Kategóriák
Egyéb kategória

Pácolt sajt üvegben

pácolt sajt2.jpgImádom a pácolt sajtokat, annyira nyári hangulata van kibontani egy üveggel, majd az utolsó csepp olajat is feltunkolni egy darab kenyérrel, vagy rácseppenteni egy édes paradicsomra.
A legnagyobb hiba, amit egy pácolt sajttal elkövethetünk, hogy nem dugjuk jó mélyre a hűtőben, és megeszi a család, vagy hogy nem feledkezünk meg róla egy hétig, és mi magunk esszük meg. Átlagosan egy hét pácolás tesz jót neki, és az sem, ha két hét alatt elfogy, de egyszer sikerült egy hónapig a hűtőben tartani véletlenül, ugyanis tényleg elfelejtettem, és semmi baja nem történt.
Fontos, hogy a levegőbuborékokat rázogassuk ki belőle, aztán adjuk meg neki az időt, amíg az olaj elvégzi a dolgát: a sajtból és a fűszerekből egy nagyon kellemes elegyet képez.
Milyen sajtot lehet pácolni? Tulajdonképpen bármilyet, de egy trappistát nem nagyon érdemes. Volt ilyen próbálkozásom, chilibe, köménybe, és oregánóba pácoltam, némi sóval és fokhagymával. Jobb lett, de még így is inkább csak az olajat lehetett értékelni, úgyhogy szerintem maradjunk a nagy klasszikusoknál:
feta, és más fehér sajtok
juhsajt vagyis gomolya
camembert vagy más lágy sajtok
keményebb kéksajtok
grillezni való sajtok

Egyik kedvencem a pácolt kéksajt.

Hozzávalók:
20 dkg kéksajt (én az olcsóbb Danish blue-t választottam)
5 szem borókabogyó
3 szem egészbors
1 kk mustármag
1 szál újhagyma
3 zsályalevél
2 gerezd fokhagyma
2 dl extraszűz olívaolaj

A kéksajt meglepően finom a borókabogyóval! Szerintem ez alap mellé, aztán a többi opcionális, lehet cserélgetni, elhagyni pótolni. Én a fokhagymát mindig egyben teszem bele, és csak egy kicsit ellapítom, ugyanúgy, mint a borókát. Ha kerül bele zöldfűszer, mint esetünkben a zsálya, akkor azt egy picit elmorzsolom a tenyereim között, hogy az olaj jobban átvegye a fűszer illóolajait.
Van egy jó pácreceptetek? A Globus oldalán nyerhettek vele! Hajrá!

15 hozzászólás a(z) “Pácolt sajt üvegben” című bejegyzéshez

Lehet trappistát is pácolni, és nagyon érdemes! Csak éppen nem abban az állapotában, ahogyan hazaviszed a közértből. Mi egy éve szoktunk rá, hogy megveszünk egy egész guriga trapkót, (fontos, hogy bontatlan legyen, légmentesen lezárva!) lerakjuk a pincébe 1-2 hónapra – igyekszünk elfelejteni, ezt is nehéz -, és a végeredmény egy meglepően ízes, ínycsiklandó, érett sajt lesz, ami sokkal lágyabb, mint volt, még a színe is megváltozik.

mivel ilyenkor egy komplett gurigát (kb. 1,5 kg) kell megenni, még mielőtt megeszi a rosseb, én gyakran pácolom (jóféle, termelői olívaolajban), leginkább bazsalikommal, és hát isteni. akinek nincs pénze szuper sajtokra, azoknak különös szeretettel ajánlom!

Vélemény, hozzászólás?