Kategóriák
Egyéb kategória

Pavlova a legolcsóbb desszert

A pavlova a legolcsóbb és legelegánsabb édesség. Ha ezt teszek az asztalra, mindig olyan sznobnak érzem magam, mint amikor habszifonból nyomom ki a kacsamájat. Finom is, gyönyörű is, de a kacsamáj mégiscsak közelebb áll hozzám, ha egy zsíroskenyér tetején lilahagyma társaságában. Azért szeretjük a pavlovát, legfeljebb eltartjuk a kisujjunkat a desszertvillától.

A pavlovát Anna Pavlova balett táncosnőről nevezték el, aki 1881. január 31-én született Szentpéterváron. Édesanyja mosónő volt, aki egy katonatiszthez ment feleségül, lánya vér szerinti apja azonban valószínűleg egy gazdag zsidó üzletember volt. Anna koraszülött volt, életét csak nagyanyjának köszönhette, aki hónapokig meleg pólyában tartotta és cumisüvegből etette. Amikor a kicsi Anna alig nyolcévesen először balettelőadást látott elhatározta egy nap ő fogja a főszerepet táncolni egy előadáson. Hosszú volt az út addig, amíg tizennyolc évesen először táncolt a Mariinszkij Színházban, ugyanis görbe háta és vérszegénysége miatt először elutasították a balett intézetből. 

1907-ben lett egy kis moszkvai társulat tagja, amely két évvel később Orosz Balett néven meghódította Párizst. A hattyú halála Anna Pavlova előadásában minden idők legnépszerűbb táncszólója lett. Pavlova 1910-ben önálló társulatot alapított, majd velük debütált a New York-i Metropolitan Opera színpadán, egy évvel később pedig már Londont hódította meg. 1913-ban Londonban telepedett le, kertjében egy tavacska is volt, amelyben kedvenc szerepére utalva hattyúk úszkáltak.

Magánéletéről keveset tudni. Francia menedzserével élt együtt, aki Pavlova hatvanfős társulatának fellépéseit is szervezte. Victor D’André-ről a művésznő halála után sem derült ki, hogy férje volt-e a táncosnőnek vagy csupán élettársa maradt, de a pletykákat sem tudták megcáfolni miszerint csak élősködött a táncosnőn. Pavlova 1920-ban Párizsban otthont alapított orosz menekültek árvái számára. A bolsevik rendszerrel viszonya fagyos volt, mert Moszkvában "az arisztokraták kedvencének" minősítették.1927-ben Budapesten is járt.

1924-ben A halhatatlan hattyú címmel film is készült róla Hollywoodban, Hollandiában tulipánt, Ausztráliában desszertet neveztek el róla, igaz ehhez az Új Zélandiaknak is lenne néhány szava, ugyan is ők is sajátjuknak vallják a desszertet.

1931 januárjában egy fűtetlen vagonban a balerina tüdőgyulladást kapott. 1931. január 23-án, néhány nappal ötvenedik születésnapja előtt halt meg, klasszikus szerepétől búcsúzva halálos ágyán is hattyújelmezét viselte. A következő alkalommal, amikor ezt a szerepet kellett volna alakítania, a függöny felment, a színpad azonban üres maradt. (Forrás: Wiki)

A zsidó újév, Ros hasana alkalmából készült nálunk a pavlova a gyerek kifejezett kérésére, ugyanis az esküvőn ahová legutóbb sütöttem ilyet egyszerűen lemaradtunk róla.

Tényleg olcsó, elvileg csak hat tojás fehérje, némi tejszínhab és idénygyümölcs. Na azért ettől sokkal több került rá, igaz a gránátalma idénygyümölcs, csak nem itt. Ebből főztem a lemon curd-höz hasonlatos gránátalma curd-öt, vagy ha úgy tetszik, gránátalma vajat, majd ezt szórtam meg sok-sok gyümölccsel. Nagy volt a boldogság!

Hozzávalók a pavlovához:
6 tojás fehérje
csipet só
20 dkg porcukor (édesítő por)
1 kk ecet
1 kk kukorica liszt

A tojások fehérjéjét félig felverjük a sóval, majd kanalanként beledolgozzuk a cukrot is, amíg kemény habbá nem válik. Végül hozzáadjuk az ecetet és a kukoricalisztet is.

140 fokra előmelegítjük a sütőt. A habot egy vékonyan megolajozott sütőpapírra halmozzuk jó magasan, és 75 percre a sütőbe toljuk. Az idő

 

Hozzávalók a gránátalmakrémhez:6 tojás sárgája
10 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 gránátalma kinyomott leve
(1 kk burgonyakeményítő)
cukor ízlés szerint

A tojások sárgáját elkeverjük a puha vajjal és a cukorral, majd belenyomjuk a gránátalma levét és belereszeljük a citrom héját. Gőz felett folyamatosan keverhetve sűrűre főzzük. Ha nem találjuk elég sűrűnek, kevés vízzel elkevert keményítővel segíthetünk a problémán.

Hagyjuk kihűlni, és a pavlova közepébe töltjük, majd megszórjuk sok-sok gyümölccsel. Mehet rá tejszínhab is, attól csak jobb lesz, de nekünk ez most elmaradt.

10 hozzászólás a(z) “Pavlova a legolcsóbb desszert” című bejegyzéshez

nálunk passion fruit kerül rá, amit konzerv alakban Ausztráliából hoznak. (itthon hol lehet kapni?) Kissé fanyar, így jól ellensúlyozza a hab édességét. Mióta anyám kint megtanulta, azóta ez a sztár süti minden családi/baráti röfögésen. Ja és nálunk nem kerül bele kukoricaliszt.

Kedves Eszter!

Először próbálkoztam a Pavlova tortával életemben, gondoltam elkészítem Szimchát Tórá-ra, de sajna nekem olyan lapos lett amikor kihült( pedig az alapanyagok egyeztek a megadottakkal) és a krém sem mind bele, inkább köré ment:( kaphatok valami segítséget, hogy máskor jobban sikerüljön?:)))Üdv: Fodros Kriszta

Szia, kicsit regi a recept, talan ezert kopott mar ki a “teszta” instrukcioinak a vege. En csak annyit latok, hogy “… 75 percre a sütőbe toljuk. Az idő”. Gondolom itt kovetkezne meg egy mondat, amibol csak az elso ket szo maradt meg…

Vélemény, hozzászólás?