogy ők rendelik, majd adják el tömegesen a tökegyforma zöldségeket, de a másik nagy maffia a vetőmaggyárak.
A gond az, hogy hiába határozná el ma mondjuk egy egész falu lakossága, hogy idéntől tájfajtákat ültetnek és esznek, nincs már vetőmag, amit meg tudnának vásárolni.

Hát ez nagyon elszomoritott! Tudtam hogy vannak bajok, de ennyire? Nem tudom, hogy itt Romániában mik a törvények ebből a szempontból, de sejtem hogy hasonló mint ott, mint más országokban.
Nem is tudom, van még egyáltalán remény? Gondolom ha eltünnének a hiper- szupe- megamarketek akkor lenne esély erre?

Sajnos igaz. Az állattenyésztésben még rosszabb a helyzet. A genetikai beszűkülés olyan fokú, hogy elborzasztó. Valmikor minden nagyobb tájegységnek megvoltak a háziállatfajtái. Ma már…. Azért még talán lehet tenni valamit.
Üdv medvedr

Most pedig konkrétan és piszkálódás nélkül: a tájfajták védelmét már kitalálták, Slow Food a mozgalom neve, biztosan van MO-n is "fiókjuk".

http://www.slowfood.com/

Erről jut eszembe az, hogy az új "F-wordban" magyar mangalica tenyésztéséről is beszámolnak.

http://www.youtube.com/watch?v=x92kThPDLZo

és

http://woolypigs.blogspot.com/2011/03/mangalitsa-pigs-for-f-word-kitchen.html

A dinnyének pedig Lőrinc után megvan a joga ahhoz, hogy tök íze legyen.

🙂

"az utóbbi száz évben eltűnt a növények 75%-a."

A vegetariánusok természetesen teszik az ártatlant.
🙂

"A tájfajták nem el fognak tűnni, hanem már végük. "

Szerintem nem éppen fedi a valóságot a tápfajták eltünésével való apokaliptikus érvelés. Nem tüntek el, legfeljebb nem ismerjük fel őket, mivel hálistennk jobban élünk, és elfelejtettük azt, hogy ehetők. A csalánban, a pitypangban, a medvehagymában és az édesgyökerű sáfrányban térdig gázolunk, hogy a réti legyezőfű édeskés illatú virágjáról, és a gyógynövények százairól ne beszéljünk.

Ettől függetlenül szép kezdeményezés, tényleg vigyázni kell a környezetünkre.

Csak csendesen sírok…
És szégyellem, hogy fehér embernek születtem.

Vetőmag-maffia, gyógyszer-maffia, bank-maffia, fegyverkezés és erdőírtások és még folytathatnám.
A fehér ember totális őrült, maga a gonosz, a métely ezen a földön.

Sajnálom a következő generációkat, mert nem lesz hol és miből élniük.
Mindezt a profitért, azért hogy egy szűk réteg dúskáljon és hatalma legyen. Gyalázat. Ez az egész "való világ" egy gyalázat.
Sajnálom a nagyon negatív kommentet, de tényleg kétségbe vagyok esve.

Vélemény, hozzászólás?