Kategóriák
Egyéb kategória

Haszid fabrengen

Tegnap este haszid fabrengenre voltam hivatalos Köves Dvorához.
Úgy gondolom, minden nőre ráférne néha egy ilyen kis feltöltekezés spirituálisan.
Miért is jöttünk össze?
A haszidok minden év kiszlév hónap 19. napján emlékeznek a Mezricsi Mágid-ra, aki ezen a napon hunyt el (1704–1772), és szintén ezen a napon szabadult ki a kegyetlen cári börtönből a koholt vádak folytán oda került Snéur Zálmán rabbi (1745–1812), a Chábád irányzat megalapítója, a legalapvetőbb chászid filozófiával foglalkozó mű a Tánjá szerzője.
Azzal, hogy Snéur Zálmán rabbit kiengedték a börtönből, tulajdonképpen megmentették a haszidizmust, és a haszidok 2008-ban is taníthatnak pl. Budapesten.
Mit csináltunk?
Beszélgettünk, együtt voltunk. Csak nők. Jó néha “csajok” között lenni, rámosolyogni egymásra, megtudni kinek mi van a gyerekével, a munkájával, ki mit fog főzni a közelgő hanukára, hova megy ünnepelni, hol vette a rúzsát, a cipőjét, a gyűrűjét. Ez csak egy kis bemelegítés, fantasztikus ételekkel kísérve a beszélgetést.
Háziasszonyunk szokás szerint nagyon kitett magáért, oly módon látta vendégül a meghívott 20 nőt, mintha egy különleges étteremben vacsoráztunk volna.
Ettünk padlizsán krémet cukkinis muffinhoz, sült padlizsánt, csomagolt lazacot, latkeszt, különféle zöld salátákat, paradicsomos halat, fánkot, diós süteményt, és még ki tudja mi mindent.
Aztán meghallgattuk a négy rebbecen előadását.
Mindig irigyeltem azt, aki ennyire mélyen a szívéből hisz, akinek mindig mosoly van az arcán, még akkor is, ha egy olyan rabbiról mesél, akit ő sem ismert személyesen, csak olvasott róla. Irigylem azokat, akik ennyire tudják szeretni a világot, a többi embert, akik ebből az érzésből, ebből a tudásból adni szeretnének másoknak is!
Tegnap este sokat kaptam, pár napig ki is tart remélem!
Dvora, nagyon köszönöm!

13 hozzászólás a(z) “Haszid fabrengen” című bejegyzéshez

Kedves Balazs, bizzunk annyira a Lubavicsiakban, hogy ha naluk lazac van vacsorara, akkor az koser.
Eszter blogja:
hetkoznap sietos, es csak szombaton koser. Van itt egy csomo koser es nem koser recept is. Ezert imadjuk.

Eszter, megcsinaltam a fankot, nagyon jo lett, koszonom a receptet!

Isti

Ha jól emlékszem, nálad olvastam fél éve, hogy ilyen gyűjtögető oldalak állandóan összeszedték a blogodat is.

Ha nem tévedek, elmondod, hogy értél célt náluk, hogy lekopjanak?

A könyved lesz a karácsonyi ajándék nálunk (két ismerős főzöcskézőnek). :o)

Érdeklődnék, hogy a fabrengen szó
mit jelent? Többször olvastam már,
halotti meemlékezésre tippelek.
A könyvet a fent említett rabbiról
olvastam, nagyon megható volt.
Nálunk a megyei könyvtárban megtalál-
hatók Chabad-os kiadványok.

Miért kellene haszidnak lenni ahhoz, hogy néha mi nők/férfiak (opcionális) találkozzunk? miért kellene akár zsidónak is lenni? nem lehetne, hogy évente kijelölünk 1-2 napot, amire előre készülünk lélekben, és ahova olyan lelki élményeket (csodált embereket, egy kirándulás képeit, egy teát, annak illatát, egy vers dallamát, bármit) viszünk, amiket szivesen osztunk meg egymással? a “Nagy Faluban” minden lehetőség adott (közelség, közlekedés), hogy ez megszervezhetővé válljon.
egyébként pedig (fájóan) szívmelengetőek a zsidó hagyományok… és rámutatnak milyen fontosak… csak legtöbben elfelejtettük a mieinket.
elevenítsük fel, amit még tudunk.
Asra

Ez a fabrengen tényleg nagyon sprituális volt! Köszönöm hogy meghivtak köszönöm hogy megtanulhattam hogy egy ” egyszerű asztal “is milyen fonos és azoknak is akik eljöttek .
Hag szameah CHANUKA!
G.B.
Malka

Vélemény, hozzászólás?