Kategóriák
Egyéb kategória

Sárgatúró receptverseny

Erdőbényén sárgatúró receptversenyen mérhetik össze tudásukat a versenyzők 😀
A legjobb recept beküldőjének a jutalma egy 20.000 forint értékű tokaji borválogatás.
Lehet a recept édes, lehet sós vagy csípős, lényeg, hogy sárgatúró legyen az alapja.

Eredményhírdetés 2010. április 05. Húsvét hétfőn a Kikeleti Pikniken.

A receptek közül Alkonyi László a Borbarát c. lap főszerkesztője, Tokaj-Hegyalja szerelmese, és Csite Norbert borblogger választ majd.

A recepteket az info@erdobenyefesztival.hu címre várják 2010. április 3-ig.
HAJRÁ!

Helyszín: Erdőbénye Liget, 11 órától 15 óráig
családi piknik
gasztronómia: édestúró és húsvéti tál kóstoló, sütizés
Erdőbénye bemutatkozik: helyi kézműves mesterek: fatermékek, horgolt kézimunkák, kovácstermékek stb.
bárányok kiterelése.
gyermekeknek: bábszínház, labdajátékok
felnőtteknek: bent a faluban nyitott pincék

10 hozzászólás a(z) “Sárgatúró receptverseny” című bejegyzéshez

@duende: A görög keleti és a görög katolikus nem egy vallás. Hasonlóak, sokan össze keverik. A történelem könyvekben is rosszul van írva. A görög keleti Húsvét, sokszor más időpontban van. ez évben együtt ünnepeljük.

Éppen tegnap mondtam a férjuramnak, hogy a gasztroblogok újra divatba fogják hozni a sárgatúrót! :))

És lám!

Nálunk elmaradhatatlan. Nem is emlékszem olyan húsvétra, amikor ne került volna a hidegtálra. Bár itt zalában senki sem ismeri. Nagyanyám alföldi volt és görög keleti katolikus, valóban vitték szenteltetni ugyanúgy, minta sonkát és a kalácsot.

Na majd agyalok! 🙂

Én is ismerem a sárga túrót. A ruszin eredetű gör. kat. lakosság húsvéti étele. Az exanyósomnál kóstoltam meg. Elég költséges és egy összetöppedt, picike lesz, még nem készítettem. Egyik másik verziót is használnak, orosz eredetű, Pászkának nevezik, 1kg túróból készül. Ezeket Húsvétkor meg szokták szenteltetni.

Délután pontosítok programügyben.

A google első találata sárgatúróra:
Hozzávalók:
1 liter tej,
10 tojás,
1-2 ek.cukor,
1-2 cs.van.cukor,
csipet só,r.citromhéj,
(esetleg pici fahéj,de
el is hagyható!)

Elkészítés:
Az 1 liter tejet felforraljuk,miközben egy másik tálban 10 egész tojást (ízlés szerint) 1-2 evőkanál cukorral,1-2 cs.vaníliás cukorral,reszelt citromhéjjal,(esetleg kevés fahéjjal),csipet sóval kikavarunk,majd óvatosan – folytonos kavargatás mellett – beleöntjük a tejbe.Lassú tűzön 5-10 percig forraljuk,míg össze nem áll a massza.Ezután sűrű vászonkendőbe (konyharuhába)kötjük (hogy gombóc alakú legyen!),és hűvös helyre felakasztjuk,hogy lecsorogjon belőle a savó.
Ezután hűtőbe tesszük.Felszeleteljük,így tesszük a hidegtálra.

Vélemény, hozzászólás?