Kategóriák
Egyéb kategória

Flódni


A flódni gyönyörűség a szájnak, és öröm a szemnek! Egyszerűen nem lehet abbahagyni! Amikor az első falatot a szájához emeli az ember, rögtön elfelejti a munkát, amivel az elkészítése járt.
Pedig el kell mondani, hogy flódnit sütni macerás, és időigényes. Stahl Judit írja a legújabb szakácskönyvében, hogy egyszer volt hajlandó ezt megtenni, majd úgy tette az asztalra a süteményt, hogy közölte, úgy egyék, ez az utolsó flódnija! Ki is találta a flódni rétest, amiben a töltelék megvan, de egy nagyon gyors változata az eredetinek.
Azért én mindenkinek ajánlom, hogy egy évben egyszer szánja rá magát a feladatra, garantáltan nem fogja megbánni, és a család is hálás lesz! Vigyázat, a flódni addictiv! 🙂
Idén annyit változattam az eddigieken, hogy gyümölcskenyér formában sütöttem a süteményt. A megadott mennyiség 3 gyümölcskenyérnyi süteményre elegendő, vagyis hatalmas mennyiség. Akinek nem húsz emberre kell sütnie, az harmadolja a hozzávalókat, mert egy „normális” szelet flódni, megfelel egy komplett vacsorának.
Tészta:
1,5 kg liszt
70 dkg vaj vagy margarin
30 dkg porcukor
6 tojás sárgája
2 tojás
3,5 dl kóser fehér bor
1 kk só
Robotgéppel gyorsan összegyúrom, és folpackba csomagolva 24 órát pihentetem a hűtőben.
Almatöltelék:
3 kiló alma meghámozva, vékony szeletekre vágva
3 ek. méz
3 ek. cukor
2 ek fahéj
15 szem szegfűszeg (teatojásba téve)
5 dl fehér kóser bor (persze akinek fontos a kóser)
zsemlemorzsa (3-4 ek, amennyi a felesleges folyadékot felszívja)
Az almát a mézzel, cukorral, borral, fehéjjal, szegfűszeggel megpárolom. Nem szabad túl főzni! Szűrőbe teszem, és teljesen lecsepegtetem. Ezután keverem bele a zsemlemorzsát. Felfogom a lecsepegő bort, és azt használom a dióhoz.
Diótöltelék:
70 dkg dió
30 dkg cukor
10 dkg mazsola
10 dkg étcsokoládé
3 dl bor (ha nem elég az almából maradt, akkor borral pótolni kell)
A diód durvára darálom, majd a többi hozzávalóval felfőzöm. Érdemes az édességét ellenőrizni, mert van akinek nem elég édes így, és még tesz bele cukrot.
Máktöltelék:
70 dkg mák darálva
2 narancs héja belereszelve
0,5 l baracklekvár
10 dkg cukor
10 dkg mazsola
2 dl bor
Felfőzöm, és elkeverem benne a lekvárt.
Szilvalekvár:
5 dl házi szilvalekvár
20 dkg aszaltszilva felaprítva (az eredeti receptben nincs aszalt szilva, de mióta kipróbáltuk így, azóta mindig teszünk bele, nagyon finom lesz tőle.
Minden tölteléknek teljesen hidegnek kell lennie!
Az őzgerinc formákat sütőpapírral kibélelem. A tésztát először három részre osztom, majd a harmadokat még ötödölöm. Akkora lapokat nyújtok belőle, mint az őzgerinc forma. A forma aljába fektetek egy lapot. Megkenem a diós töltelékkel. Erre megint tészta kerül, majd a mák töltelék. Újra tészta, majd alma töltelék, ismét tészta, amit megkenek a szilvalekvárral. Végül befedem az utolsó tésztával, amit megkenek tojássárgájával, és megszurkálok villával.
150 fokra előmelegített sütőben 2-2,5 órát sütöm a középső rácson. Ha tepsiben készítem, akkor olyan 3 óra alatt sül meg. Tűpróbát végzek, ha már nem ragad rá semmi, és a teteje is szép piros, akkor van kész.

27 hozzászólás a(z) “Flódni” című bejegyzéshez

Szia,

a 3. Flódnimat a Te recepted alapján sütöttem, a tojás kihagyásával és nagyon finom lett. Meddig és hogyan tartható el? Ugyanis ketten vagyunk, és több mint 1 – 1,5 szelettel nem tudunk naponta megbírkozózni?
Köszi a remek receptet 🙂
Adél

Kedves Eszter, azt szeretném kérdezni, hogy mennyi ideig áll el a süti? Mármint nem aggódom, hogy túl sokáig kellene tartogatni 🙂 csak, hogy jó-e, ha mondjuk előző nap megsütöm? Köszi a választ! Üdv, Borcsa

Szia Eszter, ezt a flódnit én mindenképpen megsütöm, bár már sütöttem flódnit életemben, de egy picit más recept alapján, tepsiben és szilvalekváros réteg nem volt benne. Nem volt rossz, de úgy érzem ez sokkal jobb lesz. 36×11 cm-es gyümölcskenyér formám van. Ha 500 g lisztből csinálom, nem lesz sok a tészta az 5 réteghez ? És képzeld, megszünt az erdőbényei tévéadás hangja, pedig a Safarit használom.

Azt még elfelejtettem írni, hogy messze túlszárnyalatam első flódni zsengémmel a nagymamám barátnőinek flódniait. Pedig azok hétpróbás öregasszonyok voltak. De nem raktak bele elég tölteléket, ahogy visszaemlékszem. Illetve hozattták és száraz volt. Na az enyém más lett! Most abbahagyom az öndícséretet. De nem mindent a hétpróbás öregasszonyok tudnak jól, hanem ahogy a cím mondja itt és most
medvedr

Kedves Eszter!
Köszi a választ! Végül az egész tojást is tartalmazó tésztát választottam. Remek lett a flódni, nem csak jót ettek a barátaink belőle, de elkérték! Pakkal mentek el! Büszke voltam magamra, és Neked is nagy nagy KÖSZI a receptért. A könyvet meg egymás kezéből kapkodva olvasgatták .
medvedr

A könyvben szereplő receptben nincsen egész tojás. Most készülök flódnit sütni, melyik tészta leírást válasszam? (Ha reagálsz erre a hozzászólásra légyszíves ne írd azt , hogy amelyiket akarom) Mi a jelentősége a tojásnak a tojássárgják mellett.
Ui : A könyvedben olvastam a flódnireceptnél, hogy vajat állítólag csak tehéntejből lehet köpülni- nos ez nem igaz. Lehet pld jak, és a bivaly tejéből is. Az igaz, hogy ezek kósersági teszten pozítiv párosujjú “hasított körmű” kérődző állatok.
Üdv:
medvedr

A flódni kitalálóját Nobel díjjal tüntetném ki. A párom ha semmi sinc s karácsonykor csak ez akkor sem szól!Imádjuk. Na és ha időigényes! És ha hízlal?! Enni jó és élvezni kell minden ízét az ételeknek. Pláne ha ilyen finom.Ja és én nem egy 50 kilós vékonyka asszonyka vagyok!!!:)

Én pénteken készülök flódnit sütni,
a tavalyi recepted alapján. Már
nyár óta tervezem, hogy december-
ben elkészítem. Nagyon jó házi
szilvalekvárom is van. A Lejtényi-
Waldhauser: Nagyanyáin sütötték c.
szakácskönyvben olvastam egy más
verziót is, tésztájához libazsírt
használnak.

Fehérnyúl, nem jó szó az őzgerinc, mindjárt javitom is, hanem a tégla alakú hosszúkás sütőforma, ami akkora mint egy őzgerinc 🙂
Horasz, Házisárkány, a flódni bizony veszélyes…
Ribizli, az a jó, hogy elrettentelek, és utána nem is tűnik macerásnak. Bezzeg ha azt írtam volna, hogy semmiség az egész 😉

Egyszer már kipróbáltam a recepted alapján, bár apró módosítással (saját ízléshez igazítva). Nem találtam olyan rettentő macerásnak vagy időigényesnek, sokkal rosszabbra számítottam! A töltelékeket egyszerre lehet főzni, illetve jól összehangolva szinkronban készíteni, a tészta összegyúrása és nyújtása nem nagy kaland, se a süti összeállítása.
Egyetlen gondom volt, hogy a tészta kicsit kevésnek bizonyult, pedig hajszálvékonyra nyújtottam, mégis alig tudtam befedni a töltelékrétegeket vele. Osztatlan sikert arattam vele a családban, tehát fogok még sütni.

Jajj nem értem! Az őzgerincforma nem az a hullámos tetejű, vájú alakú forma, akkor a süti, miért nem úgy néz ki? És mekkora a kis méretű tepsi, amit a másik posztba említesz. Nem akarok kötözködni, de tényleg ilyen hülye vagyok a sütéshez. 🙁

Húúúúúúú, Eszter, szívemből szóltál, megint. És ha a sógornőm idén is beállít egy tepsi flódnival, vége a fogyókúrámnak, legalábbis felfüggesztem, amíg a tepsi üres nem lesz… Flódnit nem lehet nem enni.

Valami azt súgja,hogy ha megyek megvenni a könyvedet,kell keresnem egy jó cukit a környéken….biztos találok….
Sajna a Zuram nem szereti a mákot a diót sem,ezért a flódni szóba sem jöhet…Pedig-úgy ahogy írod-komplett vacsora,komplett kalóriával,és kb.30-40 kardióedzéssel,vagy 6-7 km futással lehet ledolgozni!
A karácsonyi ünnepkört is tartjátok?
Az az igazi multikultúrális karácsony!

Vélemény, hozzászólás?