Kategóriák
Egyéb kategória

Ropogós, krémes brokkoli

brokkoli philadelphia23.jpgÚgy tűnik, elfogytak a vitamin és napfénytartalékaim. Zöldekre vágyom, jóízű salátákra, friss zöldségekre. Még kb. 90 nap, és végre itt vannak a hónapos retkek, az újhagymák, a saláták és igen, a spárga. Addig maradnak a téli zöldségek, és pár import zöldség, mint ez a spanyol brokkoli. Félkilós adagokba csomagolják, zsenge, szinte minden felhasználható belőle, és 320 forintba kerül. Nem mondom, hogy olcsó, de annyira nem is meghökkentő, mint amikor a megfagyott krumpliért akarnak 300 forintot egy hatodik kerületi zöldségesnél. Addig is, amíg a napfényen, földben nőtt zöldségeknek eljön az idejük, ajánlom a brokkolit! Simán elkészíthető bacon nélkül is, de az az igazság, hogy a férjem sokkal boldogabb így. Ha nem teszek bele bacont, akkor kicsit jobban fűszerezem: fokhagymát, újhagymát dobok a kenyérkockák mellé.

Hozzávalók:
1 kg brokkoli
4 szelet, kb. 25 dkg kenyér
2 doboz zöldfűszeres Philadelphia krémsajt
20 dkg bacon felkockázva
5 dkg dió vagy mandula
5 dkg reszelt parmezán
só, bors

A brokkolit rózsáira szedem, a szárát hosszába négy részre vágom, majd forrásban lévő sós vízben három percig főzőm, utána leszűröm. A kenyeret apró kockákra vágom, a bacont kiolvasztom egy nagyobb serpenyőben, majd megpirítom rajta a kenyérkockákat. Rákanalazom a krémsajtot, és azonnal elzárom alatta  a lángot, kicsit összeforgatom. Beleborítom a brokkolit, ezt is megforgatom benne, de éppen csak, hogy kicsit elkeveredjen a sajtkrémes kenyérrel. Nem szabad túlkeverni, mert akkor a kenyér elázik, a brokkoli összetörik. Meghintem az apróra vágott dióval, és megszórom a parmezánnal.
200 fokos sütőben húsz perc alatt ropogósra sütöm a tetejét.

Vélemény, hozzászólás?