Kategóriák
Egyéb kategória

Öregszem

A zöldségesnél elromlott a mákdaráló.
Mikor máskor, mint decemberben, amikor megsokszorozódik a darált mákra az igény?! És nem csak elromlott, de javíthatatlan is lett. Sebaj, emlékeztem arra, hogy a hiperben kapható darált mák. Igen ám, de olyan brutális volt az ára, hogy gyorsan visszaszaladtam a kis zöldségesbe, és vettem egy kiló darálatlan mákot, hiszen van nekem mákdarálóm otthon, mi történik ha nekem kell ledárlni? Mielőtt más is ilyen elhamarkodott cselekedetre adná a fejét, el kell mondanom, hogy egy kiló mák az nagyon sok. Ledarálni pedig időigényes, és ha csak nem saját termés, akkor nem is éri meg.
Nem megoldás az, hogy egy percig jobb kézzel darálunk nagyon gyorsan, majd egy percig bal kézzel! Én ugyanis így tettem, amivel biztosan legalább harmadával csökkentettem a mákdarálással töltött időt, de estére annyira el kezdett fájni a karom, hogy gyógyszert kellett bevennem, hogy el tudjak aludni. Jövőre inkább elmegyek egy távolabbi zöldségeshez, azzal is csak annyi időt vesztek mint ha én darálnék. Nem való ez már nekem, nem vagyok a régi 🙂

53 hozzászólás a(z) “Öregszem” című bejegyzéshez

Na jól van, lányok, én viszont úgy hegesztek, mint egy profi!:-))) Dinsztelni meg pirítani marhára nem tudok, viszont egyes-egyedül felépítek egy kisebb házat, ha kell. Pedig nem is ez a szakmám:-)))
Le az emancipációval, én se kergetem anyjukomat a betonkeverőhöz!

Előzőleg kimaradt, hogy “robotgépe” is volt. :o)

Molnárgörény: Az Egészségügyi Főiskola Dietetikai Tanszékén, azon belül is az Ételkészítési technológia és kolloidika és a Gyakorlati dietetika tantárgyak gyakorlati óráján, de a védőnőknek is van valamilyen “főzős” órájuk nálunk.

De egyébként a Horváth Ilonának az elejében van ilyen útmutató (Néhány gyakorlati tanács ételek elkészítéséhez fejezet) és a Szakácskönyv az egészségért (tanárnőm írta, évtizedek óta tankönyv a tanszéken) 18. fejezete (Ételkészítési műveletek, eszközök fogalomtára) is tartalmaz olyan tájékoztatást, amit hiányolsz. :o)

A párolás és a dinsztelés ugyanaz: Kevés zsiradékon a húst, káposztát stb. átfuttatjuk (amíg “kérget” kap, addig pirítjuk), majd kevés vízzel leöntve, fedő alatt hagyjuk puhulni, párolódni. Ha felforr a víz, akkor takarékra tesszük a gázt és “lassú tűzön” főzzük.

Lassú tűz = takarékláng.

A pirítás és a sütés közötti különbség: pirítani kevés vagy semennyi olajon (pl. kenyér) szoktunk, sütni pedig sütőben vagy bő zsírban. A pirítás általában egy rövid művelet, melynek során az étel elnyeri a megfelelő, elvárt színét (a felületén pörzsanyag képződik), a sütés ideje viszont általában hosszabb és az étel elkészítésének egyik módja a főzés és a párolás mellett.

A sütés történhet zsiradékban (bő zsírban vagy kevésben, mint a palacsinta), illetve zárt térben, amikor a levegő a közvetítő közeg.

Látjátok, legalább a szakácskönyvek végére kéne egy címmutató, a pároljuk, dinszteljük, lassú tűzön (az mi a fene, én a gyorstüzet ismerem, hadihajókon szokták kilőni) pirítjuk (mi a különbség a sütés és a pirítás között), stb.:-)

Melyik főiskolán tanítják a habverést?

Medvedr: De nekem is száraz lesz, én is sok cukrot használok, viszont én így szeretem, mert már az anyukám is kávédarálóval darálta. :o)

Sőt tojáshabot verni se tudtam habverővel, amíg a főiskolán nem volt muszáj. Mert anyunak az is volt, kereszmamám hozta neki “nyugatról”. :o)

Ricsi, a kardamom a mézeskalács fűszer és az indiai ételek egyik meghatározó fűszere.
Mindig kapható a csarnok aljában a fűszeresnél, a Westendben a földszinti Kotányi üzletben, és persze a Kulinárisokban is, de a Lehelen az arabnál is, sőt általában van a hipermarketek nemzetközi konyha részlegén is. Ha csak süteményekbe akarod használni, akkor ha teheted, olyat vásárolja, ami már ki van szedve a kis gumójából.

Molnárgörény; ezzel én is pont ugyan így vagyok. A pároljuk, dinszetljük és hasonló szavak számomra ismeretlen cselekvést takarnak.
Eszter; a macesz golyó receptedben írsz olyat, hogy kardamom. De a boltam nem volt, sőt, kifejezetten furcsán néztek rám az eladók, amikor kardamom után érdeklődtem. Hol lehet beszerezni, és mi az?

Kedves Mus templarius
Ez hasznos lett volna sokunknak, de egy csomó vicces, sokszor visszaidézett történet meg sem történt volna. A kávédarálót használóktól kérdezném, nem tapasztáljátok, hogy száraz lesz a mák? Amikor azzal próbálkoztam azt tapasztaltam, hogy túl száraz = nagyon nagyon porszerű lett, az öntöttvas régi daráló által produkálthoz képest. Persze lehet hogy túl sok cukrot tettem bele. Boldog Hanukát!
Boldog karácsonyt!
medvedr

No, most megnéztem a könyvedet, kedves Eszter. Csodálatosan szép, és az egész tökéletesen van szerkesztve. Majdnem el is csábultam, de most az én tudományos nevem Mus templarius, úgyhogy mégse:-( Személy szerint én szakácskönyvet egyébként se tudok értelmesen használni, mert az alapfogalmakkal se vagyok tisztában (“megpároljuk” – írja a könyv, de nekem halvány gőzöm sincs, hogy azt pontosan hogy kell csinálni – hiányzik a főzési alapismeretek című részem).

Tényleg, esetleg egy ilyen nem kéne csinálni? Meglehet, a terjedelmesebb szakécskönyvek elejére nem is volna haszontalan egy effélét beiktatni, hogy a totális analfabéták is elboldoguljanak.

Azta… nem is tudtam hogy így néz ki a mák! Gyönyörű képek! 🙂
És köszi szépen a flódnireceptet is, régóta vadásztam rá. Isteni sütemény, anyu egyszer sütött, még régen.

Boldog Hanukát, Eszter! 🙂

Én is a kávédarálót mondtam volna. :o)

Dorka: Nagyon jó! Én besóztam a tököt, mert azt írta a szakácskönyv, de azt kihagyták, hogy “utána kifacsarjuk”. A sófőzelék a kukában végezte. :o) A másik az volt, amikor új mérleget kaptam és a 80 g cukor helyett sikerült 80 dkg-ot kimérni. Kicsit furcsáltam, de azért beleraktam a sütibe. Isteni karamell lett és elfogyott. :o)

kedves Öreg Szem! szerintem ne aggódj! számítógéphez szokott városi arcok vagyunk, próbálunk ellene tenni, hogy ne így legyen, de talán a nyak és hátközötti részre kevésbé koncentrálunk. úgyhogy direkt jó, hogy jön a karácsony meg a hanuka, mert így ez a testtáj is előtérbe kerül!
🙂
amúgy végre megkaparintottam a könyved, és roppant mód tetszik! természetesen gratulálok is neked és a csapatnak!

Én palacsintához szoktam mákot darálni, és ugyancsak egy vén kávédaráló használtatik erre. Eleve bele kell keverni készre az anyagot (két lapos kanál mák, két kissé púpozott kanál cukor, ami akkor a legjobb, ha az egyik vaníliás), és aki azt írta, hogy forgatni-rázni kell, hát ő is tapasztalatból beszélt, így igaz. De előre keverve utóbb már semmit se kell tenni, mehet a palacsintába úgy, ahogy van.

Bosch ütvefúró nem jó ötlet, mert ha ütésre állítod, csak akkor üt, ha szembe-ellenállást érez, akkor viszont darabokra veri az edényt. Sima ütés nélküli fúrásnál meg kell valami aprítóbetét, ami elég kicsi a fordulatszám leadásához. A fúrómotorok eleve utálják a visszatartó-puha ellenállást, ezért is mennek tönkre malterkeveréskor.

Eszter, már mintha kérdeztem volna: bejglirecept nem lesz? Nem kóser, nem is zsidó, de miért ne? Nálunk a tavaly 92 évesen elhunyt nagymama receptje működik (mákos és diós), nejem őnagysága azt használja – és soha, sehol nem ettem annyira jó, zamatos és semennyire se száraz bejglit, mint itthon…

Nussa!Már látom,ahogy a párom méregdrága bosh ütvefúróját felszerelném a darálóra!Valóban jó ötlet!
Milyen kár,hogy nálunk csak én enném a mákot-diót!
Boldog Hanukát,nekünk meg boldog Adventot kívánok,amíg van belőle!

Én is átváltok olvasóból. Szintén nagyon tetszik a blogod! A képek meseszépek, kedved kap az ember lánya újra sütni főzni.
Mákdarálóm most nekem sincs saját háztartásban, de szüleimnél a többszörösen örökölt, már sokat emlegetett öntöttvas verzió van, nem is egy.
Ha ekkora mennyiséget kell ledarálni, akkor érdemes ezeknek a karját leszedni és egy fúrót hozzáeszkábálni. Mondjuk itt az elhelyezést kell jól kigondolni, h a fúró pl letehető legyen oldalra és a legkisebb fokozaton nyomatni. Vannak olyanok, ahol a fokozat állítható, de ha nem, egy kis leukoplaszt segít. Remélem sikerült jó ötletet adni, még ha elsőre kissé viccesen is hangzik. (szüleimnél különálló falépcsőn oldjuk meg a darálást).

Ennn-Nusssa

Én huszonöt éve egy nyolcvanas évekbeli villany kávédarálóval darálom a mákot. (Kizárólag erre a célra van ennyi éve.)Egy-egy adag ledaráláshoz negyvenig számolok, és közben rázogatom a darálót, fejre állítom, majd újra vissza, mert különben nem egyformán darálja le a benne lévő szemeket. (Az egyiket pépesíti, a másikat egészben hagyja). De nekem ez annyira természetes, annyira megszoktam, hogy eddig fel sem tűnt, és nem is gondolkoztam rajta, hogy más hogy darál mákot. Ez érdekes…

Én holnap készítem elő a hozzávaló-
kat a flódnihoz. A mákot kávédará-
lón darálom le, a diót pedig a
nagymamámtól örökölt békebeli ká-
védarálón fogom, ami egy kicsit
macerás. Ma összeismerkedtem egy
zsidó zöldséges nénivel. Könnybe-
lábadt a szeme, amikor boldog Ha-
nukát kívántam. Ő család és közösség
nélkül fog ünnepelni.

Nekem is békebeli, nagymamától örökölt mákdarálóm van, és a gyerekeim össze szoktak veszni azon, hogy ki darálhasson. Szigorúan mérik az időt, nehogy a másik kicsit többet daráljon… Tehát ez elvileg gyerekjáték! 🙂 Úgyhogy mégiscsak valahol a régi és mai darálók közti minőségbeli különbségeknél lehet a kutya elásva!
Egyébként vészesetben én is a kávédarálót alkalmazom, de egyetértek, hogy az nem olyan! Az tényleg csap aprítja, a mákdaráló meg valahogy olyan jól ki is sajtolja belőle az olajat…

Kedves Dorka!

Ilyen jó történetei mindenkinek vannak:)
Én nem sokkal múltam 10 amikor először csináltam mézes kalácsot.Még a Buci Maciból vettem a receptet..:)))
Nem volt türelmem várni anyukámra ezért nekifogtam egyedül.Azt hittem a búzadara ugyanaz mint a rétesliszt….
Csak gyúrtam és gyúrtam a pici ökleimmel a búzadarát,és már nagyon-nagyon fájt.Amikor végre úgy éreztem nem bírom tovább mentem anyukámhoz panaszkodni…..ő meg nem értette milyen tészta az amitől rákvörös a gyerek keze:(
Fájdalmas de aranyos emlék:)

Szerintem a mákdarálás férfi munka:-))) Darált mákot most vettem először a Lidl-ben, kilója csak 100 forinttal volt drágább a nem daráltnál. Ha nincs kéznél pasi, én is darálóval oldom meg, de tény, hogy a Mamától örökölt ősrégi mákdarálót egy modern kütyü sem pipálja le!

… de ha minden nap darálnál mákot, akkor milyen jó edzett lenne a karod 😉 Előttem most az az élmény merült fel ezzel kapcsolatban, amikor apukámmal almát daráltunk cefrének. Nem 1kg alma volt és nem is 10kg … 😉
Darálatlanul nem is tudom, hol lehetne kapni errefelé.

babakocsi cipelés..
átérzem. Minden nap felcígöltem Simont,(babakocsistól, hogy ne ébredjen fel) a második emeletre, ahol Soma csoportja volt az oviban. Sosem volt olyan mázlim, hogy földszinti csoportot kapjunk.
Szóval ott fáj, lapockánál, jobbra, egy nehezen eltalálható pont, “nyomja már me valaki a hátamat” …ha eltalálják a üontot, és ott megnyomják, a szememben is szúr:)

Én a dédnagymamám hagyatékából származó masszív kis öntöttvas mákdarálót használom. Igaz, hogy 10-20 dekákat darálok egyszerre, mindig frissen, amennyi épp kell. Így nem annyira fárasztó, és nem egy kategória a minőség a kávédarálóssal. Jó mákot pedig a piacon veszek a nénikéktől, még ha többnél is “fel kell vásárolni” a készletet, annyi fogy nálam.
Ilyen békebeli darálóért esetleg a Vaterán érdemes lehet szétnézni (nekem a csehszlovák keksznyomó van onnan, és nagyon örültem neki).

Pedig a mi kávédarálónk minden gond nélkül ledarálja a diót mákot is..És még csak cukor sem kell bele..Szóval lehet, hogy érdemes lenne beleruházni pár ezer forintot 😉
Legfeljebb a mutatujjadban lesz izomlázad 🙂

De olyan izéd az van! Láttam a kóser indavideódon a szekrényben, ha jól láttam.:)
Reklám miatt nem akarom ideírni a nevét, de nekem is van olyanom, és ultimate-el kezdődik)
Igaz, azzal akkor működik leginkább, ha kristálycukkerrel együtt darálod.
Szóval a késes darálóval(aprítóval) is lehet, ha a pirított szezámmagot tehinává darálja, akkor bírnia kell a mákkal is elvileg.

Hm..ezsembe jutot az elspő mákos beiglim, 19 évesen, friss feleségként.. Nagyon jót akartam, elővettem a nagy szakácskönyvet,és megsütöttem.
Mikor felvágtuk, mint megannyi kis hangya gurultak szét a mákszemek belőle, té, s tova. Azt ugyanis fel sem tételezte a nagy szakácskönyv, hogy van akinek le ellírni: “daráld meg a mákot…”

ezen röhög csabám, ahényszor mákos dolog kerül szóba, ezt már csak a könyöklős kakas überelte, (azt sem mondta senki, hogy a stárnyát be kell törni, mert különben persze hogy nem fér a fazékba:)
Nem baj, kezdő háziasszonyként fogtam, kikönyököltettem a nagyfazékból, majd egy idő után megfordítottam, hadd főjön a felfége is.. (leamputáltam a szárnyait..)

Csuklyásizom, tényleg! Köszönöm!

Bevallom, jó kávét csak kávéházban iszok,pesig sok pénzt hajlandó vagyok kiadni egy igazi jó eszpresszóért, de én ilyennel senkinek nem szolgálhatok, sőt kávéfőzőm sincs…
A reggeleke erős fekete teával indulnak, aztán neszkávvéval vészelem át a mélypontokat.

Medvedr, létezik jó, és rossz mák is, az biztos!

Nekem gyerekkoromban kb 11 éves koromtól, kellett a nagymamámnak ledarálni a mákot. Nem volt ugyan egy 1 kiló, de azért megszenvedtem vele. Persze a finom ételek miatt megérte. (A mákos nudli volt a kedvencem) Ami furcsa volt, viszonylag könnyű volt darálni az Ő régi-régi öntöttvas darálójával. A csiga is ontve volt és élesek voltak a spirál szélek. Ezért a mák amit ledaráltam vele selymes fekete és fényű enyhén tapadós volt, és ami a lényeg: nem volt száraz porszerű- annyi porcukrot felvett, hogy csuda. Azóta daráltam már mindenféle darálóval(kávédarálóval is) de hideg nyomába se ér. Lehet, hogy a mák is másfajta mint a régiek. A daráló sorsa bevégeztetett: sajnos egy költözésünknél eltört. Ennek több mint 17 éve. Azóta sem találok jó mákdarálót, ha valaki tud kérem segítsen. Az is jó lenne ,ha tudnám, hogy a mál miatt nem olyan a darált mák mint régen legalább nem keresném a jó darálót és nyugodtan alahatnék:-)
medvedr

Én is a kávédarálót javasoltam volna. Az, hogy nincs otthon kávédaráló nagy hiba, mert a otthoni kávézás elleni nagy bűntett nálam a bolti darált kávé. Egyébként az izom neve szerintem amiről beszéltek, a csuklyás izom.

Kedves Eszter!

“Csak olvas” módból most átváltok kicsit, hogy elmondjam, nagyon tetszik itt. Gratulálok az oldalhoz!

Azért, hogy ne legyen teljesen OFF a hozzászólásom:
Mákot végszükség esetén kávédarálóval is le lehet darálni. Lehet, hogy a kis adagok miatt tovább tart, de kicsit sem fárasztó.

Üdv!

Vélemény, hozzászólás?